Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Zuid-Afrika: al 38 doden bij overstromingen en stormweer

inwoners van het township Alexandra kijken bang toe hoe de Jukskei de oevers afbreekt en 'informele huizen' dreigt te vernielenDeze week werden we geconfronteerd met hallucinante beelden uit Australië en Brazilië. Vooral in dat laatste land zijn er enorm veel slachtoffers gevallen door overstromingen, tsunami's en modderstromen. Australië had dan weer de meeste overstromingen - en het dodental van de afgelopen week in Down Under zal wellicht 20 bedragen. Minder bekend is wellicht dat Zuid-Afrika de afgelopen twee weken ook zwaar getroffen werd door noodweer. Er zijn zelfs meer mensen verdronken in Zuid-Afrika dan in Australië: Zuid-Afrika telde recent al 38 doden. Het is trouwens al de tweede keer in enkele weken tijd dat noodweer in Zuid-Afrika slachtoffers maakt: midden december, net bij het begin van de grote schoolvakantie, vielen er al vier doden en was er al enorm veel stormschade.

Overstromingen in meerdere provincies
ook de landbouw wordt zwaar getroffen door de overstromingen van januari 2011: deze druivenboer in de provincie Noord-Kaap ziet zijn hele oogst mislukkenDe Zuid-Afrikaanse zomer (= van december tot maart) is de periode met de meeste regenval in het centrum en het noorden van Zuid-Afrika. Enkel het zuiden, de provincie West-Kaap (met Kaapstad) heeft voornamelijk winterregens (= juni tot augustus). In de provincie Oost-Kaap (Tuinroute, Port Elizabeth, Oos-Londen) is de regenvak dan min of meer gespreid over de vier seizoenen. Wat alle Zuid-Afrikaanse provincies in elk geval gelijk hebben, zijn de schommelingen wat de temperatuur betreft: daarvoor is overal januari/februari de warmste periode, en juni/juli de koudste. In januari wordt de kuststreek van buurland Mozambique regelmatig getroffen door tropische stormen, en heel af en toe heeft ook de Zuid-Afrikaanse grensregio met Mozambique daar last van. Eens om de tien jaar kunnen de rivieren van het Krugerpark de watervloed niet aan en overstroomt het park op meerdere plaatsen. Heel af en toe trekt de tropische storm zelfs verder het binnenland in, maar gelukkig beschikken de weerbureaus van Zuid-Afrika over accurate satellietbeelden zodat men de inwoners meestal kan waarschuwen voor orkaanweer. En dat is ook de afgelopen week gebeurd: het officieel South African Weather Bureau had iedereen gewaarschuwd voor kans op overstromingen, maar de realiteit was erger dan wat velen gevreesd hadden. Dammen die anders maar halfvol geraakten in januari, zijn nu op enkele dagen tijd overstroomd. De Oranjerivier trad buiten haar oevers, dammen op de Vaalrivier begaven het, grote landerijen in het binnenland stonden blank, de kijkplatformen aan de Augrabies watervallen werden overspoeld. En wat erger is: er vielen veel slachtoffers - meestal mensen die verrast werden verrast door een plotse, sterke stroming.

Minstens 38 doden in Zuid-Afrika
de Oranje Rivier is zo fel in debiet gestegen dat zelfs het uitkijkplatform van de Augrabies Watervallen onveilig werdVolgens het Zuid-Afrikaans ministerie van ‘Coöperatieve Samenwerking en Traditionele Zaken' (Department of Co-operative Governance and Traditional Affairs) zijn er 20 doden en 9 zwaargewonden gevallen in de provincie KwaZulu/Natal. Hulpdiensten moesten ook nog eens meer dan 500 mensen uit 200 overstroomde huizen halen. In de provincie Gauteng vielen er volgens het ministerie 9 doden in de regio Johannesburg-Pretoria en zijn er daar tussen 400 en 500 huizen en zgn. informele huizen zwaar beschadigd. Informele huizen zijn huizen die door de bewoners zelf gebouwd werden met primitieve bouwmaterialen - meestal golfplaten. Ook in de provincie Noord-Kaap vielen er 6 dodelijke slachtoffers, waarvan de meesten in het gebied van de Gariep (Oranjerivier), Upington en Augrabies. In de provincie Oost-Kaap tenslotte vielen er drie doden toen een auto nabij Umtata meegesleurd werd door een overstroomde rivier.

Ook veel doden in buurland Mozambique
Het stormweer van januari 2011 is volgens Belmiro Mutadiwa, woordvoerder van de politie van Mozambique nog niet te vergelijken met de zondvloed van januari 2000 (toen er 800 doden vielen), maar toch is de tol al hoog. Naast 12 doden bij overstromingen werden er nog eens 8 mensen gedood door een blikseminslag. Dat gebeurde vorige zondag, toen kerkgangers in de wijk Gondel Manica van de hoofdstad Maputo verrast werden door een plots opkomend onweer.

infozuidafrika.be - infozuidafrika.nl - 16 januari 2011