Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Zuid-Afrika : rechtbank laat bloedtransfusie toe bij kind van Getuigen van Jehovah

Durban - Zuid-Afrika. Het Hooggerechtshof van Durban heeft donderdag beslist dat het Parklands Netcare Hospital van Durban een bloedtransfusie mag uitvoeren bij Elmarie (*), een tienjarig meisje uit KwaZulu/Natal wiens ouders vinden dat dit in strijd is met hun geloof. Elmarie werd in februari opgenomen op de dienst oncologie/hematologie van de kinderafdeling van Parklands. Netcare Parklands Hospital, Durban, Zuid-AfrikaHaar pediater, Monica Vaithilingum, stelde al vrij vlug de ernstige diagnose vast: een auto-immuun ziekte die leidde tot bloedarmoede. Elmarie werd behandeld binnen de grenzen die de ouders bepaald hadden, maar vorige woensdag verslechterde haar toestand en was een bloed- en plasmatransfusie noodzakelijk. Maar Elmarie's ouders, Getuigen van Jehovah, weigerden dit: volgens hen is een bloedtransfusie in strijd met hun geloof. Dokter Vaithilingum nam dan contact op met het Zuid-Afrikaans Centrum voor Kinderrechten in Pretoria, en directeur Ann Skelton diende donderdagochtend om 06u de aanvraag in bij het Hooggerechtshof van de provincie KwaZulu/Natal. Om 19u op donderdagavond gaf rechter Duido Penzhorn de toelating voor een bloedtransfusie. Hematologe dr. Vaithilingum verontschuldigde zich bij de ouders, maar ze startte de bloedtransfusie onmiddellijk op. En met succes blijkbaar, want volgens het ziekenhuis verbeterde de toestand van Elmarie snel en opmerkelijk. Dokter Vaithilingum roept de regering intussen op om ziekenhuizen meer macht te geven wanneer het leven van een kind in gevaar is en de ouders de voorgestelde behandeling weigeren. Wanneer dit gebeurt mag de provinciale minister voor Gezondheid de beslissing nemen, behalve wanneer ouders hun godsdienstige of andere overtuiging inroepen. Voor Elmarie werd het Centrum voor Kinderrechten ingeschakeld omdat de Kinderwet (van 2005) duidelijk stelt dat een weigering van de ouders geen reden is om aan kinderen een medische behandeling te weigeren, om het even welke reden de ouders inroepen. Maar het zorgde wel voor tijdverlies die noodlottig had kunnen zijn.

  • (*) we noemen het tienjarig meisje "Elmarie", maar dit is niet haar echte naam. De Zuid-Afrikaanse Kinderwet verbiedt namelijk dat de echte naam en andere identiteitsgegevens bekend worden gemaakt wanneer er op die wet beroep wordt gedaan.
  • Linkedin - pediater hematologe & oncologe Monica Vaithilingum
  • Voor zover bekend is het de eerste keer dat een rechter in Zuid-Afrika moest beslissen over een bloedtransfusie die geweigerd werd wegens geloofsovertuiging.

(bron : infozuidafrika.be - infozuidafrika.nl - 09/06/2014. Overname van al onze artikels is toegelaten mits bronvermelding)