Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Overstromingen in Zuid-Afrika : regering roept noodtoestand uit in 7 provincies

ook de Kliprivierspruit in Soweto trad buiten haar oeversDe Zuid-Afrikaanse regering heeft dinsdag de noodtoestand uitgeroepen in 28 municipaliteiten (districten), verdeeld over zeven van de negen provincies. Tijdens de laatste twee weken zijn er in Zuid-Afrika al zo'n 50 doden gevallen wegens het stormweer: meestal burgers die verrast werden door plots opkomend water. Enkel de provincies West-Kaap (Western Cape) en Oost-Kaap (Eastern Cape) lijkt de materiële waterschade op het eerste zicht mee te vallen, ook al zijn er in de Oost-Kaap al enkele slachtoffers gevallen. President Jacob Zuma heeft een werkgroep opgericht die enerzijds slachtoffers moet helpen die nu in nood zijn, en anders op zoek moet naar de mogelijke oorzaken. De Zuid-Afrikaanse president Zuma heeft Siceo Shiceka aangesteld als voorzitter van de werkgroep. Sicelo Shiceka is de minister van ‘Coöperatieve Samenwerking en Traditionele Zaken' (Co-operative Governance and Traditional Affairs). Zijn kabinet liet al weten dat er in totaal zo'n 6.000 mensen zijn die uit hun huizen moesten vertrekken. Minister Shiceka kon ook een eerste raming geven van de schade: voor drie de zwaarst getroffen provincies, nl. Noord-Kaap, Noord-West en KwaZulu-Natal, is de schade aan infrastructuur 365 miljoen Rand (38 miljoen Euro). De provincie Noord-Kaap heeft ook een aparte raming gemaakt van de schade aan woningen: 50 miljoen Rand (5,3 miljoen Euro). Minister Shiceka vermoedt evenwel dat dit bedrag de volgende dagen nog zal oplopen omdat veel Zuid-Afrikanen hun schade nog niet gemeld hebben, bv. omdat hun huis onbereikbaar is wegens het risico op nieuwe overstromingen. In elk van de provincies waar de noodtoestand is uitgeroepen is een crisiscentrum opgericht dat o.a. de coördinatie op zich neemt van de professionele hulpverlening met de vrijwilligers.

Dit zijn de meest getroffen gebieden (Afrikaanstalige namen), gerangschikt volgens provincie (Nederlandse namen). Het zijn bijna allemaal ‘munisipaliteite'. Een munisipaliteit (Afrikaans woord) of municipality (Engels woord) is een Zuid-Afrikaans district, agglomeratie of uitgestrekt woongebied.

  • Provincie Noord-Kaap: Frances Baard, Siyanda, Pixley kaSeme, Namakwa.
  • Provincie Vrijstaat: Fezile Dabi)Xhariep, Thabo Mofutsanyana.
  • Provincie KwaZulu-Natal: uThukela, iLembe, Ethekwini, Sisonke, Amajuba, Ugu.
  • Provincie Gauteng: Sedibeng, Tshwane (n.v.d.r.: inclusief Pretoria), Johannesburg, Ekurhuleni-metroraad, Wes-Rand.
  • Provincie Mpumalanga: Nkangala, Ehlanzeni.
  • Provincie Noord-West: Dr. Ruth Sekgomotse Mompati, Dr. Kenneth Kaunda, Ngaka Modiri Molema, Bojanala
  • Provincie Limpopo: Mopani, Sekhukhune, Waterberg, Vhembe.

Volgens Jacqueline Riet, weervrouw van SAWD / SAWB (Suid-Afrikaanse Weerdiens / South African Weather Bureau) werden de stormregens in het noordelijk en oostelijk deel van Zuid-Afrika veroorzaakt door tropische luchtstroming die vanuit Mozambique over het land trekt en pas tegen donderdag in sterkte zal afnemen. Intussen wordt duidelijk dat de landbouw het zwaarst getroffen is. Volgens Agri Suid-Afrika zijn er aantal dammen vol of overvol: de Vaaldam is nu 99% vol, de Bloemhofdam 98%, de Rietkloofdam 101%, de Vanderkloofdam 109% en de Gariepdam zelfs 110%. Kosie Van Zyl, woordvoerder van AgriSA, vindt het nog te vroeg om een raming te maken over de schade: "veel van onze boeren zijn nog te druk in de weer om snel te oogsten of om hun werknemers te helpen bij de schade. En bovendien kunnen we de schade pas echt opmeten als het water weggetrokken is", aldus Van Zyl (AgriSA).

Meer informatie en meer foto's van de overstromingen in Zuid-Afrika:

infozuidafrika.be - infozuidafrika.nl - 18 januari 2011

de Vaal Rivier nabij Bloemhof / Zuid-Afrika
De Vaal-rivier (= de rivier die haar naam gaf aan de provincie Transvaal) is buiten haar oevers getreden.

ook de Kliprivierspruit in Soweto trad buiten haar oevers
De provincie Gauteng heeft voornamelijk zomerregens, maar dit jaar zijn die uiterlijk zwaar. Foto: de Klipriviersrpuit die door Soweto stroomt kan het vele water niet aan.