Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Nieuwe records op Zuid-Afrikaanse wildveilingen: 2,42 miljoen Euro voor één buffel en 1,13 miljoen Euro voor één sabelantilope

In Zuid-Afrika is er dagelijks wel ergens een wildveiling en het is dus niet echt verwonderlijk dat er af en toe veilingen zijn waar er duizelingwekkende bedragen betaald worden voor wilde dieren. Vooral als kopers en verkopers de naam van Vleissentraal Bosveld zien als organiserend veilinghuis willen ze er zeker bij zijn.

Feest in Warmbad (Bela-Bela)deze buffel, Horison genaamd, werd begin september 2012 tijdens een wildveiling verkocht voor maar liefst 2,42 miljoen Euro (foto Vleissentraal Bosveld Suid-Afrika)
Zo'n superveiling ging door tijdens het eerste weekend van september, toen 1.400 kopers verzamelden in de Mbizi Lodge nabij Bela-Bela (voorheen Warmbad/Warm Baths, naar de lokale warmwaterbronnen). Ondanks de economische crisis werd het de tweede beste wildveiling ooit in Zuid-Afrika, met een totale omzet van 122.280.000 Rand (11.359.800 Euro). Blikvanger van de veiling: ‘Horison', een vijf jaar oude buffelstier, die verkocht werd voor maar liefst 26 miljoen Zuid-Afrikaanse Rand. Omgerekend aan de wisselkoers van vandaag is dat 2.415.400 Euro, meteen een nieuw Zuid-Afrikaans record (en vermoedelijk ook een wereldrecord) voor een Kaapse buffel. Het vorige record stond op naam van een andere buffel stier, genaamd Senatla, die in september 2011 voor 18 miljoen Rand (1,67 miljoen Euro) verkocht werd tijdens een veiling in Thabazimbi. Teler en verkoper van ‘Horison' waren Jacques en Carolien Malan van Lumarie; koper van "Horison" was Piet du Toit van Hunky Dory Investments uit Rustenburg.

De Grote Vijf / Big Five
Het is geen toeval dat Jacques en Carolien Malan voor zo'n prachtdier gezorgd hebben, want Jacques is oprichter en oud-voorzitter van Wildbedryf Suid-Afrika / Wildlife Ranching South Africa. En Horison is een buffel die zijn naam als één van de gevaarlijke Grote Vijf (Big Five) alle eer aandoet: hij heeft een hoornbreedte van maar liefst 130 cm en een schildbreedte van 41 cm. Toch is de kans heel klein dat toeristen Horison ooit zullen tegenkomen tijdens een safari in het Krugerpark of in een privé-wildpark. Horison is een wild dier, maar de koper heeft hem enkel gekocht om voor nageslacht te zorgen. En één enkele buffel is kansloos tegen een troep leeuwen, ook al pronkt hij met recordhoorns. Maar kweker Jacques Malan is optimistisch: hij beseft dat koper Piet du Toit geen risico zal willen nemen met Horison, maar hij is er zeker van dat Horison's nageslacht wél zal uitgezet worden in wildparken. Malan: "bulle soos hierdie een sal bydra om weer sulke bosreuse in die natuur terug te plaas waar hulle baie jare gelede feitlik uitgejag is". Voor alle duidelijkheid: ook al is deze buffel gekweekt in gevangenschap, het blijft een wild dier. Boeren die wilde dieren telen beperken trouwens altijd zoveel mogelijk het contact met de dieren.

Superveiling
Brandon Leer, de ervaren veilingmeester van Vleissentraal Bosveld, noteerde tijdens de veiling in Mbizi Lodge meerdere topprijzen - waaronder drie records:

  • een drachtige buffel werd verkocht voor 5.200.000 Rand (480.000 Euro);
  • tijdens de veiling werden er elanden verkocht voor prijzen tot bijna 42.000 Euro (foto Vleissentraal Bosveld Suid-Afrika)twee drachtige elanden (Livingstone-elanden) werden verkocht voor 320.000 Rand elk; één elandstier haalde 450.000 Rand (resp. 29.730 Euro en 41.810 Euro);
  • ook basterdgemsbokken zorgden voor nieuwe recordprijzen op veilingen: Shelanti Game Ranch verkocht enkele koeien en kalveren aan 540.000 Rand elk (50.170 Euro), en collega Nyumbu Ranches kreeg 400.000 Rand (37.160 Eur) voor één drachtige basterdgemsbok (roan antilope - bastergemsbok - Hippotragus equines);
  • vijftien zeldzame gouden gnoes (golden gnu / gouewildebees) werden verkocht voor 484.000 Rand (44.960 Euro) per stuk. Dat is geen record voor één gnoe, want dat staat op 63.170 Euro. Maar wel de hoogste prijs ooit voor één lot gnoes. In het Krugerpark leven er geen gouden gnoes, maar enkel blauwe gnoes en zwarte gnoes (resp. blouwildebees en swartwildebees);
  • een drachtige witte neushoorn werd verkocht voor 420.000 Rand (39.000 Euro). Dat is geen recordprijs voor een neushoorn, maar het is wel goed nieuws voor de wildsector, want de slachting die stropers de laatste jaren onder de (Zuid-Afrikaanse) neushoorns aanbrengen, wordt echt dramatisch. Volgens Norman Adami, woordvoerder van de "Vereniging van Stoetwildboere", bewijst deze verkoop dat het vertrouwen van kopers en verkopers terug op peil is. Volgens Adami heeft heel de sector van wildveilingen (inclusief kweek-farms) een gezamenlijke omzet van zo'n 10 miljard Rand (930 miljoen Euro).

