Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Nelson Mandela nog steeds in ziekenhuis

Nelson Mandela en zijn echtgenote Graca (foto archief The Mandela Foundation - NelsonMandela.org)Vorige maandag werd de Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela opgenomen in een ziekenhuis in Pretoria. Aanvankelijk leek het op een zoveelste routine opname in het ziekenhuis waar hij meestal onderzoeken ondergaat: het militair hospitaal "1 Militêre Hospitaal" in Pretoria. Twee bevoegde ministers bevestigden dinsdag trouwens dat Mandela in dat ziekenhuis lag, nl. Nosiviwe Mapisa-Nqakula (minister van Landsverdediging) en Naledi Pandor (minister van Binnenlandse Zaken). Er was dus heel wat belangstelling vanwege de Zuid-Afrikaanse pers en ook internationale pers voor 1 Military Pretoria. Maar na enkele dagen viel het de journalisten en fotografen toch op dat er eigenlijk niet echt een verhoogde staat van paraatheid was in en rond het ziekenhuis waar Zuid-Afrika's eerste burger opgenomen zou zijn. Meerdere journalisten gingen daarom op onderzoek in alle andere ziekenhuizen van Johannesburg en Pretoria, en al snel kwamen ze uit op één ziekenhuis waar er opvallend veel politie in de buurt was: het Mediclinic Hart Hospitaal in Cellierstraat, Pretoria. Aanvankelijk ontkende Mac Maharaj, woordvoerder van huidig president Jacob Zuma, dat Nelson ‘Madiba' Mandela daar opgenomen was, maar toen hij geconfronteerd werd met beelden van een nooit geziene beveiliging rond het ziekenhuis bevestigde hij het toch. Om geruchten of lekken vanuit het ziekenhuis te counteren zei Maharaj er meteen de reden van de opname bij: "Nelson Mandela wordt in het Mediclinic Heart Hospital verzorgd voor een (enkele) longontsteking. Volgens de behandelende dokters was er geen acuut levensgevaar, maar voor een 94-jarige met een tuberculose verleden is elke ziekte levensbedreigend. Terloops: opname in een ziekenhuis in Pretoria is geen evidentie want Mandela woont in Qunu in de provincie Oost-Kaap. Hij moet dus een binnenlandse vlucht van ongeveer een uur maken om van Mthatha (Umtata) naar de militaitre luchthaven Wonderboom Pretoria te vliegen. Dat de ziekenhuisopname deze keer veel langer duurt dan voorheen en dat Mandela in een gespecialiseerd cardiologisch ziekenhuis werd opgenomen doet vermoeden dat er meer aan de hand is dan een longontsteking. Maar details worden niet gegeven. Waarom niet? Daarom niet, zegt de persdienst van de Zuid-Afrikaanse regering.

Het is de tweede keer dit jaar dat de 94-jarige Mandela vanuit zijn woonplaats in Qunu (in de landelijke provincie Oost-Kaap) overgevlogen wordt naar Pretoria om verzorgd te worden. Dat hij ditmaal niet opgenomen werd in het "1 Militêre Hospitaal" deed snel een geruchtenmolen ontstaan dat het geen routine-opname was en dat Mandela er heel slecht aan toe was. Wat nu vooral opvalt is dat uit de vele reacties op forums van online kranten e.d. blijkt dat veel Zuid-Afrikanen nog altijd niet schijnen te beseffen dat Mandela intussen al 94 jaar is en dat het voor zijn lichaam stilaan te veel wordt. Mandela heeft tijdens zijn actieve loopbaan immers heel veel meegemaakt en hij heeft, na zijn vrijlating uit de gevangenis, nog hard gewerkt. Toen bovendien zijn echtgenote Graca Machel woensdag zei dat "de tinteling uit zijn ogen verdwijnt" was het helemaal paniek in Zuid-Afrika: iedereen bereidde zich al in stilte voor op het overlijden van Mandela, nog voor Kerst - de absolute hoogdag/feestdag in Zuid-Afrika. Gelukkig voor hen kwam er vrijdagnamiddag toch opluchting toen Mac Maharaj (presidentieel woordvoerder) zei dat Nelson Mandela "een comfortabele 24 uur achter de rug had, maar dat hij nog steeds medische behandeling krijgt". Maharaj verontschuldigde zich ook voor de verwarring over het ziekenhuis: "it had not been the government's intention to mislead the public or the media", aldus de president tijdens een kort interview met Talk Radio 702.

Feit blijft dat het intussen de langste ziekenhuisopname is voor Mandela sedert hij, in 2001, gedurende zeven weken bestraling kreeg wegens prostaatkanker. En in januari 2011 was nogmaals enkele dagen opgenomen, toen wegens een klaplong na een gewone opname. Verwacht wordt dat Nelson Mandela nu enkele dagen of zelfs weken bij familieleden in Houghton (Johannesburg) zal aansterken voor hij naar zijn geboortedorp in Qunu zal terugkeren. Want Mandela - die een Xhosa is - zal zonder twijfel verkiezen om zijn laatste levensdagen door te brengen bij zijn naaste familieleden en stamleden, liever dan bij zijn politieke "vrienden".

foto onder: Ace Magashule, Premier van de provincie Vrijstaat, onthulde donderdag tijdens een zomers onweer een zeven meter groot standbeeld van Nelson Mandela op Naval Hill, Bloemfontein (foto Presidency.gov.za).

e Magashule, Premier van de Zuid-Afrikaanse provincie Vrijstaat, onthulde tijdens een regenachtige 13 december 2012 een zeven meter groot standbeeld van Nelson Mandela op Naval Hill, Bloemfontein (foto The Presidency South Africa)

(bron : infozuidafrika be/nl - 15 dec 2012)