Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Zuid-Afrika : Oscar Pistorius vrijgesproken van moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp

Oscar Pistorius, Zuid-Afrika's meest bekende atleet van de laatste jaren, heeft op Valentijnsdag 14 februari 2013 zijn vriendin Reeva Steenkamp doodgeschoten in hun villa in Pretoria. Oscar Pistorius Zuid-AfrikaVandaag werd de meest bekende Zuid-Afrikaanse olympiër en paralympisch kampioen hiervoor vrijgesproken van moord met voorbedachten rade. Dat is de eerste belangrijke conclusie nadat donderdag het eerste deel van het vonnis voorgelezen werd.

Het lijkt er wel op dat rechter Thokozile Masipa Pistorius vrijdag schuldig zal verklaren aan dood door schuld - en misschien zelfs aan onvrijwillige doodslag. Net voor de rechter de zitting op donderdagnamiddag afsloot las ze enkele paragrafen voor zo'n uitspraak doen vermoeden: Pistorius had de hulp van de veiligheidswachten van het wooncomplex kunnen roepen, hij schoot wel erg snel, hij schoot meermaals, enz. Als het vrijdag geen totale vrijspraak wordt zal de strafmaat later bepaald worden. De Zuid-Afrikaanse strafwet voorziet voor de twee mogelijke  veroordelingen geen minimumstraffen zodat het ook een voorwaardelijke gevangenisstraf kan worden. Pistorius zelf heeft voorbedachtheid altijd ontkend, en hij heeft zich tijdens het proces bij de familie van Steenkamp verontschuldigd.

Op Valentijnsdag 2013 lag Oscar Pistorius om 03u14 's ochtends in bed toen hij wakker werd van lawaai in de badkamer. Pistorius dacht dat er een inbreker in huis was, en hij schoot met zijn (vergund) 9mm pistool enkele keren door de badkamerdeur. Wat Oscar Pistorius niet wist, aldus het vonnis, is dat zijn vriendin Reeva Steenkamp op dat ogenblik in de badkamer was. Hij trof haar dodelijk. Pistorius werd aangehouden, maar mocht op 22 februari 2013 de gevangenis verlaten. Er werden hem wel voorwaarden opgelegd: zo moest hij zich één keer dag melden in een politiekantoor in Pretoria, moest hij zijn paspoort inleveren, mocht hij de plaats delict niet bezoeken en moest hij een borgsom betalen van één miljoen Rand - de hoogste ooit in een Zuid-Afrikaans proces. Oscar Pistorius woonde het proces dus bij als een vrij man.

Op 3 maart 2014 startte het proces voor het Noord-Gauteng Hooggerechtshof in Pretoria (Pretoria en Johannesburg liggen in de provincie Gauteng). De rechtszaak werd voorgezeten door rechter Thokozile Masipa; zij is de enige rechter van het proces, want Zuid-Afrika kent geen assisen of jury-processen zoals bij ons. Het proces van de eeuw werd een bitsig duel tussen enerzijds openbaar aanklager Gerry Nel en anderzijds Barry Roux, advocaat van de verdediging. Al snel werd de taktiek Public Prosecutor Gerry Nel duidelijk: omdat Pistorius moord ontkende, had Nel 21 getuigen opgeroepen die vooral moesten duiden dat Pistorius eigenlijk een opvliegende kerel was die anderen wantrouwde, en dat hij bovendien ruzie had met Reeva Steenkamp.

Rechter Masipa volgt in haar eindvonnis de redenering van de openbare aanklager niet. Ze trok de getuigenissen ten laste in twijfel: "I am on the view that some witnesses failed to separate what they knew personally and from what they saw in media". Bovendien, aldus rechter Masipa, gebeurde alles om 03u15 's nachts zodat de meesten getuigen zelf sliepen. De rechter weerlegde ook het vermoeden van de aanklager dat Oscar Pistorius en Reeva Steenkamp ruzie zouden gehad hebben. Volgens de rechter tonen de laatste bewijsbare contacten tussen beiden, via sms en WhatsApp, aan dat er geen ernstig meningsverschil was. Het feit dat Oscar Pistorius een valentijnskaart had geschreven bevestigt dat volgens de rechter. Ook hechtte de rechter veel belang aan het politieverhoor onmiddellijk na de feiten. Nog voor er enig contact met een advocaat was geweest, herhaalde Pistorius telkenmale dat het een ongeluk was. Dat was ook zijn verklaring tegenover de hulpdiensten die hij gebeld had en tegenover paramedici die ter plaatse kwamen. Volgens de rechter zijn die getuigenissen eerlijk en is het niet aannemelijk dat ze deel uitmaakten van een moordplan. Tijdens het kruisverhoor in de rechtbank gaf Pistorius een heel slechte indruk, maar de rechter oordeelt dat dit een karakterstoornis had. Ze had het proces trouwens eens een maand stilgelegd voor psychiatrisch onderzoek. Rechter Masipa besloot dat de staat niet bewezen heeft dat Oscar Pistorius zijn vriendin Reeva Steenkamp met voorbedachten rade vermoord heeft.

Door de vrijspraak voor moord komt er een verrassende wending in het mediaspektakel dat zowaar nog groter was dan het O.J. Simpson moordproces. Tientallen televisieploegen en honderden journalisten brachten in maart 2014 rechtstreeks verslag uit over het proces. De internationale medie hebben daarbij nooit een onderscheid willen maken tussen onvrijwillige doodslag en moord. Rechter Thokozila Masipa van het North Gauteng High Court heeft Oscar Pistorius vandaag eerherstel gegeven. Pistorius zelf gaf eerder al aan dat hij enorm veel spijt heeft over wat gebeurd is.

Het vonnis wordt op vrijdag 12 september 2014 verder voorgelezen; u mag hier 's namiddags een update verwachten.

(bron : infozuidafrika.be / infozuidafrika.nl / 11 sept 2014)