Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Zuid-Afrika verscherpt reisdocumenten voor gezinnen met minderjarige kinderen

Reizen met minderjarige kinderen naar Zuid-Afrika:

klik hier voor een heel belangrijke update van 14 mei 2015

update 13 juni 2014: op 12 juni 2014 schreven we dat Zuid-Afrika nieuwe regels invoert voor wie met minderjarige kinderen reist. Op 13 juni 2014 verspreidde South Africa Tourism, de officiële Zuid-Afrikaanse Toerismeraad, dit persbericht:

"Wetswijziging geboorteakte voor reizende minderjarige kinderen uitgesteld" - South Africa Tourism

Het Zuid-Afrikaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de immigratiewetten met ingang van 26 mei 2014 aangescherpt. Een belangrijk onderdeel van deze wetswijziging is de nieuwe plicht voor reizende ouders met minderjarige kinderen om in het bezit te zijn van een origineel geboorteakte van hun kind(eren). Het ministerie heeft de ingangsdatum van deze wetswijziging echter verschoven naar 1 oktober 2014.

Geboorteakte en veiligheid
Volgens immigratiewet 6(12)(a) moeten ouders die met hun minderjarige kinderen willen reizen in het bezit zijn van een origineel geboortecertificaat van hun kind, waarop de gegevens van de ouders zijn vermeld. Het betreft hier niet het gemeentelijke uitreksel, maar de officiële geboorteakte. Deze wetswijziging is geïmplementeerd om de veiligheid voor kinderen te verhogen en gaat in op 1 oktober 2014. Met dit initiatief hoopt Zuid-Afrika kinderhandel en ontvoeringen sterk te verminderen.

Toch nog op vakantie
Tot eind september mogen gezinnen met minderjarige kinderen nog zonder origineel geboorteakte reizen. Dit betekent dat de gezinnen die nog geen maatregelen hebben getroffen met betrekking tot de wetsherzieningen van 2007 en 2011 en de nieuwe immigratieregulaties nog de mogelijkheid krijgen om op vakantie te gaan met hun kinderen.

Aanvragen
Het Ministerie spoort burgers en buitenlandse staatsburgers aan om deze wetswijziging zo spoedig mogelijk in acht te nemen en de originele geboortecertificaten van hun kinderen aan te vragen. Het advies is om voldoende tijd de nemen voor de aanvraag van de akte en niet te lang te wachten met het starten van de procedure.

(einde persbericht van het Zuid-Afrikaans Verkeersbureau "South Africa Tourism" - 13 juni 2014)

Dit was onze eigen berichtgeving hierover:

Derek Hanekom, de nieuwe Zuid-Afrikaanse minister van Toerisme die pas op 27 mei 2014 door president Jacob Zuma benoemd werd,Zuid-Afrika - topattractie Tafelberg heeft al meteen een moeilijk dossier op zijn bureau gekregen: een aanpassing aan de immigratiewetgeving die bedoeld is om kinderontvoeringen te voorkomen, maar die in de praktijk toeristen zal treffen.

Internationaal paspoort niet meer voldoende voor wie reist met kinderen
Het Zuid-Afrikaans ministerie van Binnenlandse Zaken (Department of Home Affairs) heeft begin dit jaar beslist om de "South African Immigration Law" aan te passen vanaf 1 juli 2014 (*). Dat gebeurde door enkele paragrafen toe te voegen aan de bestaande wet, maar noch de reissector noch de luchtvaartmaatschappijen werden erover geïnformeerd. Het principe van de nieuwe regelgeving is dat zowel inkomende passagiers (bv. al wie op reis gaat naar Zuid-Afrika) als uitgaande passagiers (= Zuid-Afrikanen die zelf naar het buitenland op reis gaan) als potentiële kinderontvoerder wordt beschouwd. Ouders die naar Zuid-Afrika op reis gaan met minderjarige kinderen moeten vanaf 1 juli 2014 (*) een origineel geboortecertificaat van de kinderen ("Unabridged birth certificate") op zak hebben zodat ze kunnen bewijzen dat ze met hun eigen kinderen reizen. Een gewoon internationaal paspoort voor kinderen is dus niet meer voldoende als reisdocument. Enkel met een origineel geboortecertificaat kan men bewijzen dat men de vader of moeder is van zijn eigen kinderen, aldus Zuid-Afrika.

