Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Zuid-Afrika: weerbericht voor Kaapstad, voor Nederland-Uruguay

Zuid-Afrika - infozuidafrika.be / infozuidafrika.nlDe weersverwachting voor Kaapstad vanavond is bijgesteld. Waar het Zuid-Afrikaans Weerbureau maandag nog verwachtte dat een nieuw koudefront net niet over Kaapstad zou trekken, blijkt dat nu toch het geval te zijn. Rond het Green Point Stadium (Groenpunt stadion) zal het vanavond dus koud en regenachtig zijn. De kans op regen, die gisteren op 35% gezet werd, is verhoogd naar 60%. Ook de temperatuur voor de mooiste stad van Zuid-Afrika is vandaag niet super: zo'n 10 tot 14° Celsius. Gelukkig zal er in en rond Kaapstad niet al te veel wind zijn - enkel rondom Kaappunt en Kaap de Goede Hoop zullen toeristen de gevreesde suidwester voelen. Voor heel de West-Kaap provincie wordt voor vandaag trouwens regen voorspeld: van Langebaan (de Atlantische kust ten noorden van Kaapstad) via de Kaapse Wijn route (Stellenbosch, Paarl, Franschhoek) tot voorbij Hermanus, ten oosten van Kaapstad. Hermanus is gekend als de beste plaats in Zuid-Afrika om walvissen te zien. Volgens Cableway, de maatschappij die de kabelbaan naar de top van de Tafelberg exploiteert, werkt het kabelspoor momenteel, maar is het ijskoud boven op de Tafelberg, met een wisselende zichtbaarheid en matige wind.

Wie de N2 Kaapstad-Port Elizabeth-Durban meer oostwaarts volgt komt in de Tuinroute (Garden Route). De Tuinroute is de regio met de mooiste plantengroei van Zuid-Afrika (de protea's zijn wereldbekend), maar dat is o.a. omdat de Garden Route het gebied is met de meeste regen van Zuid-Afrika - weliswaar verspreid over heel het jaar. Net zoals in Kaapstad slaat ook in de Tuinroute het weer vandaag helemaal om. Het zonnige weer van de afgelopen dagen wordt er guur winterweer, met kans op regen zelfs 90% in het midden van de Tuinroute (de steden George en Knysna). Zo'n 250 km verder op de N2, nabij Port Elizabeth, gaat het vandaag zelfs stormen: voor Port Elizabeth (in Zuid-Afrika uitgesproken als Pie ie) wordt een sterke zuidwester voorspeld van 65 km/u. Volgens de klimaat tabellen van Zuid-Afrika is dit niet echt abnormaal. De Tuinroute en omgeving krijgen doorgaans het zachtste winterweer van Zuid-Afrika, maar de regenval is er heel verspreid. In tegenstelling tot Kaapstad bv., waar de meeste regen tijdens de winter valt. Wie de volgende dagen warm weer wil hebben in Zuid-Afrika moet helemaal naar het noorden van het land: in het Nationaal Krugerpark en de grensregio met zowel Zimbabwe als Mozambique wordt het heel de week zo'n 25° overdag. 's Nachts koelt het ook daar fel af, met voor het Krugerpark bv. maar 6°.

Toch is er goed nieuws voor Kaapstad - en voor de rest van Zuid-Afrika: de meeste regen is tegen woensdag verdwenen... Het nieuwe koudefront trekt deze week wel langzaam over Zuid-Afrika, maar de regen is dan richting zuidpool vertrokken. Voor de finale van het WK voetbal, op zondag 11 juli as. in het Soccer City Stadium in Johannesburg, wordt omstreeks 20u30 maar een temperatuur van 5° voorspeld, afkoelend naar 2° 's nachts. Het wordt dus ijzig koud als het tot verlengingen en penalty's zou komen. Zondag wordt het overdag trouwens wel zonnig in en rond Johannesburg, maar ook dan zal het niet warm zijn: 16°. De kans op regen tijdens de finale van het wereldkampioenschap voetbal is gelukkig quasi nihil. Er is gelukkig beter nieuws voor Uruguay, dat - hopelijk voor Oranje - zaterdagavond in Port Elizabeth de B-finale mag spelen, de wedstrijd voor de derde plaats: in P.E. wordt het zaterdag 22° overdag, afkoelend naar 13° 's nachts.

6 juli 2010 - www.infozuidafrika.be - www.infozuidafrika.nl