1.130.000 Euro voor één sabelantilope
'Charlie', een sabelantilope, werd tijdens de veiling verkocht voor 12,2 miljoen Rand - zo'n 1,13 miljoen Euro (foto Vleissentraal Bosveld Suid-Afrika)Elders in Zuid-Afrika, namelijk in Gravelotte , werd vorig weekend opnieuw een wildveiling gehouden, ditmaal voor hoefachtigen. En ook daar noteerde veilinghuis Vleissentraal Bosveld recordprijzen: ‘Charlie', een acht jaar oude sabelantilope met hoorns van 127 cm lang, werd er verkocht voor 12,2 miljoen Rand (1,13 miljoen Euro. Het vorige sable record dateerde van 2008 en bedroeg ‘maar' 290.000 Euro. Verkoper van ‘Charlie' was Piet Warren en koper was Hunky Dory Investments, het bedrijf van wildboer Piet du Toit die begin september ook al 2,42 miljoen Euro had betaald voor één buffel. De sabelantilope is één van de mooiste, maar tegelijk één van de zeldzaamste antilopensoorten van Zuid-Afrika: volgens een telling van 2010 leven er in het Krugerpark nog maar zo'n 325 exemplaren. De Afrikaanse naam is swartwitpens ('pens' betekent buik), de Engelse naam is sable en de wetenschappelijke naam is Hippotragus Niger.

Kwaliteit belangrijker dan vraag een aanbod
Met nog slechts iets meer dan 300 sabelantilopes in het Krugerpark is het niet verwonderlijk dat wildboeren goed beloond worden als ze sabelantilopes succesvol telen. Volgens Willie Roux, veilingmeester van Vleissentraal Bosveld in Gravelotte, verkocht Piet Warren tijdens die veiling in totaal 58 ‘swartwitpense', samen goed voor 87.900.000 Rand (iets meer dan 8 miljoen Euro). Volgens veilingmeester Willie Roux van Vleissentraal Bosveld bewijst dit veilingsucces dat Piet Warren zonder twijfel de beste teler van Zuid-Afrika is: "hy het al 'n swartwitpens bul met 134 cm lange horings gehad", aldus Roux, die bevestigde dat alle dieren een zgn. zuiver Zambiaanse bloedlijn hadden.

Ook voor de jacht
een uiterst zeldzame gouewildebees (golden gnu /gouden gnoe) (foto Wildlife Ranching South Africa / Wildbedryf Suid-Afrika / www.wrsa.co.za)Een teler of verkoper heeft spijtig genoeg geen inspraak bij de eindbestemming van de dieren. Sommige wildboeren kopen op veilingen om er verder mee te kweken, maar de meeste wilde dieren die op veilingen verkocht worden, worden nadien uitgezet in privé-wildparken. Toeristen kunnen ze dan bewonderen tijdens hun safari, en door een toegangsprijs voor de parken te betalen en te logeren in luxe-accommodatie betalen ze de aankoopprijs van de dieren terug. Maar spijtig genoeg zijn er ook heel wat wilde dieren die gekocht worden door jachtfarms: grote boerderijen of kleine privé-wildparken waar Zuid-Afrikanen en buitenlandse toeristen veel geld betalen om op wilde dieren te jagen. Spijtig genoeg is de sabelantilope wegens zijn gevaarlijke hoorns een gewilde trofee voor jagers. Pas in 2000 werd er ingegrepen, toen bleek dat ze in Zimbabwe en Zambia bijna uitgestorven waren. Sindsdien worden er jaarlijks nog een tiental sabelantilopes neergeknald door jagers, al zal dat aantal stijgen eens er terug meer van zijn en de prijzen dalen. Een jager ‘kiest' immers vooraf welk dier hij wil schieten, en hij betaalt dan een vooraf vastgestelde prijs. En voor een sabalantilope moet momenteel duizend keer meer betaald worden dan voor een eenvoudige impala (rooibok), waarvan er in heel Zuid-Afrika een paar honderdduizend zijn (alleen in het Krugerpark leven er al zo'n 125.000 rooibokke). In de bekende privé-wildparken die zich toeleggen op de internationale markt (zoals Sabi Sabi, Mala Mala, Londolozi of Singita) mag er nooit gejaagd worden, ook niet als er geen toeristen in de buurt zijn. Jagen maakt de dieren immers mensenschuw, en ze zijn dan veel moeilijker te fotograferen en te filmen. Anderzijds moeten we vaststellen dat jagen in Zuid-Afrika maatschappelijk nog niet ter discussie staat.

Meer informatie:

(bron : infozuidafrika be/nl - 16/09/2012)