(*) Volgens de South African Immigration Act van 23 januari 2014 wordt deze nieuwe regeling ingevoerd op 1 juli 2014. Maar het Zuid-Afrikaans ministerie van Binnenlandse Zaken heeft op 10 juni 2014, en dat na fel nationaal protest van de reissector, alvast besloten om de implementatie uit te stellen tot 1 oktober 2014. Dat geeft minister van Toerisme Hanekom meteen wat tijd om een wetswijziging te regelen.

Ook voor grootouders
En het kan nog erger: wanneer één ouder alleen reist met een minderjarig kind moet hij/zij ook nog eens een geschreven toelating hebben van de andere ouder. Hetzelfde geldt voor grootouders die hun kleinkinderen willen trakteren op een safari in het Krugerpark: zij moeten de originele geboortecertificaten meenemen én ze moeten een schriftelijke toelating hebben van beide ouders. Deze nieuwe regel is volledig in tegenspraak met de Europese regelgeving wat ouderlijk gezag na scheiding betreft, en waarbij ouders die met kinderen reizen verondersteld worden het ouderlijk gezag te hebben tenzij een vonnis het tegendeel staaft. Maar uiteraard binden die Europese regels Zuid-Afrika niet.

Ook regels voor wie visum voor Zuid-Afrika nodig heeft verstrengen
De Zuid-Afrikaanse reissector neemt geen genoegen met het uitstel tot 1 oktober 2014: toeristisch Zuid-Afrika wil de absurde maatregel gewoon weg. Eenzelfde idioterie wordt ingevoerd voor wie een visum voor Zuid-Afrika nodig heeft - bv. omdat men in Zuid-Afrika gaat werken. Vanaf 1 juli 2014 moeten die visa "persoonlijk" aangevraagd worden bij een Zuid-Afrikaanse ambassade of consulaat. Het mag dus niet meer per post of via de werkgever geregeld worden. Vooral in de reclame-en filmindustrie gebeurt het vaak dat de opdrachtgever alles regelt via één groepsdossier bij het Zuid-Afrikaans ministerie van Binnenlandse Zaken, en dat de acteurs en/of modellen als toerist naar Zuid-Afrika vertrekken en bij de grenscontrole hun werkpermit regelen. Ook dat mag vanaf 1 juli 2014 niet meer: iedereen moet zijn visum met eigen individuele werktoelating regelen voor vertrek naar Zuid-Afrika, via de ambassade of het consulaat in hun land. Dat zorgde al meteen voor heel wat commotie in Zuid-Afrika, met Moonlight Films SA als eerste slachtoffer. Dat Zuid-Afrikaanse productiehuis werkt momenteel samen met de Amerikaanse reeks Homeland aan opnames in Kaapstad (op de Tafelberg e.d.). Die opnames moesten onderbroken worden omdat sommige Homeland acteurs en figuranten naar Amerika zijn teruggekeerd om daar... een werkvisum voor Zuid-Afrika aan te vragen.

Luchtvaartmaatschappijen boos
Barin (Board of Airline Representatives of South Africa) vreest enorme chaos op de Zuid-Afrikaanse internationale luchthavens wanneer de grenspolitie inderdaad geboortecertificaten gaat controleren. "Heel veel passagiers weten niet dat de wet gewijzigd werd. Als we het vergelijken met de passagiersaantallen van 2013 gaat het over 500.000 kinderen en familieleden", aldus June Crawford, CEO van Barin. "Die kunnen we onmogelijk allemaal bereiken - laat staan dat ze alles nog geregeld krijgen. Veel Europeanen die tijdens de schoolvakanties van juli of augustus naar Zuid-Afrika komen hebben hun vliegtickets al, en ze hebben hun reisdocumenten ook al lang geregeld. Wie gaat hen verwittigen dat de inreisvoorwaarden plots gewijzigd zijn?", vraagt CEO June Crawford zich luidop af. Ze hoopt dat overleg van het ministerie zal bewijzen dat een verstrenging van de regelgeving echt niet kan.

