Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Cycloon Irina op weg naar Mozambique en Zuid-Afrika - opnieuw zware regenval in het Krugerpark

een satellietfoto van cycloon Irina, op weg naar Zuid-Afrika (foto South African Weather Service)De Zuid-Afrikaanse weerdienst SAWS (South African Weather Service - Afrikaanse naam Suid-Afrikaanse Weerdiens) heeft voor zaterdag-namiddag en zondag een stormwaarschuwing voor het noordoosten van Zuid-Afrika gegeven. Volgens SAWS is Irina, de tropische storm die op het eiland Madagascar al bijna twintig doden heeft gemaakt, is op weg naar Mozambique, een buurland dat o.a. via het Krugerpark aan Zuid-Afrika grenst. De weerdienst kwalificeert Irina als een "severe tropical storm" (zware tropische storm).

Cycloon Irina
Volgens de South African Weather Service zal cycloon Irina via de Indische Oceaan eerst Mozambique bereiken ter hoogte van Inhambane. De stormwaarschuwing wordt gegeven voor Inhambane, Xai-Xai en Maputo (Mozambique), voor heel Swaziland en voor het noordoosten van de provincie KwaZulu-Natal. Daar zullen vooral Richardsbaai en Zululand het hard te verduren krijgen. Voor de provincie Mpumalanga, het Transvaals Laagveld en het Krugerpark wordt hevige regenval voorspeld op zaterdag en zondag. Tot en met dinsdag moeten alle hulpdiensten voorbereid zijn op mogelijke overstromingen, aldus SAWS. Aan alle boeren uit de omgeving is al gevraagd om het water van rivieren en dammen op te pompen naar hoger gelegen gebieden zodat de lager gelegen gebieden meer water kunnen opvangen.

Regen in het Krugerpark : herhaling van midden januari?
In het Krugerpark heeft men vrijdag al een noodplan opgestart. Een voorloper van Irina heeft daar immers al voor flink wat wateroverlast gezorgd. De regenval van vrijdag was niet zo erg als de stormvloed van midden januari 2012, maar de grote storm wordt pas voor zaterdag verwacht. Enkel in de bush kampen Balule en Tamboti en in de camping Biyamati was er aanzienlijke schade. Verder werden ook enkele populaire picnic plaatsen gesloten zoals Tshokwane, Makhazi en Nhlanguleni. Schade aan wegen of toegangshekken is er vooralsnog niet, maar enkele bruggen die nog niet hersteld waren na de storm van januari zijn veiligheidshalve afgesloten.

een satellietfoto van cycloon Irina, op weg naar Zuid-Afrika (foto South African Weather Service)

  • Foto boven: een satellietfoto van sub-sahara Afrika. Zuid-Afrika is het grote land helemaal onderaan het Afrikaans continent. De foto dateert van 2 maart 2012 's middags, en cycloon Irina is duidelijk te zien: de tropische storm hing toen boven de Indische Oceaan, tussen Madagaskar en Mozambique, Swaziland en Zuid-Afrika.
  • Klik hier voor ons nieuwsbericht (met foto's) over het stormweer van januari 2012 in o.a. het Krugerpark

(bron : infozuidafrika be/nl - 2 maart 2012)