Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Zuid-Afrikaanse kampioen wielrennen en ex-ploeggenoot van Lance Armstrong betrapt op doping

David George (foto Team Nedbank Life360)David George (36j), beroepsrenner van de Zuid-Afrikaanse wielerploeg Nedbank Team 360 Life, werd door het Suid-Afrikaanse Instituut vir Dwelmvrye Sport / South African Institute for Drug-Free Sport (SAIDS) betrapt op doping. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse controledienst dinsdag bekendgemaakt. Het SAIDS heeft David George tijdens een onaangekondigde dopingcontrole op 29 augustus 2012 betrapt op het gebruik van EPO (Erythropoietin). De nationaal kampioen van Zuid-Afrika 2003 op de weg en deelnemer aan de Olympische Spelen van Atlanta, Sydney en Bejing is inmiddels al door zijn team geschorst. In 1999 en 2000 reed Davig George voor US Postal Team, de ploeg van Lance Armstrong die recent door de UCI als grootste dopingzondaar ooit werd gebrandmerkt. Van 2004 tot 2006 reed David George voor het bekende Barloworld team. In 2008 en 2009 reed George voor het Zuid-Afrikaans MTN-team, en daarna voor Nedbank Team360Life. Hij haalde de laatste jaren enkele ritzeges en meerdere podiumplaatsen in de wereldbekende Cape Epic, een meerdaagse en loodzware mountainbike etappewedstrijd in en rond Kaapstad. Maar eigenlijk is (was) zijn specialiteit tijdrijden, want in die discipline werd hij zelfs vijf keer kampioen van Zuid-Afrika.

SAIDS controleerde de 36-jarige Kapenaar (= inwoner van Kaapstad) onverwacht tijdens een training; in zijn bloed werden sporen van EPO gevonden, David George en teamgenoot Kevn Evans, winnaars van de zesde etappe van de Cape Epic 2012 (foto www.capeepic.co.za)een verboden hormoon dat de productie van rode bloedcellen verhoogt. Een urinetest bevestigde nadien het vermoeden. Het SAIDS (Zuid-Afrikaans Instituut voor Dopingvrije Sport) zal de zaak nu aanhangig maken bij een onafhankelijk sporttribunaal. Volgens Khalid Galant, CEO en woordvoerder van het SAIDS, zijn de bewijzen duidelijk: "the blood test showed suspicious activity with regard to possible manipulation of the blood profile, and a subsequent urine test came back positive for the banned EPO drug," aldus de topman van de Zuid-Afrikaanse anti-doping dienst. Khalid Galant zei verder nog: "His biological passport, which analyses the athlete's blood profile, indicated suspicious activity and that triggered a targeted test for EPO."

William Newman, voorzitter van de Zuid-Afrikaanse wielrennersbond Cycling South Africa heeft al meegedeeld dat David George per direct geschorst is voor elke competitiedeelname. En ook Nedbank, hoofdsponsor van zijn team, heeft hem op non-actief geplaatst. Meer zelfs: volgens Tabby Tsengiwe, woordvoerster van de bank, wordt de sponsoring van heel het team stopgezet "until further notice". Tijdens de Olympische Spelen van Atlanta, in 1996, won David George zijn eerste race van de 4.000m achtervolging (piste), maar werd hij in de tweede ronde uitgeschakeld. In Sydney, 2000, werd hij 86ste in de tijdrit en in Bejing, in 2008, zelfs 30ste in dezelfde discipline. Volgens waarnemers is de kans miniem dat hij tijdens de Olympische Spelen zelf doping gebruikte omdat zowat elke wienrenner toen gecontroleerd werd.

 • Ter info : homepage van Cycling SA - de Zuid-Afrikaanse wielrennersbond
 • Overwinningen in 2012 voor David George (bron : Team360life.co.za)
  • Winner Absa Cape Epic African Jersey
  • 1st Stage 6, Absa Cape Epic
  • 2nd Overall Absa Cape Epic
  • 1st MTN Ultra Marathon Mabalingwe
  • Winner Old Mutual Joberg2c 9day stage race
  • Winner BoE Sani2c 3day stage race

(bron : infozuidafrika be / infozuidafrika.nl - 6 nov 2012)