Geld voor hotels en huurauto kwijt
David Frost, CEO van SATSA (South African Tourism Services Association) sluit zich aan bij het protest van Barin. "Wat een schande voor een toeristische topbestemming zoals Zuid-Afrika", aldus Barin. "En wat met de indirecte schade? Duizenden toeristen die hotels en een huurauto hebben geboekt, maar die het land niet in mogen omdat er één document ontbreekt zijn meteen het geld van al hun reservaties kwijt", aldus Frost (Satsa). "Als koepel van de Zuid-Afrikaanse reissector steunen we de noodzaak voor een duidelijke regelgeving, maar zowel de administratieve verplichting als de eenzijdige manier waarop dit hier opgelegd wordt, vragen om sterke weerstand" zegt de verantwoordelijke van de grootste beroepsvereniging van de Zuid-Afrikaanse reissector. Wie de toegang tot Zuid-Afrika geweigerd wordt bij de grenscontrole kan geen beroep doen op de annuleringsverzekering, ook niet als nadien via een rechtszaak kan bewezen worden dat de weigering onterecht was.

Ook Zuid-Afrikanen zelf de pineut
De nieuwe wetgeving wil parentale ontvoeringen uitsluiten, ook voor Zuid-Afrikanen. Maar terwijl wij nog beroep kunnen doen op ons lokaal bestuur om een geboortecertificaat te krijgen, moeten Zuid-Afrikanen dat aanvragen bij het ministerie - het Department of Home Affairs. De gemiddelde wachttijd is zes tot acht weken, en dat terwijl Home Affairs pas deze week heeft meegedeeld hoe het de toepassing van de nieuwe wet ziet. Kortom, men is totaal niet voorbereid en dat zorgt voor hilarische toestanden: zo werd het online-aanvraagformulier al van de DHA-website verwijderd en moeten Zuid-Afrikaanse burgers nu naar een streekkantoor van Binnenlandse Zaken om het unabridged birth certificate op te vragen dat ze nadien... per mail zullen ontvangen. De procedure is meteen een test voor de biometrische paspoorten die binnenkort zullen ingevoerd worden, en die ook in persoon moeten aangevraagd worden.

Heiliger dan de paus
Voor Zuid-Afrikanen die een geboortecertificaat hebben aangevraagd, maar die het nog niet op 1 juli 2014 hebben ontvangen, wordt een uitzondering gemaakt. Voor hen geldt hun aanvraagformulier als... bevestiging. Met schaamrood op de wangen moest Ricardo Abramse, woordvoerder van Binnenlandse Zaken, toegeven dat men ook geen rekening had gehouden met mensen die voor 1 juli zouden vertrekken en na 1 juli zouden terugkomen: "euh, zij vallen ook onder de nieuwe regels maar ze zullen bij hun terugkeer niet gecontroleerd worden", aldus Abramse. Uiteraard willen we ook het officieel standpunt meegeven van Malusi, Gigaba, Zuid-Afrikaans minister van Binnenlandse Zaken: "the amendments are in the best interest of South Africa's security and allows for efficient management of migration. The department also expresses concern about the growing issue of child trafficking and has therefore implemented these new requirements for adults travelling with children". Vrij vertaald: "we doen dit in het belang van de veiligheid van Zuid-Afrika, om immigratie te beheren (sic) en om toegenomen kinderhandel te vermijden".

