Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Kaapstad : paintballen naar bavianen

overal in Zuid-Afrika word je gewaarschuwd voor bavianenDe voorsteden van Kaapstad hebben al tientallen jaren een bavianenprobleem. De situatie is intussen zo dramatisch dat Natuurbewaring Zuid-Afrika speciaal opgeleide jagers inzet die raak mogen treffen. Alleen schieten ze niet met hagel, maar met paintball kogels. De bavianen haten die verfballen en reageren zoals men gehoopt had: zodra ze een paintball geweer zien of horen vluchten ze.

Natuurreservaten rond Kaapstad
Heel de regio van Kaapstad is omringd door enerzijds woongebied en anderzijds natuurreservaten. Het Kaap de Goede Hoop Natuurreservaat, het Tafelgebergte en de Tafelberg zijn zelfs wereldbekend. Zoals op veel plaatsen in Zuid-Afrika leven bavianen en blou-apen vrij in het wild; in en rond Kaapstad zijn het vooral bavianen die het wildleven beheersen. Maar tussen het residentieel gebied en het puur-natuurgebied is er nergens een afsluiting. Enkel het verst gelegen wildpark op het Kaaps Schiereiland, nl. het Kaap de Goede Natuurreservaat, is omheind. Niet voor de bavianen, maar voor de vele andere wilde dieren van het park zoals bergzebra's, struisvogels, elanden, rood-hartebeesten, impala's en rietbokken. Vlakbij het natuurreservaat ligt immers de M65 die Houtbaai via Chapmans Peak met Simonstad (Simon's Town) verbindt. Maar zo'n afsluiting houdt bavianen (Afrikaanse naam : bobbejaan - bobbejane) niet tegen. Meerdere troepen fourageren er tussen Kaappunt en Simonstad of Houtbaai. Wie af en toe eens naar Baboons with Bill Baily op Animal Planet of National Geographic tv kijkt weet wat we bedoelen: er zijn hier dagelijks ernstige conflicten tussen mens en dier. De verstedelijking (en specifiek de georganiseerde vuilnisophaling) en de nonchalance van voornamelijk buitenlandse toeristen zorgen ervoor dat bavianen voor gemakkelijker voedsel kiezen dan ze in de plantengroei van hun natuurlijke habitat vinden (zoals insecten, vruchten, wortels en zaden van de fynbos vegetatie).

Niet voederen aub
Al bavianen kunnen een autodeur openenmeerdere jaren doet men al het mogelijke om de bavianen weg te houden van bewoond gebied, maar de verleiding van gemakkelijk voedsel is te groot. Niettegenstaande de vele borden met duidelijke waarschuwingen doen toeristen niet wat gevraagd wordt: geen dieren voederen en alle deuren van de auto op slot doen, ook als ze maar eventjes uitstappen voor een foto. De waarschuwing dat bavianen wilde dieren zijn -en geen dierentuinaapjes - haalt ook niet veel uit. In vergelijking met leeuwen luipaarden of hyena's lijken bavianen ongevaarlijk, maar iets eten of snoepen in het zicht van bavianen is een halve oorlogsverklaring.

Vangen en relocatie
De agressiefste bavianen worden gevangen en enkele kilometers verder naar onbewoond gebied gebracht. Ze krijgen dan ook een oormerk als identificatie en zo heeft men kunnen vaststellen dat ze na enkele weken of zelfs dagen al terug afzakken naar hun voormalig "jachtterrein". Enkel in hoogst uitzonderlijke situaties worden bavianen afgemaakt, nl. als de dieren zonder rechtstreekse aanleiding mensen aanvallen, of als ze letterlijk inbreken in huizen waarvan de bewoners thuis zijn. En het zijn niet alleen de dure residentiële villa's die af te rekenen krijgen met ongewenste bavianen: ook de eigen oogst van veel lokale ‘plaaswerkers' (boerderij-arbeiders) wordt geplunderd.

Paintball schrikt af
Intussen zijn er ten zuiden van Kaapstad al tientallen zgn. baboonwatchers die de bavianen wegjagen als ze toeristen lastig vallen of de huizen van bewoners willen binnen dringen. bavianen die zich in een woongebied agressief gedragen worden gevangen en verhuisd naar onbewoond gebiedMaar de 'bobbejane' raakten ook aan die bewakers gewend, en daarom is men nu overgegaan tot Plan C: opgeleide rangers die met paintball naar de bavianen schieten om hen te raken. Volgens Elzette Jordan, hoofd van de Veterinaire Dienst van de Stad Kaapstad, werden begin 2012 enkele tests gedaan met twee troepen bavianen, en was het resultaat schitterend. Zowel in Scarborough als Constantia vluchtten de bobbejane voor de paintballers. "Het is nu onze bedoeling om op korte termijn een nultolerantie te implementeren: alle bavianen moeten weg uit bewoond gebied", aldus Elzette Jordan. "We leren de dieren dat ze veilig zijn in hun natuurlijke omgeving en dat de bewoonde wereld voor hen onveilig en onaangenaam is", zegt ze. Jordan benadrukte wel dat het paintball schieten enkel mag gebeuren door speciaal getrainde rangers. "Want een baviaan die in zijn oog geraakt zou worden, raakt dat kwijt", aldus Jordan.

Nood breekt wet
Einde augustus heeft de werkgroep Human Wildlife Solutions drastisch moeten ingrijpen nadat de zgn. Da Gama troep niet meer afgeschrikt deze baviaan zal deze superbeveiligde vuilnisbak niet open krijgenwerd door de monitors die hen volgt en wegjaagt met eerst geroep en dan stenen. Human Wildlife Solutions is een organisatie die door de bewoners werd ingehuurd en door het Baboon Technical Team wordt gecontroleerd. Phil Richardson vertelt: "die bobbejaan wat verlede week van kant gemaak is, het in die voorafgaande drie weke ses huise gestroop. Dit is die aaklige werklikheid van die lewe in 'n konfliksone soos Da Gama", aldus Richardson. Het Baboon Technical Team is een gestructureerde werkgroep van o.a. het district Kaapstad, nationale parken beheerder SANParks en regionale parken beheerder Cape Nature. Volgens Julia Wood, manager biodiversiteit van BTT, zoekt de groep constant naar een haalbare bavianenpopulatie. "Maar de stad is ook verantwoordelijk voor de veiligheid van haar inwoners, en bij twijfel geven we voorrang aan mensen", aldus Wood.

Wetenschappelijke info over bavianen / baboons / bobbejane:

(bron : infozuidafrika be/nl - 21 nov 2012)