Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Medisch vliegtuig uit Namibië neergestort nabij Kaapstad, Zuid-Afrika: vijf doden

Kaapstad - Zuid-Afrika. Een tweemotorig vliegtuig type Cessna 441 is zondagochtend rond 08u lokale tijd neergestort nabij het Tygerberg Natuurreservaat (regio Plattekloof en Kontermanskloof) vlakbij Kaapstad. Aan boord waren vijf personen; ze waren alle vijf op slag dood. foto twitterHet vliegtuig was geregistreerd in Windhoek, de hoofdstad van buurland Namibië, en was onderweg van Oranjemund (Namibië) naar Kaapstad (Zuid-Afrika). Aan boord van de Cessna 441 Conquest II van E-Med Rescue 24 waren twee piloten, één verpleegster, een 80-jarige patiënt en zijn dochter.

Het vliegtuig van E-Med Rescue met registratie V5-NRS was om 02u ‘s ochtends vroeg vertrokken van Windhoek (de hoofdstad van Namibië) naar Oranjemund, een mijnstadje (vnl. De Beers diamantmijn) vlakbij de grens met Zuid-Afrika. Daar werd om 04u15 een 80-jarige patiënt aan boord genomen die dringend naar een ziekenhuis in Kaapstad moest voor een hartoperatie. Rond 07u naderde de medische vlucht de internationale luchthaven van Kaapstad, maar een eerste keer helaas: wegens een algemene computerpanne bij de Zuid-Afrikaanse verkeersleiding lag heel het luchtverkeers radarsysteem van Zuid-Afrika plat. Het medisch vliegtuig kreeg weliswaar voorrang om te landen, maar zoals verplicht is bij een ILS landing zonder radarbegeleiding moet het vliegtuig eerst visueel contact maken met de landingsbaan en dan een bocht van 360° maken alvorens te landen. En toen ging het helaas een tweede keer mis: wellicht werd de bemanning van de Cessna verrast door plotse lage bewolking nabij het Tygerberg Natuurreservaat. Bewoners van een nabijgelegen boerderij in de Kotermanskloof bij Durbanville hoorden de crash en verwittigden om 07u50 de hulpdiensten. Om 08u03 was een eerste reddingshelikopter ter plaatse, maar alle hulp kwam te laat: het medisch vliegtuig was tegen een lage bergflank te pletter gevlogen en nadien in brand gevlogen. Vermoedelijk is het dus wat men in luchtvaarttermen een CFIT noemt: controlled flight into terrain - een bemanning die geen technische problemen heeft, maar een verkeerde inschatting heeft gemaakt van de omgeving.

foto twitterDe vijf overledenen zijn de 53-jarige piloot Steven Naude (Namibië), zijn 23-jarige co-piloot Amore Espag (Namibië), verpleger Alfred John Ward (Namibië), patiënt Gabriel Le Roux (80, Zuid-Afrika) en diens dochter Charmaine Koortzen (49, Zuid-Afrika). De Zuid-Afrikaanse hulpdienst ER24, die het vliegtuig op Kaapstad-luchthaven opwachtte om de patiënt via de weg naar het Panorama Hospital in Kaapstad te vervoeren, werd door de Zuid-Afrikaanse politie opgeroepen om de slachtoffers te identificeren en te bergen. Een woordvoerder van luchthavenautoriteit Airports Company South Africa deelde al mee dat de ongevallendienst van de Zuid-Afrikaanse Civil Aviation Authority ter plaatse is en het onderzoek naar de oorzaak van de crash leidt.

Het vliegtuig voor de crash (foto Adrian Munro, Eon De Vos, Airfire Photography, Facebook)


 (bron : infozuidafrika.be - infozuidafrika.nl - avcom.co.za - 16 aug 2015)