Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Militair vliegtuig vermist in Zuid-Afrika - elf personen aan boord

update 6 dec 2012: het Zuid-Afrikaans leger (SANDF) heeft woensdagvoormiddag bekendgemaakt dat het wrak van het vliegtuig is gevonden nabij Giants Castle, midden in de Drakensbergen. Het leger wilde nog geen extra details geven, en dat doet vermoeden dat er geen overlevenden zijn en men eerst de familieleden van alle inzittenden wil informeren.

een C47TP van de South African Airforce (foto Defenceweb.co.za)In Zuid-Afrika is woensdag een Dakota C47TP vliegtuig van het 35ste Squadron van de Waterkloof AFB nabij Pretoria vermist geraakt tussen de bergketen Giants Castle (in de Natal Drakensbergen) en zijn eindbestemming, de burgerluchthaven Mthatha (Umtata) in de Oost-Kaap provincie. Het is nog niet geweten hoeveel passagiers er precies aan boord waren: sommige bronnen hebben het over negen, andere over elf. Het vliegtuig was woensdagmorgen opgestegen van op de luchtmachtbasis Waterkloof (Pretoria) voor een routinevlucht naar Mthatha (het vroegere Umtata). De bemanning heeft halverwege de vlucht nog contact gehad met de verkeersleiding, toen het boven Giants Castle vloog, een bergtop en natuurreservaat in de Natalse Drakensbergen. De bemanning meldde dat ze toen op 11.000 voet vlogen (3,3 km) en dat ze, wegens het slechte zicht, van Visual overgeschakeld waren naar Instrument Meteorological Conditions. Toen het vliegtuig enkele uren later nog niet was aangekomen in Mthatha werd alarm geslagen. er werd onmiddellijk een zoekactie gestart met onder andere een zware Oryx helicopter van een Zuid-Afrikaanse legerbasis nabij Pietermaritzburg, maar die moest korte tijd later zijn zoekactie al stopzetten wegens barslecht weer tussen Giants Castle en de grens tussen de provincies KwaZulu/Natal en de Oost-Kaap (Eastern Cape).

De C-47 TP is een in Zuid-Afrika verbeterde versie van de bekende DC-3 Dakota. De twee zuigermotoren werden vervangen door twee krachtige Pratt & Whitney turboprop-motoren en de kajuit werd verlengd. Het Zuid-Afrikaans leger heeft de C47-TP's zo'n twintig jaar geleden in gebruik genomen als verkenningsvliegtuig. Momenteel zijn er nog tien C47TP's in gebruik (inclusief het vermiste vliegtuig); een elfde werd op 7 november 2012 onherstelbaar beschadigd toen het, net na de landing in Mthatha, wegens een stuurfout in de zachte berm naast de landingsbaan terechtkwam en door het landingsgestel zakte. Niemand van de 16 inzittenden geraakte toen gewond. Tegen 2015 worden alle C47TP's uit de vloot gehaald, al is de kans nu groot dat dit, gezien de twee recente verliezen, vroeger zal gebeuren. De basisstructuur van de vliegtuigen is immers al 70 jaar oud, maar de navigatie en elektronica zijn uiteraard gemoderniseerd.

In Zuid-Afrika is het nu één uur later dan bij ons. Als het weer het toelaat zullen donderdagochtend vanaf zonsopgang (rond 05u30) meerdere vliegtuigen en helikopters in de Drakensbergen op zoek gaan naar het vermiste vliegtuig. Maar in luchtvaartmiddens wordt de kans om dan nog overlevenden terug te vinden erg klein ingeschat omdat het vliegtuig al vermist is sedert woensdagmiddag en er, gezien de bergachtige regio van het laatste contact, geen mogelijkheid was voor een ‘normale' noodlanding.

(later meer).

een C47TP van de South African Airforce (foto Defenceweb.co.za)
een C47TP van de South African Airforce (foto Defenceweb.co.za)

de gemoderniseerde cockpit van een C47TP
de cockpit van een C47TP: up to date apparatuur in een stokoud vliegtuig (foto SAAirforce.co.za)
Op 7 november 2012 schoof een C47TP na de landing in Umtata - Mthatha - van de landingsbaan. Het rechter landingsgestel brak daarbij af (foto Flyafrica.info)
Op 7 november 2012 schoof een C47TP Dakota van het Zuid-Afrikaans leger net na de landing in Mthatha (Umtata) van de landingsbaan. Het rechter landingsgestel brak af en de rechtervleugel was gescheurd. Enkele dagen later was het 70 jaar oude vliegtuig tot schroot herleid (foto FlyAfrica.info)

(bron : infozuidafrika be/nl - 5 dec 2012)