Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Botswana verbiedt het jagen op wilde dieren

BotswanaSchitterend nieuws voor alle natuurliefhebbers: vanaf 1 januari 2014 is het commercieel jagen en het zgn. trofee-jagen verboden in Botswana, een noordelijk buurland van Zuid-Afrika. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse toerismenieuws website Tourism Update bekendgemaakt. Enkel het jagen door sommige inheemse volkeren in sommige gebieden en mits overheidscontrole is vanaf dan nog toegelaten. Momenteel is jagen in Botswana nog toegelaten in kleine privé wildparken die zich vooral nabij de grens met Zuid-Afrika bevinden. In de bekende nationale parken van Botswana, zoals Chobe, Moremi en heel de Okavango Delta, is jagen al langer verboden.

Langetermijnvisie
Volgens Edmont Moabi, woordvoerder van het Botswaanse ministerie van Natuurbewaring, Wildlife en Toerisme, strookt het schieten van wilde dieren voor de fun niet langer met het voornemen van de regering om de natuur te beschermen, en is jagen ook in tegenspraak met de langetermijnplanning voor het toerisme: "This comes as a realisation that the shooting of wild game purely for sport and trophies is no longer seen to be compatible with either our national commitment to conserve and preserve local fauna or the long-term growth of the local tourism industry," aldus de regeringswoordvoerder Edmont Moabi. Als het jagen niet verboden wordt dreigt het wildbestand zodanig te verkleinen dat de "gewone" safari toeristen op de duur geen wilde dieren meer zullen zien, zegt Moabi. Met de beslissing om de jacht te verbieden zal Botswana heel wat Dollars ontlopen, want jagers betalen enorm veel geld voor het neerleggen van een dier.

Bosjesmannen
zo hoort het: toeristen die een luipaard bekijken vanuit een open jeep (foto Chobe Game Lodge - Desert Delta Safaris)Botswana maakt een uitzondering voor het zgn. "traditional hunting". Daarmee worden onder andere de Bosjesmannen bedoeld die in de Kalahari-woestijn (op de grens van Zuid-Afrika, Namibië en Botswana) leven en daar met pijl en boog op rooibokken (impala's), springbokken of koedoes jagen omdat ze het vlees nodig hebben om te overleven.

Eco-toerisme
Botswana is een republiek met politieke en economische stabiliteit en het land haalt een uitstekende score in de Corruption Perception Index van Transparency International: Botswana staat op nr 32 (van 182 landen), en het land is volgens die index zelfs het minst corrupte land van Afrika. Dat de regering met de beslissing om de jacht te verbieden ingaat tegen de wil van een beperkt aantal (kapitaalkrachtige) jachtorganisatoren siert het land. En het ecotoerisme-imago van Botswana wordt nu nog versterkt.

Vakantie in Botswana: duur, exclusief, schitterend
Reizen naar Botswana is duur omdat de overheid bewust gekozen heeft om het aantal toeristen in wildparken en natuurreservaten strikt te beperken. Dat gebeurt o.a. door een -naar toeristische normen heel dure- fee van 200 Pula per overnachting in een wildpark (200 Pula = 19,50 Euro).Eagle Island Camp (foto Orient Express Hotels) Er bestaan ook goedkope safari reizen naar Botswana, al is "goedkoop" relatief, want die parkfee is voor iedereen dezelfde, ook voor wie kampeert in een eigen tent. Veel rustkampen ("game lodges") in de Okavango Delta zijn volledig omringd door zijriviertjes van de Okavango zodat de transfers tussen de luchthaven van Maun en de lodges - of tussen de lodges onderling - per vliegtuig of helikopter moeten gebeuren. Anderzijds krijgen die paar toeristen een combinatie van natuur en wildlife voorgeschoteld die uniek is in de wereld: de Okavango delta is zonder twijfel de mooiste plaats ter wereld voor safari. Veel lodges bieden daarom vijf sterren aan midden in de Afrikaanse savanne, met een prijskaartje dat navenant is: 750 Dollar per persoon per nacht is geen uitzondering. Om ontgoochelingen te vermijden vermelden we dat nogal wat lodges in de delta geen safari per open jeep aanbieden, maar wel wandelsafari's en vooral safari per boot of de typische mokoro (open boomstam).

Meer info - links

de Okavango Delta in Botswana : pure wildernis, met hier en daar een kleine game lodge (wildpark)
Het Eagle Island Camp, prachtig gelegen in de Okavango Delta (foto Orient Express Hotels)

Eagle Island Camp (foto Orient Express Hotels)
Eagle Island Camp - Okavango (foto Orient Express Hotels)

zo hoort het: toeristen die een luipaard bekijken vanuit een open jeep (foto Chobe Game Lodge - Desert Delta Safaris)
In het Chobe Game Lodge kan je wel met een open jeep op safari gaan en bv. luipaarden zien (foto Desert Delta Safaris)

Nxabega Lodge (foto And Beyond South Africa)
Het Nxabega Tented Camp in de Okavango (foto And Beyond South Africa)

(bron - infozuidafrika be/nl - TourismUpdate.co.za - 4 dec 2012)