Zuid-Afrika Informatie Zoeken

De Zuid-Afrikaanse kandidaatstad voor de Olympische Spelen 2020 is Durban

infozuidafrika = informatie over Zuid-Afrika. Durban : het Moses Mabhida Stadium, speciaal gebouwd voor het WK Voetbal 2010 in Zuid-AfrikaDurban is de enige stad van Zuid-Afrika die zich kandidaat stelt voor de Olympische Spelen van 2020. Dat heeft Michael Sutcliffe, de City Manager van Durban vrijdag bekendgemaakt. Het Zuid-Afrikaans Olympisch Comité (SASCOC - South Africa's Sports Confederation and Olympic Committees) had aan Kaapstad, Johannesburg en Port Elizabeth gevraagd om eveneens hun kandidatuur te stellen, maar die drie steden haakten af. Kaapstad past omdat de Olympische Spelen zomerspelen zijn die doorgaan tijdens de Zuid-Afrikaanse winter - en het weer in Kaapstad dan meerdere dagen na elkaar te slecht kan zijn voor buitensport. Port Elizabeth haakt af omdat het bijna geen infrastructuur heeft om de spelen te organiseren - in de veronderstelling dat het dat zou mogen doen. Het Nelson Mandela Bay District waartoe P.E. behoort heeft bv. te weinig hotels om tienduizenden bezoekers tegelijk op te vangen, en de luchthaven van Port Elizabeth is een regionale luchthaven die niet geschikt is voor intercontinentale vluchten. De vierde mogelijk kandidaat, Johannesburg, doet niet mee - maar de stad heeft geen reden opgegeven. Vermoed wordt dat Johannesburg beseft dat het geen kans maakt tegen een toeristische topper zoals Durban.

De kandidatuur van Durban wordt ingediend met als slogan "the warmest place to be". En Durban heeft tijdens de Zuid-Afrikaanse winter inderdaad altijd de warmste temperaturen van heel Zuid-Afrika. Bovendien is dat voor de regio van KwaZulu-Natal tot Mpumalanga, Limpopo en het Nationaal Krugerpark de periode met de minste regenval - in tegenstelling tot Kaapstad, dat dan de meeste regen krijgt. Het district Ethekwini Municipality, waartoe de stad Durban behoort, raamt het kostenplaatje voor "the bid" op 292 miljoen tot 1,4 miljard Zuid-Afrikaanse Rand. Omgerekend aan de wisselkoers van vandaag: 32 miljoen tot 153 miljoen Euro. De Stad Durban krijgt voor haar kandidatuur alvast de steun van de Zuid-Afrikaanse toerismesector. Michael Tatalias, CEO van SATSA (South African Tourism Services Association) zegt dat Durban en Kaapstad het meeste te bieden hebben aan toeristen, maar dat Durban tijdens de Europese zomer het aangenaamste klimaat van Zuid-Afrika heeft. De stad ligt bovendien aan de Indische Oceaan, en ook dat is een pluspunt voor internationale bezoekers. Durban heeft ook al voldoende basis qua sportinfrastructuur: naast het nieuwe Moses Mabhida Stadium (speciaal gebouwd voor de wereldbeker voetbal 2010) is er nog het oude Kings Park Stadium, en beide sporttempels kunnen alle atletiekwedstrijden van de Olympische Spelen aan. Het atletendorp zou gebouwd worden op de oude luchthaven "Louis Botha"; die luchthaven - en de enorme terreinen errond - staan sedert de ingebruikname van de splinternieuwe luchthaven King Shaka Airport immers leeg.

Momenteel zijn er al 15 steden die bekendgemaakt hebben dat ze hun kandidatuur indienen voor de organisatie van de Olympische Spelen van 2020. Naast het Zuid-Afrikaanse Durban zijn dat o.a. Hiroshima (Japan), Hamburg (Duitsland), Istanboel (Turkije), Madrid (Spanje), Rome (Italië), Toronto (Canada) en Lima (Peru).

www.infozuidafrika.be - www.infozuidafrika.nl - 12 september 2010