Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Nederlandse toeristen gewond bij verkeersongeval in Zuid-Afrika (foto bus)

bij een verkeersongeval op 150 km van Johannesburg zijn maandag 14 Nederlanders gewond geraakt (foto ER24 - www.er24.co.za)Maandagnamiddag zijn bij een busongeval in Zuid-Afrika veertien Nederlanders en zes Zuid-Afrikanen gewond geraakt. Een toeristenbus die op weg was van de Natal Drakensbergen naar Johannesburg luchthaven werd aangereden door een schoolbus die op weg was van Durban naar Pretoria. Het ongeval gebeurde op 150 km ten zuid-oosten van Johannesburg, op een licht hellend maar recht stuk weg van de brede N3-snelweg die Johannesburg verbindt met Durban (de grootste badstad van Zuid-Afrika, aan de Indische Oceaan). Tussen Warden en Villiers werd de touringcar achteraan aangereden door de schoolbus. Dat gebeurde tijdens een inhaalmanoeuver, en vermoed wordt dat de chauffeur van de schoolbus tijdens dat manoeuver verrast door turbulentie van de touringbus. Volgens sergeant Tshegofatso Modise van de politie van Bethelem is het ook mogelijk dat één van de twee bussen door een plotse rukwind van zijn koers afweek. Feit is in elk geval dat de touringcar de zachte berm inreed en daar kantelde (en niet over kop ging, zoals eerst bericht werd).

een ambulance brengt enkele gekwetste voetbalspelers naar het Dihlabeng Hospital in Bethlehem (foto Lynda Greyling, Volksblad - www.volksblad.com)De touringcar bracht 24 Nederlandse toeristen van Fox Reizen naar Johannesburg International Airport, voor hun terugvlucht naar Europa. Ze hadden net een 16-daagse rondreis door Zuid-Afrika afgerond. Volgens de ANWB-alarmcentrale liepen 14 Nederlanders verwondingen op, gaande van licht tot ernstig (snijwonden en botbreuken). Volgens Zuid-Afrikaanse kranten zaten er op de autocar ook Belgische en Japanse toeristen, maar dat werd door de politie nog niet bevestigd. In de andere bus - de schoolbus - zaten twintig leden van de voetbalploeg van de Central Islamic School uit Pretoria; zij waren met hun trainer Hamzah Ebrahim op de terugweg na een toernooi in Durban. Na het ongeval rukten de hulpdiensten massaal uit. De privé-hulpdiensten van ER24 en Netcare 911 stuurden meerdere ambulances ter plaatse. Volgens Chris Botha, woordvoerder van Netcare 911, werden 6 scholieren/voetballers en 14 Nederlandse toeristen naar ziekenhuizen in Bethlehem afgevoerd. Botha benadrukte dat er niemand van de 20 gewonden in levensgevaar was. De ANWB stuurde dinsdag toch een medisch team naar Zuid-Afrika met een dokter, een verpleegkundige en een assistent. De familieleden van alle betrokkenen zijn intussen geïnformeerd, aldus de ANWB. Derrick Banks, woordvoerder van de andere hulpdienst ER24, bevestigde dat de bus kantelde, maar niet overkop ging. "De meeste Nederlanders hadden breuken en snijwonden van het rondvliegend glas", aldus Banks (ER24).

bij een verkeersongeval op 150 km van Johannesburg zijn maandag 14 Nederlanders gewond geraakt (foto ER24 - www.er24.co.za)
Na de botsing kantelde de bus van de Nederlandse toeristen (foto ER24 - www.er24.co.za). Rechts achteraan op de touringcar is de impact te zien van de andere bus. In Zuid-Afrika rijdt men namelijk links - en wordt er rechts ingehaald.

(bronnen : infozuidafrika be/nl - ER24Die Volksblad Netcare911 - 07/09/2012)