Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Op Safari: Kunnen kinderen mee ?

Met kinderen op safari?

Ja, je kan met kinderen van elke leeftijd op safari gaan, al zal je als ouder van heel jonge kinderen wel met compromissen moeten leven. In de meeste privé-rustkampen zijn kinderen niet welkom (de minimumleeftijd varieert van 10j tot 14j). Maar de Nationale parken, en zeker het Krugerpark, zijn wél geschikt om met kinderen op safari te gaan. Je kan daar als het ware van het ene rustkamp naar het andere rijden, en als je zorgt dat je voldoende speelgoed en lectuur in de auto hebt, lukt dat best. Bovendien kan je kinderen altijd wel een tijdje bezig houden met "om het eerst . ? . zien!". Zet de Big Five dan even van je af, en geef punten voor bavianen (de leukste dieren), voor giraffen (de grootste dieren) en voor zebra's (voor kinderen de mooiste dieren): drie diersoorten die bovendien veel in het park voorkomen. Tijdens de middaguren is er doorgaans minder wildbeweging in het park: hou het dan rustig en blijf bv. een paar uurtjes in het rustkamp. Enkele kampen hebben een zwembad en een leuk terras (vaak met zicht op de rivier). Ook het Addo Olifantenpark is uitermate geschikt voor een familiesafari, o.a. omdat je er een drinkplaats met uitstekend uitkijkpunt hebt.

In de nationale parken is er geen enkele leeftijdsbeperking voor kinderen: niet voor de accommodatie, niet voor de safari met eigen vervoer (= de huurauto). Voor de safari-ritten met open jeeps daarentegen is er wel een minumumleeftijd.

Bij de Zuid-Afrikaanse privé-wildparken is het totaal anders. De meeste privé-wildparken weigeren kinderen wegens twee redenen: ze vragen te veel aandacht wat de veiligheid betreft en ze zijn vaak te luidruchtig. Ergens is dat te begrijpen: veel lodges liggen midden in de Afrikaanse bush en het gebeurt regelmatig dat er wilde dieren door de lodge wandelen.

Een paar privé-wildparken daarentegen zeggen uitdrukkelijk dat kinderen welkom zijn - al worden ze niet altijd toegelaten tot de safariritten per open jeep. Hou er rekening mee dat je in privé-parken veel vrije tijd zal moeten opvullen als je er meer dan één nacht logeert (maar gelukkig hebben bijna alle privé-parken een zwembad). Nogmaals: bij de privé-lodges moet je een onderscheid maken tussen kinderen toegelaten in de lodge en kinderen toegelaten tijdens de game drives.

  • Kinderen zijn zeker welkom bij Shamwari Game Reserve, een malariavrij luxe privé-wildpark in de Oost-Kaap, tussen Port Elizabeth en Grahamstad. Shamwari heeft zelfs een aangepast programma Kids on Safari voor families die in hun Riverdene Lodge logeren. De safari's per open jeep zijn aangepast, maar kinderen onder de 4j mogen niet mee op safari (maar Shamwari voorziet kinderoppas).
  • Umkumbe Safari Lodge is een kleine lodge (6 chalets) in de bekende Sabi Sands Wildtuin (Sabi Sands Game Reserve). Umkumbe zegt dat kinderen van alle leeftijden er welkom zijn, al bespreek je best vooraf met hen wat de modaliteiten voor de game drives zijn.
  • In Madikwe Game Reserve, een malariavrij privé-wildpark in de provincie Noord-West op zo'n 3,5 uur rijden van Johannesburg, zijn kinderen eveneens welkom (in rustkamp Jaci's Lodge).
  • Nog een privé-park dat expliciet zegt dat kinderen welkom zijn is Thanda Private Game Reserve, nabij Hluhluwe (in de provincie kwaZulu-Natal).
  • Sanbona Wildlife Reserve is een privé-wildpark in het zuiden van Zuid-Afrika dat een speciaal kinderprogramma heeft. Sanbona ligt nabij Montagu, op 300 km (3,5 uur rijden) van Kaapstad.

Minstens even leuk voor kinderen als safari in een wildpark zijn de Zuid-Afrikaanse opvang- en kweekcentra voor wilde dieren; die vind je voortaan in dit apart topic.

Tip van InfoZuidAfrika: je kan jonge kinderen vooraf al even laten wennen aan het begrip safari en aan de nabijheid van wilde dieren door met hen Beekse Bergen te bezoeken, een safaripark in Hilvarenbeek (omgeving Tilburg, net over de Belgisch-Nederlandse grens). Je kan er trouwens ook overnachten. Link: Beekse Bergen en Libéma Vakantieparken.