Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Zuid-Afrika op de rand van de uitschakeling in de Afcon 2015 Africa Cup of Nations

Bafana Bafana, het nationaal voetbalteam van Zuid-Afrika, heeft zijn kansen voor de kwartfinale van de Afrikaanse Voetbalbeker in Equatoriaal Guinea niet meer in eigen handen. Zuid-Afrika riskeert uitschakeling in de 2015 Afcon VoetbalbekerNa een 3-1 verlies tegen Algerije in de eerste wedstrijd, en een 1-1 gelijkspel tegen Senegal in de tweede, staan de Zuid-Afrikanen met één punt op zes op de laatste plaats in hun groep. De opdracht voor Bafana Bafana voor dinsdagavond is simpel: ze moeten hun laatste groepswedstrijd zeker winnen tegen Ghana én ze moeten hopen dat Senegal wint van Algerije. Als Zuid-Afrika niet wint van Ghana is het sowieso uitgeschakeld. Wanneer Zuid-Afrika wint van Ghana en wanneer Algerije gelijk speelt tegen Senegal eindigen Zuid-Afrika en Algerije beide met vier punten; in dat geval is het onderling resultaat doorslaggevend en gaat Algerije verder: het won op 19 januari van Zuid-Afrika.

Er is nog één andere mogelijkheid voor Zuid-Afrika om door te gaan: lottrekking! Die kan er komen wanneer Zuid-Afrika met 2-0 wint van Ghana en Algerije-Senegal eindigt op 2-1. Zowel Zuid-Afrika als Senegal eindigen dan met vier punten op de derde plaats; beide hebben dan een doelpuntensaldo van nul en beide hebben 4 gemaakte goals. Onderling duel: 1-1. Volledig gelijk dus, en in dat geval bepaalt lottrekking wie doorgaat. Ook wanneer Zuid-Afrika met 3-1 wint en Algerije-Senegal op 3-2 eindigt volgt er lottrekking. Beide matchen - de laatste twee van Groep C - worden vanavond afgewerkt om 20u plaatselijke tijd, in de steden Mongomo (Zuid-Afrika-Ghana) en Malabo (Senegal-Algerije). Door het tijdsverschil is dat om 19u onze tijd. Eurosport zendt beide wedstrijden rechtstreeks uit.

Bafana Bafana kreeg zondag in het hotel bezoek van Fikile Mbalula, de Zuid-Afrikaanse minister voor Sport. Ziet Mbalula de bui al hangen in de zgn. groep des doods? Feit is dat hij al aankondigde dat dit Afcon 2015 kampioenschap "een rijke ervaring" is (letterlijk: "a wealth of experience") en dat eventuele uitschakeling geen ramp is ("Just being here was a great achievement in itself and generally we are happy as a nation from what we have seen"). Een beetje zoals Johan Cruijff dus, met zijn "elk nadeel heb zijn voordeel".

De eerste twee van elke groep plaatsen zich voor de knock-out fase (kwartfinale, halve finale, finale). Voor de eindstand in elke groep wordt gekeken naar deze parameters, in volgorde: het aantal gewonnen punten, het onderling saldo van de ex-equo geplaatsten en het algemeen doelpuntensaldo. Wanneer er dan nog ex-equo's zijn, dan bepaalt een lottrekking wie doorgaat.

Dit is de voorlopige stand na twee van de drie groepswedstrijden:

  1. Senegal : 4 punten (goalverschil +1)
  2. Algerije : 3 punten (goalverschil +1)
  3. Ghana : 3 punten (goalverschil 0)
  4. Zuid-Afrika : 1 punt (goalverschil -2)

Meer info : CAF online

(bron : infozuidafrika.be / infozuidafrika.nl - 27 jan 2015)