Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Zuid-Afrikanen mogen deze week gratis naar het Krugerpark

Pretoria - Zuid-Afrika. Van maandag 10 september 2012 tot en met zondag 16 september 2012 mogen alle Zuid-Afrikanen gratis naar het Nationaal Krugerpark. Kruger Gate : achter deze dubbele toegangspoort ligt het Nationaal Krugerpark, twee miljoen hectare wildparkDat heeft William Mabasa, directeur public relations van SANParks (South African National Parks) bekendgemaakt. SANParks, de beheerder van het Krugerpark, wil met deze actie zoveel mogelijk Zuid-Afrikanen bewust maken van het belang van wildleven en natuurbehoud. SANParks wil vooral de Zuid-Afrikanen bereiken die zelden of nooit op safari gaan - en daarmee worden de Zwarten bedoeld, die om diverse redenen het Krugerpark bijna nooit bezoeken (o.a. wegens de hoge toegangsprijs). De gratis toegang is beperkt tot dagbezoekers - dus niet voor wie in het Krugerpark overnacht. En enkel de houders van een groene, Zuid-Afrikaanse identiteitskaart met barcode vallen in de prijzen. Nederlandse of Belgische emigranten die nog geen South African ID hebben, moeten dus inkom betalen. Tenminste, als ze geen Wild Card abonnement hebben. Kinderen jonger dan 16 mogen gratis binnen, ook zonder vertoon van hun ID. Mabasa (SANParks) benadrukte dat enkel het toegangsgeld niet moet betaald worden; voor activiteiten zoals rondritten per open jeeps en geleide wandelingen moet wel betaald worden.

Toch zal deze gratis actie ter plaatse voor heel wat teleurstelling zorgen, want de quota per toegangshek ("gate") worden niet opgetrokken. Gelukkig maar, want het Krugerpark kan maar een beperkt aantal dagbezoekers aan, bovenop de toeristen die accommodatie geboekt hebben in een rustkamp of in een luxe privé lodge. Voor de meeste toegangspoorten ligt die limiet op 200 auto's (met dagbezoekers). Het Krugerpark heeft in totaal negen gates (poorten) voor auto's, minibusjes, reisbussen en kampers & kampeerwagens. Toeristen uit het buitenland die nu op reis zijn in Zuid-Afrika - of deze week vertrekken en een bezoek aan het Krugerpark plannen - moeten dus zeker een dagpermit (day permit) aanvragen. Dat is een toelating om op dag X het Krugerpark via toegangshek Y binnen te mogen, ook al is het quota van dat hek dan al bereikt. Elke Zuid-Afrika reisspecialist weet hoe zo'n dagtoelating kan aangevraagd worden.

er is maar één algemene regel voor wie op safari is in het Krugerpark: 'de dieren hebben voorrang' (foto SANParks Rangers Forum)Naast de gratis toegang organiseert SANParks nog andere activiteiten tijdens de Week van het Krugerpark. Zo krijgen alle kinderen die in het Malamulele Hospital (nabij Punda Maria Gate) verblijven een geschenk uit de souvenirwinkel van het Krugerpark. En alle leerlingen van graad 10 en 11 (in principe 16- en 17-jarigen) zullen in het Mopani Rustkamp een cursus "Walk and Learn on the Wildside" krijgen: een minicursus veldwachter. In rustkamp Berg en Dal wordt vrijdag een totaal andere activiteit georganiseerd: daar organiseert SANParks een safari-belevenis voor blinden en slechtzienden uit de omliggende dorpen. De actie "Know Your National Parks" werd opgestart in 2006 door David Mabunda, toenmalig CEO van South African National Parks. De bedoeling van de jaarlijkse feestweek is enerzijds om de wildparken bekender te maken bij het grote publiek, en anderzijds om de Zuid-Afrikaanse bevolking bewust te maken het ecologisch belang van natuurbewaring.

Zuid-Afrikanen mogen deze week ook nog gratis naar de andere parken die beheerd worden door parkbeheerder SANParks, zoals Tsitsikamma, Addo Olifanten Park, Golden Gate Highlands en Augrabies. Spijtig genoeg geldt de gratis toegang niet voor twee van de bekendste SANParks-parken nabij Kaapstad: de Tafelberg en Boulders, het pinguïnreservaat in Simonstad. En uiteraard is de actie ook niet van toepassing voor de parkenraad KZN Ezemvelo Wildlife, de tweede grootste parkbeheerder van Zuid-Afrika en beheerder van de wildparken in de provincie KwaZulu-Natal (o.a. Hluhluwe, Umfolozi, Ithala, Tembe).

Meer info:

(bron : www.infozuidafrika.be / www.infozuidafrika.nl - 10/09/2012)