Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Benzineprijzen Zuid-Afrika dalen fors vanaf 5 februari 2015

Zuid-Afrikaanse automobilisten en toeristen die de eerstvolgende maanden Zuid-Afrika per huurauto bezoeken krijgen een leuke verrassing: Zuid-Afrika - foto BP South Africaop woensdag 5 februari 2015 dalen de benzineprijzen voor de zesde maand op rij. En met best veel deze keer. In benzinestations van provincies aan de Zuid-Afrikaanse kust daalt de prijs zelfs terug tot onder de R10/liter - minder dan 10 Zuid-Afrikaanse Rand per liter. Omgerekend in Euro betekent dit dat benzine in Zuid-Afrika vanaf 5 februari 2015 zo'n 0,77 Euro per liter kost. In het binnenland van Zuid-Afrika is de benzine iets duurder dan aan de kust omdat de olieraffinaderijen aan de kust liggen en het transport landinwaarts doorberekend wordt in de pompprijs. Terloops: in nationale wildparken en natuurreservaten waar er een benzinestation is (zoals het Nationaal Krugerpark en het Hluhluwe/Umfolozi neushoornwildpark) betaal je een paar eurocent meer dan de officiŽle maximum pompprijs, maar die toeslag komt volledig ten goede van het wildbeheer in de parken.

De prijsdaling van februari 2015 wordt veroorzaakt door de zoveelste daling van de olieprijzen op de internationale markten. Anderzijds heeft de Zuid-Afrikaanse munteenheid - de Rand (ZAR) - de afgelopen maand zo'n acht procent verloren ten opzichte van de Amerikaanse Dollar: zonder dat verlies was de prijsdaling nog groter geweest. Het nieuws van de prijsdaling aan de pomp is welgekomen in Zuid-Afrika, want de Zuid-Afrikanen hebben nu, in volle zomer, af te rekenen met stroomonderbrekingen. Het staatselektriciteitsbedrijf Eskom heeft vorige week opnieuw "power cuts" of "kragonderbrekinge" ingevoerd (krag is het Afrikaans woord voor "stroom"). Via een beurtrol worden telkens bepaalde wijken van bepaalde steden enkele uren zonder stroom gezet. Reden voor de stroomonderbrekingen is de structurele ondercapaciteit in stroomaanbod. Eskom heeft een monopolie op de elektriciteitsmarkt en was mede daarom nonchalant geworden met onderhoud en langetermijnplanning. Het gevolg is dat men regelmatig centrales (steenkool of kernenergie) onvoorzien moet afschakelen wegens pannes. Dat dit in volle zomer gebeurt is voor velen niet aangenaam: Zuid-Afrikanen maken namelijk massaal gebruik van airconditioning en ventilatoren, en dat zowel op het werk, in winkelcentra, in openbare gebouwen als thuis. Goedkoper tanken leidt dan even de aandacht af van de power cuts.

Dit zijn de nieuwe prijzen aan de pomp, in Zuid-Afrikaanse Rand en in Euro, vanaf 5 februari 2015:

  • benzine 93 oct, in de kustprovincies: R9.90 per liter = 0,75 Euro per liter
  • benzine 95 oct, in de kustprovincies: R9.95 per liter = 0,76 Euro per liter
  • benzine 93 oct, in de binnenlandprovincies: R10.09 per liter = 0,77 Euro per liter
  • benzine 95 oct, in de binnenlandprovincies: R10.31 per liter = 0,78 Euro per liter

Tenslotte:

  • De Zuid-Afrikaanse autoverhuur maatschappijen raden aan om altijd het hoogst mogelijk octaangehalte te tanken. Wie in Zuid-Afrika Sasol tankt, tankt benzine uit (Zuid-Afrikaanse) steenkool.
  • Voor dieselprijzen is er geen maximumprijs aan de pomp vastgelegd: Zuid-Afrika hanteert enkel een maximum groothandelsprijs. Richtprijzen voor diesel aan de pomp: 0,80 Euro per liter in het binnenland en 0,78 Euro per liter aan de kust.
  • Het is moeilijk om te voorspellen wanneer de volgende prijsaanpassing gebeurt, maar er mag aangenomen worden dat een stijging van de olieprijzen op de internationale markt en/of een wijziging van de beurs-wisselkoers USD EUR ZAR redelijk snel een†impact zal hebben op de pompprijzen.
  • Een module om de wisselkoers Euro Rand Euro te berekenen vind je o.a. op onze webpagina Toerisme (beschikbaar als .be en als .nl)

Sasol Zuid-Afrika

(bron : infozuidafrika.be - infozuidafrika.nl - 31 jan 2015)