Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Krokodil pakt baby olifant in het Krugerpark, Zuid-Afrika (foto's): hier is het verhaal

infozuidafrika = informatie over Zuid-Afrika. Krugerpark Zuid-Afrika (foto news24.com)Krugerpark - De foto van een krokodil die een baby olifant bij de slurf grijpt stond de afgelopen dagen in zowat alle kranten in Zuid-Afrika, bij ons en in heel de wereld zelfs. Uiteraard zit er een verhaal achter die foto en we zochten het even voor u op. De foto is midden oktober 2010 genomen in het Zuid-Afrikaans Krugerpark door ene Johan Opperman, een amateurfotograaf uit Pretoria die regelmatig op safari in het Krugerpark gaat. Johan Opperman had een hele reeks foto's van het gebeuren genomen en pas 's avonds, toen hij in zijn rondavel (= chalet) in rustkamp Skukuza zijn foto's van zijn digitaal fototoestel downloadde naar zijn laptop, merkte hij de spectaculaire beelden op. Johan Opperman vertelt: het was rond de middag, en het was al heel warm in het Krugerpark waar toen net zoals in de rest van Zuid-Afrika een hittegolf heerste. Een grote troep olifanten kwam naar de waterdam om te drinken en af te koelen. Eén baby olifant stond tussen de rest van de troep te drinken toen er plots een nijlkrokodil uit het water opdook en het olifantje vastgreep bij zijn slurf. De rest van de kudde schrok van het tumult en liep achteruit, maar tegelijk maakte de gevangen baby olifant zodanig veel lawaai dat de kudde snel doorhad wat er gebeurde. Olifanten zijn immers intelligente dieren en heel de troep stormde al trompettend terug het water in. De krokodil liet de slurf van zijn buit los en dook onder water. Een paar olifantenkoeien controleerden of alles in orde was het met het jong, en toen dronk heel de kudde nog even - en wandelde tenslotte door het water naar de andere kant van de over, terug de Afrikaanse bush (savanne) in.

Krugerpark Zuid-Afrika (foto news24.com)Volgens Raymond Travers, ere-ranger en voormalig woordvoerder van het Nationaal Krugerpark, zijn krokodillen opportunistische jagers en laten ze zich niet afschrikken door de grootte van hun prooien. Integendeel zelfs, zegt Raymond Travers van South African National Parks: "de prooien zijn meestal zelfs groter dan de krokodillen zelf en het gebeurt regelmatig dat zebra's en gnoes (‘blauwe-wildebeesten') door een krokodil onder water getrokken worden". Travers (SANParks) zei nog dat de krokodil aan Orpen-dam bovendien het geluk had dat waterkool heel het oppervlakte van de dam bedekte. Orpen Dam is een heel bekende drinkplaats vlakbij de noord-zuid asfaltweg die door het Krugerpark loopt. Wie ooit op safari in het Krugerpark was herinnert zich ongetwijfeld Tshokwane nog, een theekamer midden in de bush. Rond picknick-plaats Tshokwane is er geen afsluiting en dat maakt het voor toeristen extra spannend, ook al staan er altijd enkele rangers op uitkijk...

Krugerpark Zuid-Afrika (foto news24.com)Voor het Krugerpark zijn de foto's alvast mooi meegenomen publiciteit; de laatste keer dat Zuid-Afrika's oudste en grootste wildpark zo'n massale belangstelling kreeg was in september 2004, toen Jason Schlosberg en David Budzinsky hun "Battle at Kruger" filmden. Die twee Canadese toeristen waren met een open jeep op safari in het Krugerpark toen ze aan de Transport Dam (tussen de rustkampen Pretoriuskop en Skukuza) een troep buffels zagen die aangevallen werd door leeuwen. Ook toen was er een krokodil betrokken, want toen de leeuwen een buffeljong gepakt hadden, probeerde een krokodil die prooi af te nemen. Uiteindelijk slaagde de kudde buffels erin om het jong te bevrijden en de leeuwen te verjagen. Battle at Kruger is op Youtube een reuzehit, met intussen al meer dan 57,5 miljoen hits.

infozuidafrika.be - infozuidafrika.nl - 31 oktober 2010