Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Beste Zuid-Afrikaanse wijnen bekroond tijdens de Veritas Awards 2009

Vorige week werden tijdens een ceremonie in het Cape Town International Convention Centre (CTICC) in Kaapstad de Veritas Awards 2009 uitgereikt. Veritas is grootste competitie voor Zuid-Afrikaanse wijn, en dit jaar werden er door de Kaapse wijnindustrie niet minder dan 1.728 Kaapse wijnen ingezonden. De Veritas Awards zijn bedoeld als kwaliteitsaanduiding voor gebruikers, want de Award-winnaars mogen het Veritas-label op hun flessen aanbrengen. Niettegenstaande de Awards toegekend worden aan wijnen (benaming en jaartal dus) kunnen ze toch beschouwd worden als een kwaliteitsreferentie voor het wijndomein.

Dit jaar werd er 40 keer dubbel-goud (Veritas Double Gold) toegekend, en 109 keer goud (Veritas Gold). Zilver (Veritas Silver) was er voor 444 wijnen, en brons (Veritas Bronze) voor 676 wijnen. In procenten betekent dit dat 2% van de inzendingen dubbel-goud kregen, 40% goud, 25% zilver en 39% brons. De grote winnaar van de Veritas Awards 2009 was wijndomein Spier Wines uit Stellenbosch: het wijnlandgoed uit de Coastal Region won vijf keer double gold en zes keer gold. Ook Nederburg keerde met veel medailles terug naar Paarl: Nederburg won twee keer double gold en vijf keer gold. Meervoudig goud was er ook voor Boplaas (twee keer double gold en drie keer gold), voor Fleur du Cap (twee keer double gold, twee keer gold), voor Ernie Els Wines (twee keer double gold, één keer gold) en voor Windmeul Kelder (twee keer double gold, één keer gold). Anura, Cape Point Vineyards, Diemersfontein en Guardian Peak tenslotte mochten elk met twee double gold naar huis.

In de jury van de Veritas Awards zaten o.a. uit Ian McKenzie (de meest ervaren Australische wijnproever), Thomas Lüber (hoofdaankoper van WIV Wein International, de grootste Duitse wijnhandelaar), Lynne Sheriff (ondervoorzitster van het Institute of Masters of Wine in Groot-Brittannië) en Anders Barren (grootste inkoper van Zuid-Afrikaanse wijn in Zweden). Voorzitter van de jury was zoals steeds Francis "Duimpie" Bayly, een veteraan van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie. Duimpie Bayly heeft universitaire wijndiploma's van Stellenbosch (Zuid-Afrika), Californië (USA) en Harvard (USA) en hij begon zijn carrière in 1962, bij SFW (Stellenbosch Farmers Winery). In 1983 werd hij één van de eerste drie Cape Wine Masters. De wijnen werden blind getest door panels van zeven leden, die tien wijnen per sessie proefden. De punten werden bij consensus toegekend, volgens een internationale schaal van 20 punten. 15/20 is brons, 16/20 is zilver, 17/20 is goud en 18/20 (of meer) is dubbel goud.

18/10/2009 - www.infozuidafrika.be - www.infozuidafrika.nl