Zuid-Afrika Informatie Zoeken

CWG Auction Stellenbosch: Rouseu (Gent) één van de grootste buitenlandse wijninkopers

CWG

 

Vorig weekend werd de 25ste Cape Winemakers Guild wijnveiling gehouden in Stellenbosch, het centrum van de Zuid-Afrikaans wijnteelt. Cape Winemakers Guild, een samenwerkingsverband van Zuid-Afrikaanse wijnmakers, werd opgericht in 1982 en heeft al doel de hoogstaande Kaapse wijnen op de wereldkaart te zetten en ze daar te houden. Het aantal CWG-leden is intussen van 8 stichtende leden aangegroeid tot 37. Dat lijkt niet zoveel voor een wijnindustrie die jaarlijks 6.000 wijnen produceert, maar een Zuid-Afrikaanse wijnmaker kan enkel lid worden van de Gilde als hij gedurende minstens vijf opeenvolgende jaren topwijnen maakt én als zijn aanvraag goedgekeurd wordt door de andere leden. Het lidmaatschap is trouwens persoonlijk - en niet namens een wijndomein. De combinaties wijnmaker-wijndomein zijn wereldbekend in de wijnwereld: Beyers Truters van Beyerskloof, Abrie Beeslaar van Kanonkop, Jeff Grier van Villiera, Peter Finlayson van Bouchard-Finlayson, Neil Ellis van Neil Ellis Wines, ...

De leden van de Gilde hebben dit jaar 10% minder wijnen aangeboden, maar toch lag de omzet 5% hoger dan vorig jaar. De veilingmeester klopte af op 5.204.400 Rand (zo'n 475.000 euro), meteen een nieuw veilingrecord. Veilingmeester Henre Hablutzel van Hofmeyr Mills Veilingen was dan ook heel gelukkig met het resultaat: "het is duidelijk dat de verkoop van kwaliteitswijnen niet beïnvloed wordt door de economische crisis. Er zal altijd een vraag zijn naar specifieke topwijnen zoals CWG".

CWG-veilingwijnen worden enkel verkocht tijdens de jaarlijkse veiling, en de meeste wijnen krijgen dan ook het CWG-label (of zelfs de benaming CWG). Bij de rode wijnen werden de hoogste prijzen genoteerd voor de Engelbrecht Els CWG 2007 van wijnmaker Louis Strydom (850 Rand - 77 euro) en de Boekenhoutskloof Syrah Auction Reserve 2007 van wijnmaker Marc Kent (eveneens 850 Rand). Een kist met drie magnum-flessen van Bouchard Finlayson Unfiltered Pinot Noir 2007 van wijnmaker Peter Finlayson haalde 1.733 Rand (157 euro) per fles. Bij de witte wijnen was de duurste wijn de Kalmoesfontein Semillon Noble Late Harvest 2008 van wijnmaker Adi Badenhorst: de koper betaalde 4.600 Rand (418 euro) voor 12 kleine flessen (37,5 cl).

De grootste Zuid-Afrikaanse koper was net zoals vorig jaar Alan Pick, wijninkoper van de restaurantketen The Butcher Shop and Grill: hij kocht op deze 25ste CWG-veiling voor 1.056.200 Rand (bijna één miljoen euro). Eén van de grootste buitenlandse kopers was Willy Rouseu van Rouseu Kaapse Wijnen uit Gent, de grootste invoerder van Zuid-Afrikaanse wijn in België.

Zoals meestal bij Zuid-Afrikaanse veilingen werd er ook tijdens de CWG-veiling een charity auction gehouden - een wijnveiling voor het goede doel. Dit jaar ging de opbrengst naar de Nedbank CWG Development Trust, een stichting die wijnmakers opleidt die afkomstig zijn uit "previously disadvantaged communities". Blikvanger van die charity auction was een 12-liter-fles van de CWG-gilde zelf, ter ere van 350 jaar wijnproductie aan de Kaap. De fles haalde 22.000 Rand (2.000 euro); koper was Wine Concept, een wijnwinkel in Kloof (Kaapstad).

10 oktober 2009 - www.infozuidafrika.be - www.infozuidafrika.nl