Zuid-Afrika Informatie Zoeken

VET safari: nieuwe docu-serie op één (VRT)

foto WTSVanaf maandag 26 oktober 2009 zendt de VRT de BBC-documentaire reeks "VET Safari" (2007) uit. "Vet" is het gebruikelijk Engels woord voor veterinarian - dierenarts. De reeks gaat over de Britse ‘vet' Emma Hollingworth (38j) die in 2000 van Surrey naar Zuid-Afrika emigreerde, en er samen met haar man Shaun Rambert (een blanke Zimbabweaan van 36j) een bedrijf heeft dat wilde dieren vangt. Meestal gebeurt dat voor relocaties: wilde dieren die moeten gevangen worden omdat ze naar aan ander wildpark moeten verhuizen. Gewoonlijk schiet Shaun vanuit zijn eigen helicopter een eerste verdovingspijltje af, en eens het dier versuft omver valt neemt Emma over en verdooft ze het dier volledig. Tijdens de docureeks is o.a. te zien hoe ze o.a. neushoorns, buffels, giraffen, leeuwen, koedoes, zebra's en impala's vangen. Maar Shaun en Emma moeten ook regelmatig wilde dieren vangen om te verzorgen of om ze een zendertje aan te doen. Hun negen maanden oude dochtertje Phoebe komt ook regelmatig in beeld, want naast het spannende dierenleven - dat velen zal doen terugdenken aan de televisiereeks Daktari van de 60'er jaren - gaat Vet Safari ook over hun gezinsleven. Vaste gasten zijn o.a. de twee helicopterpiloten TJ en Big John - John Blythe-Wood. Tijdens de zomermaanden blijft de helicopter meestal binnen, om verschillende redenen: te regenachtig in het gedeelte van Zuid-Afrika waar de meeste wildparken zijn en te moeilijk omdat de wildparken dan een heel groene begroeiing hebben (en dit het zoeken en volgen bemoeilijkt). Bovendien wil Emma de kerst bij haar familie in Engeland doorbrengen.

In Zuid-Afrika zijn er zo'n 30 geregistreerde bedrijven die wilde dieren vangen (al dan niet met hulp vanuit een helicopter). Volgens hun beroepsvereniging, The Wildlife Translocation Association South Africa, is de sector goed voor een omzet van 100 miljoen Rand per jaar (9 miljoen Euro) en enkele honderden jobs. Geschat wordt dat er in Zuid-Afrika per jaar zo'n 130.000 wilde dieren gevangen en verplaatst worden.

Het bedrijf van Emma en Shaun Rambert is Wildlife Translocation Services. Maar eigenlijk moeten we zeggen "was", want op 9 oktober 2008, enkele maanden na de laatste opname, sloeg het noodlot toe. Tijdens een routine-opdracht in het Lapalapa Wildreservaat in Brits is Shaun verongelukt. Vanop geringe hoogte wilde hij een verdovingspijltje afschieten, maar hij is uit de helicopter gevallen. Vermoedelijk heeft de gesp van zijn veiligheidsgordel het begeven. Hij overleed even later, in de armen van zijn echtgenote Emma. Maar het leven gaat verder, ook voor de twee kinderen Phoebe (3j) en Sabi (5m) Rambert.

VET Safari, één (VRT), vanaf 26 oktober 2009, maandag tot vrijdag, om 14u

26 oktober 2009 - www.infozuidafrika.be - www.infozuidafrika.nl