Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Zuid-Afrika : in Pretoria gestolen schilderijen 1.100 km verder teruggevonden

De politie van Zuid-Afrika heeft vier van de vijf dure schilderijen teruggevonden die vorige zondag waren gestolen tijdens een goed georganiseerde kunstroof op het Pretoria Arts Museum (Pretoriase Kunsmuseum).

1.100 km verder
De vier schilderijen - alle van bekende Zuid-Afrikaanse kunstenaars - werden om 01u30 dinsdagochtend teruggevonden op het kerkhof van de Nederduits Gereformeerde Kerk in de wijk Sunridge Park van Port Elizabeth. Die stad (kortweg "P.E." in Zuid-Afrika) ligt op ruim 1.100 km van de plaats waar der schilderijen ontvreemd werden. Volgens brigadier Marinda Mills van de Zuid-Afrikaanse politie was er zondagavond bij hen een tip binnengekomen dat de speurders eens moesten kijken onder alle zitbanken van dat kerkhof. Een eerste onderzoek leverde niets op omdat het pikdonker was, maar een politiespeurhond vond de schilderijen wel, mooi ingepakt en op het eerste zicht onbeschadigd. Het pak was verborgen onder een zitbank in het kerkhof van de Sunridge Park NG-Kerk.

Diefstal op bestelling
De politie heeft inmiddels meer details bekendgemaakt over de overval op het Pretoriase Kunsmuseum. Uit die details blijkt duidelijk dat het geen toevallige diefstal was en het, letterlijk, zelfs een diefstal op bestelling was. Drie mannen kochten zondagmiddag rond 11u elk een ticket van 10 Rand (0,89 Euro) aan de ingang van het Pretoria Arts Museum in de Francis Baardstraat. In het museum spraken ze Daywood Khan aan, één van de drie aanwezige suppoosten. Ze stelden zich voor als kunstkenners en toonden hem een lijstje met daarop in het Engels de namen van zes schilderijen. Toen Daywood Khan hen die één voor één had aangewezen, staken ze hem een wapen onder neus en namen ze de zes schilderijen mee. Volgens Khan was de bendeleider ongeveer 60 jaar en sprak hij beschaafd Engels. De drie overvallers verlieten het museum langs een nooduitgang en wandelden met hun buit naar hun vluchtauto. Het grootste schilderij kregen ze evenwel niet in hun vluchtauto. Jammer voor hen, want "Two Malay Musicians" van Irma Stern was met 12 miljoen Rand (1,06 miljoen Euro)het duurste van de gestolen schilderijen.

Onverkoopbaar
Volgens de Zuid-Afrikaanse kunstkenner Stephan Welz is het onmogelijk om de gestolen kunstwerken in Zuid-Afrika te verkopen omdat ze zo goed gekend zijn. "Ook de internationale handel is er niet in geïnteresseerd - en zelfs op de illegale markt is er niks voor te krijgen", aldus Welz. Volgens politiebronnen waren er dus twee mogelijkheden: een of andere maffiabaas wil de schilderijen in huis halen, of de dieven maken deel uit van een bende die ermee de verzekeringsmaatschappij van het museum wil afpersen. Enkele maanden geleden werd uit een museum in Potchefstroom nog een ander schilderij van Pierneef gestolen: "Bosveld-landskap", waarde 3 miljoen Rand. Dat schilderij is nog spoorloos.

Museum gesloten tot 20 november
Dirk Oegema, curator van het Pretoria Arts Museum / Pretoriase Kunsmuseum weigerde te bevestigen dat zowel het alarm- als het intern beveilingssysteem van het museum uitgeschakeld waren ten tijde van de overval. "Er hingen duurdere schilderijen in het museum dan diegene die gestolen zijn", aldus Oegema, die eraan toevoegde dat het museum tot 20 november zal gesloten blijven om enerzijds de veiligheid van het personeel en anderzijds de beveiliging van de kunstwerken te garanderen.

Vaste collectie
De zes gestolen werken behoren tot de permanente verzameling van het Pretoria Kunstmuseum. Het duurste van de zes gestolen werken lieten de overvallers achter op de parking van het museum; de politie vermoedt dat "Two Malay Musicians" van Irma Stern te groot was voor hun vluchtauto. Vier van de vijf gestolen en meegenomen schilderijen werden door de politie teruggevonden in Port Elizabeth. Er is dus nog maar één van de zes gestolen schilderijen vermist, nl. Street Scene van Gerard Sekoto.

Street Scene van Gerard Sekoto (Zuid-Afrika)

Boven : "Street Scene" van Gerard Sekoto, in het kader waarin het zich bevond in het National Arts Museum in Pretoria (olie op doek, 45 cm x 53 cm, waarde 7 miljoen Rand - 620.000 Euro). Dit schilderij is nog vermist.

Fishing Boats van Irma Stern (Zuid-Afrika)

Boven: "Fishing Boats" van Irma Stern (olie op doek, 1931, 68 cm x 91 cm, waarde 9 miljoen Rand - 800.000 Euro)

Eland and Bird, JH Pierneef (Zuid-Afrika)

boven : "Eland and Bird" van JH Pierneef (gouache-schets, 1961, 25 cm x 36cm, waarde 45.000 Rand - 3.980 Euro).

Cat and Petunias, Maggie Laubsher (Zuid-Afrika)

Boven : "Cat and Petunias" van Maggie Laubsher (olie op doek, 1936, 59 cm x 50 cm, waarde 1 miljoen Rand - 88.400 Euro)

Hottentots Chief van Hugo Naudé (Zuid-Afrika)

Boven : "Hottentot Chief" van Hugo Naudé (olie op doek, 44 cm x 34 cm, waarde 300.000 Rand - 26.500 Euro)

Meer informatie over een veilingen van Zuid-Afrikaanse kunst vind je in dit artikel.

(bron : infozuidafrika.be / infozuidafrika.nl - 14/11/2012)