Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Op Safari: Wat kan je verwachten ?

Wildparken in Zuid-Afrika zijn geen dierentuin waar je eerst leeuwen ziet, en vijf minuten later olifanten. Alle dieren lopen immers vrij rond in een enorm groot park, en soms rij je een half uur rond zonder dat je één dier ziet. Behalve impala's, want die ga je echt heel veel zien, in elk park. En tijdens het volgende uur zie je dan opeens drie van de Big Five. Safari is altijd een beetje geluk hebben: de dieren zijn er, maar ze moeten op het goede moment op de goede plaats te voorschijn komen: in jouw gezichtsveld. Dan zie je ze even: soms tien seconden, soms twee minuten, soms een half uur. En opeens zijn ze weer weg.

Je kan jouw geluk wel beïnvloeden: net na zonsopgang en net voor zonsondergang is er meer beweging dan tijdens de hitte van de middag. Nabij drinkplaatsen is er ook altijd wel iets te zien: als je daar aankomt en er niks te zien is, wacht dan een uurtje.

Vergeet ook nooit dat alle wilde dieren gevaarlijk zijn, ook als het "maar" grazers zijn. Een trap van een zebra kan dodelijk zijn, en volgens sommige bronnen worden er in Afrika meer mensen gedoor door nijlpaarden dan door leeuwen. Blijf dus altijd in jouw voertuig, behalve uiteraard in de afgesloten en beveiligde rustkampen en op plaatsen waar het uitdrukkelijk toegelaten is.

Hoe meer je op safari gaat, hoe meer aandacht je trouwens zal krijgen voor enkele constanten in de Afrikaanse bush:

- de dagelijkse struggle for life, vooral bij prooidieren;

- territoriumafbakening en territoriumbescherming, bij zowat alle dieren;

- het constant zoeken naar eten en water;

- de bescherming van de eigen jongen;

- het alfamannetje: bij grotere kuddes of troepen (vooral bavianen) zijn er meerdere families, maar is er maar één echte leider (bij een kudde olifanten is dat een olifantkoe, want olifanten zijn matriarchaal);

- bachelor groups (vrijgezellen): jonge mannetjes die uit hun kudde of troep gestoten zijn, zich gegroepeerd hebben en nu op zoek gaan naar een kudde of troep om het leiderschap over te nemen. Want zo gaat dan nu eenmaal bij wilde dieren: de genen van het sterkste mannetje overleven.