Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Drie Zuid-Afrikanen in Londen beroofd van 100 triljoen dollar


de drie slachtoffers kunnen best wel lachen met de diefstalDe eigenaars van High Timber, een Zuid-Afrikaans restaurant in Londen, zijn begin oktober beroofd van 100.000.000.000.000 dollar. Gelukkig voor hen waren het geen Amerikaanse dollars, maar Zimbabwe-dollars. En die zijn ongeveer evenveel waard als het papier waarop ze gedrukt zijn.

Restaurant High Timber is niet zomaar een restaurant: het is een trendy restaurant vlakbij The Millennium Bridge, met zelfs een terras aan de oevers van de Thames. De drie eigenaars van High Timber zijn Neleen Strauss en Gary en Kathy Jordan. Neleen Strauss is een Zuid-Afrikaanse die in 2001 naar Engeland geëmigreerd is en daar snel carrière maakte in de horeca: eerst als sommelier, dan als restaurantmanager en nu als restauranteigenaar. Haar medevennoten zijn Gary en Kathy Jordan van wijndomein Jordan Wines in Stellenbosch (Zuid-Afrika).

Midden juni was er in restaurant High Timber een Zimbabweaan te gast die zijn wijn met eigen munt wilde betalen. Dat mocht van Neleen Strauss, en de man betaalde voor zijn Jordan Sauvignon Blanc met drie bankbriefjes van Zimbabwe: één van 100.000 miljard Zim-Dollar (Z$), één van 100 miljard Z$ en één van 20 miljoen Z$. Totale waarde: ongeveer 23 Euro... Neleen Strauss vond dat best wel leuke bankbriefjes en daarom heeft ze die niet ingeruild bij de bank, maar ingekaderd en opgehangen in het restaurant. Begin oktober ging Neleen Strauss even over en weer naar Zuid-Afrika, om er op de Cape Winemakers Guild Auction in Stellenbosch wijn te kopen voor haar restaurant. Toen Strauss na de CWG-veiling terug in haar restaurant in Londen kwam bleek dat het bankbriefje van 100 triljoen Zimbabwe Dollar gestolen was: iemand had het vakkundig uit het kadertje gehaald. Neleen Strauss deed geen aangifte bij de politie, maar ze loofde wel een beloning uit: twee flessen Jordan-wijn voor wie het Z$-briefje terugbrengt. Zowel The Times als The Daily Telegraph namen die oproep over en volgens The Times was de verdwijning van de 100 triljoen dollar zelfs de grootste gelddiefstal ooit in Londen. Tot op heden heeft de eerlijke vinder - laat staan de dief - zich al gemeld.

Jordan Winery is één van de beste Zuid-Afrikaanse wijndomeinen en Gary Jordan, mede-eigenaar van restaurant High Timber, is trouwens 1 van de 37 selecte leden van de Cape Winemakers Guild. Voor John Platter, de wijngoeroe van de Kaapse wijn, was de Jordan CWG Auction Reserve Chardonnay 2005 zelfs de beste wijn van de CWG-veiling van 2006: "Stringent all-new-barrel selection ex Nine Yards vyd. 05, star of 2006 auction (not retasted this ed), distinguished & refined, gorgeous buttery sheen, assertive - needs time to round out. Native yeasts, 14 mths Fr oak." De invoerder van Jordan in de Benelux is Great Grape Wines in Brussegem (B) en Soest (NL).

17/10/2009 - www.infozuidafrika.be - www.infozuidafrika.nl