En tenslotte... Onze mening
De maatregel is dus uitgesteld, minstens tot 1 okober 2014. Maar het blijft afwachten of de nieuwe minister van Toerisme erin zal slagen om zijn collega's te overtuigen van de waanzin van dit Amendment aan de Immigration Act, en die maatregel intrekt. Indien dit gebeurt zullen we dat hier onmiddellijk melden. We vinden het echt absurd en totaal overbodig dat Zuid-Afrika zijn immigratiewetgeving voor toeristen verstrengt. Zo heeft Zuid-Afrika totaal geen imago als risicoland van kinderprostitutie of kinderhandel. Hetzelfde geldt voor parentale ontvoeringen. Toegegeven, af en toe zijn er zulke dossiers die de pers halen, maar Zuid-Afrika heeft het internationaal verdrag van Den Haag (1980) hierover erkend zodat Europese vonnissen in Zuid-Afrika rechtsgeldig zijn (wederkerig overigens). Maar het is vooral onbegrijpelijk dat men bona fide toeristen van boven tot onder wil controleren, terwijl de Zuid-Afrikaanse regering er geen idee van heeft hoeveel miljoen illegalen er in het land zijn: het kunnen er twee miljoen zijn, het kunnen er vijf miljoen zijn. Ook zijn sommige Zuid-Afrikaanse landsgrenzen eerder symbolisch - kijk bv. naar de vele Mozambikanen die illegaal vanuit Mozambique het Nationaal Krugerpark binnendringen en op Zuid-Afrikaans grondgebied neushoorns stropen. Wanneer men "de veiligheid van het land" voor ogen heeft moet men eigenlijk eerst die problemen aanpakken. Zuid-Afrika schiet hier met een kanon op een mug en bedreigt zo het toerisme, de belangrijkste inkomstenbron van het land na mineralen.

 • Dat dit geen indianenverhaal is kan je o. lezen op news24.com, het grootste Zuid-Afrikaanse nieuwsplatform.

Meer info:

De regelgeving die Derek Hanekom, de splinternieuwe minister van Toerisme, moet proberen aan te te passen verscheen in de Zuid-Afrikaanse State Gazette van 14 februari 2014 Je kan dit via deze link opvragen, maar je moet je wel eerst registreren. Daarom publiceren we alvast de belangrijkste clausules:

Regulation 6:

(a) Where parents are travelling with a child, such parents must produce an unabridged birth certificate of the child reflecting the particulars of the parents of the child.

(b) In the case of one parent travelling with a child, he or she must produce an unabridged birth certificate and-

 • (i) consent in the form of an affidavit from the other parent registered as a parent on the birth certificate of the child authorising him or her to enter into or depart from the Republic with the child he or she is travelling with;
 • (ii) a court order granting full parental responsibilities and rights or legal guardianship in respect of the child, if he or she is the parent or legal guardian of the child; or
 • (iii) where applicable, a death certificate of the other parent registered as a parent of the child on the birth certificate;

Provided that the Director-General may, where the parents of the child are both deceased and the child is travelling with a relative or another person related to him or her or his or her parents, approve such a person to enter into or depart from the Republic with such a child.

(c) Where a person is travelling with a child who is not his or her biological child, he or she must produce-

 • (i) a copy of the unabridged birth certificate of the child;
 • (ii) an affidavit from the parents or legal guardian of the child confirming that he or she has permission to travel with the child;
 • (iii) copies of the identity documents or passports of the parents or legal guardian of the child; and
 • (iv) the contact details of the parents or legal guardian of the child, Provided that the Director-General may, where the parents of the child are both deceased and the child is travelling with a relative or another person related to him or her or his or her parents, approve such a person to enter into or depart from the Republic with such a child.

(d) Any unaccompanied minor shall produce to the immigration officer-

 • (i) proof of consent from one of or both his or her parents or legal guardian, as the case may be, in the form of a letter or affidavit for the child to travel into or depart from the Republic: Provided that in the case where one parent provides proof of consent, that parent must also provide a copy of a court order issued to him or her in terms of which he or she has been granted full parental responsibilities and rights in respect of
  the child;
 • (ii) a letter from the person who is to receive the child in the Republic, containing his or her residential address and contact details in the Republic where the child will be residing;
 • (iii) a copy of the identity document or valid passport and visa or permanent residence permit of the person who is to receive the child in the Republic; and (iv) the contact details of the parents or legal guardian of the child.

(bron : infozuidafrika.be - infozuidafrika.nl - 12/06/2014. Overname van onze artikels is toegelaten mits bronvermelding)