Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Zuid-Afrikanen mogen geen elektriciteit verbruiken tijdens het WK Voetbal

Zuid-Afrika : Eskom, het staatsbedrijf voor elektriciteit, vraagt aan de Zuid-Afrikanen om zuinig te zijn tijdens het WK2010 VoetbalZuid-Afrika zal wellicht voor een verrassing zorgen op de Wereldbeker voetbal. Niet door zich te plaatsen voor de volgende ronde, want daarvoor is het Zuid-Afrikaans nationaal team - de Bafana Bafana's van de Braziliaanse Carlos Parreira - te zwak. Het organiserend land van het wereldkampioenschap 2010 kan sportief ten hoogste een outsider genoemd worden. De verrassing waar we het over hebben zal er één zijn waar de wereldvoetbalbond FIFA niet zo gelukkig mee zal zijn: stroompannes tijdens een rechtstreekse televisieuitzending van een wk wedstrijd. Eskom, de Zuid-Afrikaanse staatsmaatschappij die het elektriciteitsnet beheert, heeft de Zuid-Afrikanen maandag namelijk opgeroepen om tijdens de live uitzendingen van wedstrijden alle elektrische toestellen uit te schakelen, behalve één televisietoestel en één lamp. Ingenieurs van Eskom hebben berekend dat er tijdens de wedstrijden die om 20u30 beginnen in heel Zuid-Afrika zo'n 37.450 megawatt zal verbruikt worden. De capaciteit van het elektriciteitsnet is 40.000 megawatt, en volgens manager Nosipho Maphumulo van Eskom heeft Zuid-Afrika daarmee een veilige marge. "En als we toch in de problemen komen zullen we aan onze grootste verbruikers, de mijnen en aluminiumsmelterijen, vragen om hun verbruik even te verminderen", aldus Maphumalo. Dat lijkt nogal optimistisch, want de raming van het verbruik is realistisch, maar de maximum capaciteit niet: één kleine panne ergens zal immers het net doen crashen.

Eskom heeft sedert vorig weekend een nieuw begrip in de Zuid-Afrikaanse samenleving gelanceerd: "power alert" (stroom-waarschuwing). Het begrip "power cut" (stroomuitval - Afrikaans: kragonderbreking) kennen de Zuid-Afrikanen al enkele jaren: een paar keer per maand valt de stroom uit. Soms voor een paar uur, soms voor een paar dagen. Toch zorgt dat zelden voor paniek, want na de catastrofe van 2007/2008 in Gauteng (vooral Johannesburg) en in de West-Kaap (vooral Kaapstad en omgeving) wordt tegenwoordig op voorhand aangekondigd welke regio van wanneer tot wanneer zonder stroom zal zitten. Maar een "power alert" is echt wel nieuw voor Zuid-Afrika. Het is een waarschuwing die via radio en televisie verspreid wordt en waarbij alle Zuid-Afrikanen opgeroepen worden om dan onmiddellijk alle niet-noodzakelijke elektriciteit in huis uit te schakelen: wasmachines, droogkasten, elektrische verwarming, ijskasten, diepvriezers, computers, haardrogers, enz. Enkel de tv mag aanblijven - en één lampje. Vooral de verwarming dreigt een probleem te worden, want de meeste huizen in Zuid-Afrika hebben geen centrale verwarming - laat staan aardgas - maar werken op bijzet-verwarming voor de paar maanden in het jaar dat ze verwarming nodig hebben. De meeste hotels en gastenhuizen hebben airconditioning in de kamers, en die werkt meestal ook als verwarming. Veelverbruikers dus. En aangezien er tijdens de periode van het tornooi veel toeristen in Zuid-Afrika zijn die de wedstrijden op tv zullen volgen, zullen er veel verwarmingstoestellen aangeschakeld zijn tijdens het WK 2010. Volgens de Zuid-klimaat statistieken is het in Zuid-Afrika in juni en juli koud tot ijskoud vanaf zonsondergang (17u tot 17u30) tot zonsopgang, en "koude nachten" mag dan letterlijk genomen worden, met op veel plaatsen vriestemperaturen. Op veel plaatsen zal de temperatuur ook overdag niet boven de 10 of 15 graden uitkomen, en enkel in de tropische kustregio rond Durban is het dan aangenaam weer. Waar Eskom superbang voor is, zijn de zgn. Zuid-Afrikaanse koudefronten: tijdens de winter trekt er gemiddeld om de 10 dagen een koudefront over het land, wat zich rechtstreeks zal vertalen in "verwarmingstoestellen aan".

Sedert vorig weekend zijn de eerste power alert tv-spots van Eskom te zien op commerciële televisiestations. Om een beetje in de voetbalsfeer te blijven heeft Eskom een kaartensysteem gelanceerd: als tijdens zo'n pub-spot op tv een groene kaart wordt getoond, betekent het dat er geen problemen zijn. Een gele kaart wil zeggen dat niet-noodzakelijke toestellen moeten uitgeschakeld worden ("behalve één televisietoestel en één lamp", aldus Eskom). En een rode kaart betekent dat het net zowat op springen staat en de Zuid-Afrikanen zich best voorbereiden op een avond kaartspelen bij kaarslicht. Eskom heeft ook nog een zwarte kaart in petto, maar die zullen de meeste televisiekijkers niet te zien krijgen: zwart betekent dat er al black out's zijn en dat er op veel plaatsen geen elektriciteit meer is. Naast de televisie-advertenties die nu al lopen heeft Eskom ook advertentieruimte gekocht in de inflight magazines van de luchtvaartmaatschappijen en worden er massaal foldertjes verspreid om iedereen (Zuid-Afrikanen en toeristen) aan te sporen om zuinig te zijn op elektriciteit. Wie tijdens het WK geld afhaalt in Zuid-Afrika bij een ATM (automatic teller machine) zal eraan herinnerd worden, en ook op de Zuid-Afrikaanse stadsbussen zal de Eskom-reminder te zien zijn. Zelfs op de spiegels in de toiletten van hotels, café's, restaurants en openbare gebouwen zullen stickers het begrip Power Cut wereldbekend maken.

Eskom beweert dat het bij 400 gezinnen een steekproef gedaan heeft en dat 70% ervan zegden bereid te zijn om elektrische toestellen uit te schakelen als er een gele Eskom-kaart getoond wordt. Toch kunnen we ons niet voorstellen dat dit veel effect zal hebben: akkoord voor een wasmachine of droogkast, maar gaan Zuid-Afrikanen echt hun ijskast en/of diepvriezer vrijwillig uitschakelen? Idem voor de tienduizenden toeristen die naar het WK Voetbal gaan: de hotelprijzen tijdens de Wereldbeker zijn zo overdreven hoog, dat een toerist die 250 Euro betaalt in een doodgewone driesterrenkamer daarvoor niet in de kou zal willen zitten. Kortom, het wordt toch een spannend WK voor Zuid-Afrika. En ditmaal zullen het niet alleen de toeristen zijn die vol spanning uitkijken naar het weerbericht en de weersvoorspelling in Zuid-Afrika. Want stel je voor: wk wedstrijden live op televisie met een zwart beeld...

17 mei 2010 - www.infozuidafrika.be - www.infozuidafrika.nl