Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Nelson Mandela prijkt op de nieuwe bankbriefjes van Zuid-Afrika

Zuid-Afrika zal einde 2012 of begin 2013 nieuwe bankbriefjes invoeren. Op de voorkant van elk biljet prijkt de afbeelding van oud-president Nelson MandelaDe Zuid-Afrikaanse Nationale Bank heeft vandaag de nieuwe bankbiljetten van Zuid-Afrika voorgesteld. Enkele maanden geleden had Gill Marcus, de gouverneur van de South African Reserve Bank, al het nieuwe bankbriefje van 50 Rand voorgesteld - met de afbeelding van Nelson Mandela op de voorkant. Vandaag werden de overige biljetten voorgesteld, en tot verrassing van velen prijkt Nelson Mandela nu op de voorkant van alle bankbriefjes. De Big Five - de Grote Vijf wilde dieren - zijn naar de achterkant verhuisd. Het briefje van R10 krijgt de neushoorn, R20 de olifant, R50 de leeuw, R100 de buffel en R200 de luipaard.

SARB-Gouverneur was enkele maanden geleden zelf naar Nelson Mandela gegaan om zijn toelating te vragen. Met een beetje vertraging geeft de Suid-Afrikaanse Reserwebank dus een aardig verjaardagsgeschenk aan de eerste zwarte president van Zuid-Afrika (1994-1999). Icoon Nelson Mandela vierde namelijk op 18 juli zijn 94ste verjaardag. En daarmee had Gill Marcus meteen de titel van de reeks biljetten verduidelijkt: "One of a Kind". De voorzitter van de Zuid-Afrikaanse nationale bank gaf ook meer details over de technische aspecten van de nieuwe bankbriefjes. Zonder in detail te gaan evenwel, want ook in Zuid-Afrika worden er bankbiljetten vervalst:

  • zowel aan de voorkant als de achterkant is een watermerk te zien (resp. Nelson Mandela en één van de Grote Vijf);
  • de waarde van het biljet wordt in micro-script ingeschreven op de voorkant en de achterkant, maar zal enkel met een vergrootglas te lezen zijn;- de reeksnummers (letters en cijfers) zullen enkel op de achterkant te zien zijn;
  • de grootte en de kleuren van de nieuwe reeks komen overeen met die van de bestaande briefjes. Alleen het nieuwe briefje van 200 Rand krijgt een opvallender geel-oranje kleur dan het huidige briefje;
  • eens de bankbiljetten gedrukt worden, zal het bedrag van het bankbiljet er in braille ingegraveerd worden. Vandaag is procédé technisch nog niet helemaal afgerond, aldus gouverneur Marcus;
  • opvallende gekleurde lijnen op de voorkant van elk bankbriefje moeten het voor slechtzienden mogelijk maken de biljetten gemakkelijker te herkennen.

Toch zal het nog enkele maanden duren voor alle nieuwe briefjes in omloop worden gebracht. De voorstelling van vandaag was namelijk vooral bedoeld om de Zuid-Afrikanen - en de toeristen die op vakantie komen naar Zuid-Afrika - vertrouwd te maken met het feit dat er een nieuwe reeks komt. Wanneer de ‘banknotes' (Afrikaanse naam banknoot - meervoud banknote) precies zullen ingevoerd worden, ligt nog niet vast. Er moet namelijk nog overlegd worden met het Internationaal Muntfonds IMF, want er zijn momenteel biljetten voor een (theoretische) waarde van 100 miljard Rand (9,5 miljard Euro) in omloop. Maar de kans dat de nieuwe biljetten volgende week al bij de wisselagent of het bankkantoor te verkrijgen zijn, is dus nihil. Al zijn de huidige biljetten, met op de voor- en achterkant een Big Five, ook niet zo lelijk... En voor wie thuis nog "oude" Randen heeft liggen: die blijven nog vele jaren geldig.

Zuid-Afrikaanse Randen worden ook aanvaard in Namibië, Swaziland en Lesotho, en verder aanvaarden ook heel wat handelaars in Zimbabwe, Mozambique, Kenia en Tanzanië de Zuid-Afrikaanse Rand als betaalmiddel.

(bron : infozuidafrika.be / infozuidafrika.nl - 6 september 2012)