Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Fitch en Standard & Poor's geven Zuid-Afrika een downgrading

Het einde van de stakingen in de Zuid-Afrikaanse platina mijnen komt enkele dagen te laat. Vorige vrijdag - niet voor niets "vrijdag de 13de" - hebben twee internationale (lees: Amerikaanse) rating agencies de geloofwaardigheid van Zuid-Afrika op de internationale markten opnieuw een flinke knauw gegeven: Standard & Poor's heeft Zuid-Afrika afgeschaald van BBB naar BBB-, en Fitch wijzigde haar Fitch Rating van stabiel naar negatief. Moody's houdt het intussen onveranderd op Baa1, met negatief vooruitzicht.

Zuid-AfrikaMijnstaking van vijf maanden de oorzaak
Beide kredietbeoordelaars haalden eigenlijk hetzelfde argument aan voor de neerwaartse beoordeling: de gevolgen van de staking in de platina mijnen. De risk beoordelaars vinden het ongehoord dat die staking het land sedert midden januari ontwricht heeft - en de vakbonden en de mijnindustrie pas vorige week een akkoord bereikten. Bovendien is het nog maar een voorakkoord, want ook al zijn de mijnwerkers van Implats, Amplats en Lonmin terug aan de slag, zekerheid is er nog niet dat de voorgestelde loonsverhoging aanvaard zal worden. Volgens Johan Theron, woordvoerder van Implats, werd aan de vakbonden een loonsverhoging van 1.000 ZAR per maand voorgesteld, vanaf juli 2014, en dat gedurende vijf opeenvolgende jaren. Te samen met goud en diamant maakt platina deel uit van de belangrijkste economische sector van Zuid-Afrika. S&P en Fitch doen opmerken dat die staking verantwoordelijk is voor een enorme economische schade, en bv. leidde tot een negatieve economische groei van -0,6% tijdens het eerste kwartaal van 2014. S&P verwacht voor heel 2014 nu een economische groei van "maar" 1,9%, tegenover 2,9% bij eerdere pognoses. Fitch is nog iets negatiever: zij verwachten maar 1,7% groei.

Kettingreactie
In de Zuid-Afrikaanse kranten worden de gevolgen van de downgrading besproken. Zo zullen internationale beleggers een grotere intrest vragen voor hun investering/belegging in Zuid-Afrikaanse Rand, en dit kan de Reservebank (de nationale bank van Zuid-Afrika) verplichten om de basisrente te verhogen. Dat maakt krediet voor o.a. hypothecaire leningen duurder voor Zuid-Afrikanen, en dat zal de binnenlandse consumptie doen vertragen - met dus minder btw- en belastingsontvangsten. En dus heeft Zuid-Afrika, aldus Fitch, minder ter beschikking voor sociale uitgaven en onderwijs, en moet het ook meer betalen voor haar buitenlandse schuld.

Zuid-Afrikaanse Rand opnieuw onder druk?
De munteenheid van Zuid-Afrika heeft de laatste jaren al meerdere crisissen meegemaakt. Momenteel reageert de munt nog redelijk kalm op de downgrading, maar veel is er niet nodig om een nieuwe waardevermindering in gang te zetten. Door de afgradering riskeert Zuid-Afrika ook dat het uit de effecten wereldindex van Citi Group verdwijnt. Dat zal dan een kapitaaluitstroom veroorzaken, wat dus betekent een nieuwe verzwakking van de Zuid-Afrikaanse Rand. Op korte termijn is dat goed nieuws voor de exportcijfers, maar op lange termijn maakt een hogere inflatie de productieprijzen toch duurder. En uiteraard beschadigt een zwakkere Rand de koopkracht van de burgers omdat alles wat ingevoerd wordt duurder wordt - in de eerste plaats benzine en diesel. Vanavond (n.v.d.r. 17 juni 2014) sloot de Rand af op 14,68 tegenover de Euro (dus 1 EUR = 14,68 ZAR). Vorige week noteerde de Rand aan 14,20 tot 14,40.

Even terloops: het Nederlandse woord "platina" is in het Afrikaans "platinum".

(bron : infozuidafrika.be - infozuidafrika.nl - 17 juni 2014 - overname van onze artikels is toegelaten mits bronvermelding)