Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Zuid-Afrika : groepswinst Oranje zorgt voor speelsteden met gunstige weersomstandigheden

Zuid-Afrika - Durban : Moses Mabhida StadiumNa de 2-1 winst tegen Kameroen is Nederland groepswinnaar (van groep E). Dat betekent dat Oranje zowel de achtste finale, de kwartfinale als de halve finale op zeeniveau mag spelen. Tenminste, als het al die wedstrijden wint uiteraard. Durban, Port Elizabeth en Kaapstad zijn namelijk alle drie havensteden en in Durban en Kaapstad liggen de voetbalstadions zelfs op goed honderd honderd meter van de kust. Het voordeel van die steden is dat het klimaat daar momenteel het zachtst is. Het is nu winter in Zuid-Afrika, en aan de kust zijn de verschillen tussen de minimum- en maximum temperaturen dan het kleinst. In tegenstelling bv. tot Bloemfontein, in de binnenlandse provincie Vrijstaat, waar het tijdens de winter 's middags 20° kan zijn, maar waar de spelers die om 20u30 moeten spelen handschoenen moeten aandoen tegen de vrieskou. Eenzelfde probleem geldt voor de provincie Gauteng (waartoe Johannesburg en Pretoria behoren): bij de wedstrijden die om 16u beginnen is het de eerste helft nog aangenaam warm, maar na de rust is het er ijskoud. Eens de winterzon ondergaat voel je immers bijna letterlijk de warmte verdwijnen.

Eén nadeel dat Oranje nu wel heeft, is dat het telkens een binnenlandse vlucht moet nemen. Maar dat is routine in Zuid-Afrika: vanuit Johannesburg zijn er immers dagelijkse meerdere vluchten naar zowel Durban, Port Elizabeth en Kaapstad. Het hotel van Oranje - het Hilton Sandton Hotel - bevindt zich op half uurtje rijden van Johannesburg International Airport. Het zijn trouwens maar korte binnenlandse vluchten die Bert van Marwijk en zijn Oranje moeten nemen om in de speelsteden te geraken: 50 minuten voor Durban, 1u40min voor Port Elizabeth en net geen 2 uur voor Kaapstad.

Ook voor de supporters die de wedstrijden van Nederland in Zuid-Afrika volgen - zoals de Oranje Karavaan - is de groepswinst goed nieuws: ze blijven nu immers in de mooie kustregio. In en rond Kaapstad zijn de toeristische bezienswaardigheden ongetwijfeld al bekend: de Tafelberg (met het kabelspoor naar een 1.068m hoog panorama-uitzicht over Kaapstad), Kaappunt, Kaap de Goede Hoop, Robbeneiland, de wijnroute (Stellenbosch, Paarl, Franschhoek). In de Kirstenbosch Botanische Tuinen, de grootste aangelegde plantentuin van Zuid-Afrika zijn er zeker nog protea's te zien. Zo'n 500 km oostwaarts, kunnen ze dan weer volop genieten van de prachtige natuur van de Tuinroute (Garden Route). Toeristen kunnen er op safari gaan in het Addo Olifantenpark, een wildpark waar de Big Five voorkomen (leeuw, luipaard, olifant, neushoorn en buffel). In die regio - de Oost-Kaap (Eastern Cape) zijn er trouwens ook enkele uitstekende privé-wildparken, zoals het bekende Shamwari Game Reserve. Wie voorheen nog niet in Oudtshoorn was kan daar nu ook naartoe, voor een bezoek aan een struisvogelranch, aan de Kango grotten en aan een krokodillenkwekerij. Spijtig genoeg is de mooie Swartbergpas die Oudtshoorn met Prins Albert verbindt nu gesloten: na de winterstorm van vorige week zijn er te veel rotsen losgekomen.

Het enige onvoorstelbare blijft intussen de weersverwachting. Tijdens de winter trekt er regelmatig een koudefront over het land, en dat drukt dan de temperaturen met meerdere graden. Voor Kaapstad gaat een koudefront tijdens de winter vaak gepaard met hevige rukwinden en stortregens - maar voor de eerst week lijkt het weer in Kaapstad best mee te vallen. Volgens het algemeen weerbericht voor Zuid-Afrika gaat het de volgende dagen best aangenaam winterweer zijn langs de kust: de temperaturen variëren er van 10 graden 's nachts tot 20 en zelfs 25 graden overdag. Het weerbericht voor Durban voor maandag 28 juni, Nederland-Slovakije, lijkt zelfs op onze zomer: 24° overdag, afkoelend naar 14° vanaf ongeveer 17u-17u30. Er wordt wel wat bewolking voorspeld, maar geen regen. Voor Bloemfontein ziet het weerbericht voor de volgende dagen er helemaal anders uit: max. 15 graden overdag, en richting vriespunt vanaf 17u.

25 juni 2010 - www.infozuidafrika.be - www.infozuidafrika.nl

Moses Mabhida Stadium in Durban - Zuid-Afrika
Het Moses Mabhida Stadium in Durban: in dit voetbalstadion, vlakbij de Indische Oceaan, speelt Oranje op maandag 28 juni zijn 1/8ste finale tegen Slovakije.