Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Opvang- en rehabilitatiecentra voor wilde dieren in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika zijn er heel wat opvangcentra voor wilde dieren die voor kinderen én volwassenen aangenaam en interessant zijn. De meeste van die centra - die zich meestal als "rehabilitation centre" omschrijven - zijn publiek toegankelijk. Voor kinderen zijn ze een ideaal park omdat kinderen er op een veilige manier wilde dieren kunnen zien - en van heel dichtbij. Voor volwassenen zijn die rehabilitation centra interessant omdat je er heel wat deskundige uitleg krijgt. Bij elk van de parken is de motivatie en de drijfveer van de oprichters en het huidig bestuur en management altijd hetzelfde: indien mogelijk moeten de wilde dieren voorbereid worden op hun herintegratie in hun natuurlijke biotoop (de Afrikaanse bush - de savanne dus). Maar als dit niet mogelijk is, bv. omdat wilde dieren als huisdieren grootgebracht werden en hun aangeboren instinct kwijt zijn, worden ze voor de rest van hun leven opgevangen als wilde dieren, en zo weinig mogelijk als huisdieren.

De opvangcentra voor wilde dieren zijn ook een uitstekende inleiding voor wie voor het eerst met kinderen op safari gaat. Kinderen van heel jonge leeftijd (minder dan 10 tot 12 jaar) vinden een hele dag rondrijden in het Krugerpark niet echt leuk en als ze vooraf in zo'n opvangcentrum met 100% zekerheid dieren hebben gezien, zullen ze hun safari in het het Krugerpark ook meer genieten. Ook een safari in een privé-wildpark in Zuid-Afrika is met jonge kinderen niet zo evident: privé-parken zijn immers sowieso al duur en sommige privé-parken hanteren bovendien een minimumleeftijd van 12j of zelfs 14j, vooral omdat ze bezorgd zijn voor de reacties van heel jonge kinderen tijdens een safari met open jeep. Er zijn gelukkig ook enkele privé-wildparken in Zuid-Afrika waar kinderen meer dan welkom zijn; je vindt ze in ons topic "op safari: kunnen kinderen mee?".

We vermelden de rehabiliatie-centra in alfabetische volgorde. Sommige centra zijn eerder een kweekcentrum dan opvangcentrum, maar dan gebeurt het ecologisch verantwoord (bv. als universitair centrum). De dierentuin van Pretoria vermelden hier eveneens omdat het een heel aangename dierentuin is. De Zuid-Afrikaanse wildboeren die prooidieren en/of roofdieren kweken voor de jacht vermelden we niét in onze lijst.

 • Birds of Prey and Rehabilitation Centre (Dullstroom - provincie Mpumalanga): opvangcentrum voor roofvogels waar bezoekers meer dan welkom zijn (er is o.a. cafetaria).
 • Cango Wildlife Ranch (Oudtshoorn - provincie West-Kaap) : kleine zoo, begonnen als kweekcentrum voor jachtluipaarden en krokodillen maar intussen één van de drukst bezochte attracties van Oudtshoorn(oorspronkelijke naam was de 'Cango Crocodile Ranch').
 • Cheetah Outreach (Kaapstad/Stellenbosch - provincie West-Kaap): op het wijndomein Spier Wine Estate. Klein dierenpark met jachtluipaarden, jakhalzen, rooikatten (caracal), servallen, vossen en stokstaartjes.
 • De Wildt Cheetah Centre (Brits/Warmbad - provincie Noord-West) : studie- en kweekcentrum voor jachtluipaarden, op één uur rijden van Johannesburg/Pretoria.
 • Drakenstein Lion Park (Stellenbosch / Paarl, provincie West-Kaap): Drakenstein Lion Park (Lion Rescue - LionRescue.co.za) is een leeuwenpark dat in 1998 opgericht werd door Paul Hart. Het park ligt tussen Paarl en Stellenbosch, op een half uurtje rijden van Kaapstad dus. In het park leven zo'n 45 leeuwen die niet meer naar hun natuurlijke habitat konden gerehabiliteerd worden. Eén van die leeuwen is Brutus, een Franse ex-circusleeuw die van maart 2009 tot maart 2010 in het Natuurhulpcentrum Opglabbeek (Belgisch Kimburg) heeft 'gewoond'.
 • Genius Loci & Mystic Monkeys (Rust de Winter - provincie Gauteng) : dierenpark op 45 min. rijden van Pretoria.
 • Jukani Predator Park (Mosselbaai - provincie Oost-Kaap) : opvangcentrum van Jurg en Karen Olsen voor wilde dieren (en vooral de katachtige roofdieren) in Mosselbaai, op de N2 tussen de Tuinroute en Kaapstad.
 • Hoedspruit Endangered Species Centre (Hoedspruit - provincie Limpopo) : één van de beste Zuid-Afrikaanse kweekcentra, vooral gekend voor de opvang en rehabilitatie van jachtluipaarden (Engelse naam cheetah, Afrikaanse naam jagluiperd). Gelegen in een tropische omgeving nabij het Nationaal Krugerpark en meerdere privé-wildparken.
 • Meerkat Magic Conservation Project (Oudtshoorn - provincie West-Kaap) : bekijk stokstaartjes (Engelse naam "meerkat", Afrikaanse naam stokstert) vanop enkele meters.
 • Moholoholo Wildlife Rehab Centre (Klaserie/Hoedspruit/Blyderivierspoort - provincie Limpopo): opvangcentrum in een prachtige omgeving: in de (Transvaalse) Drakensbergen, net naast de Blyderivierspoort canyon. Moholoholo vangt heel wat gekwetste roofdieren en roofvogels op. Er is ook een Moholoholo Ranger Course: een 12-daagse opleiding tot ranger.
 • Riverside Wildlife Rehabilitation and Environment Education Centre (Letsitele - provincie Limpopo): in de omgeving van Phalaborwa, Tzaneen en Giyani. Opvangcentrum van wilde dieren dat zich vooral toelegt op meerkatten, naast bavianen één van de twee enige Zuid-Afrikaanse apensoorten. De Engelse naam van "meerkat" is vervet monkey, de Afrikaanse naam is blou-aap. Riverside vangt meerdere soorten op, maar legt zich toch vooral toe op meerkatten - vandaar ook de naam van de website: primate-sa.org. Uitgebreid volunteer-programma.
 • Sondela Wildlife Centre : wildlife opvangcentrum op een goed uur rijden van Pretoria, nabij Warmbad (Warm Baths - huidige naam Bela Bela) in de provincie Limpopo, net over de provinciegrens met Gauteng. Het Sondela Wildlife Centre is het rehabilitatiecentrum van het Sondela Nature Reserve.
 • Suni-Ridge (Hluhluwe - provincie KwaZulu-Natal) : opvangcentrum voor bedreigde dieren.
 • Tenikwa Wildlife Awareness & Rehabilitation Centre (Plettenbergbaai, Tuinroute)
 • Vervet Monkey Foundation (Tzaneen - provncie Limpopo) : opvangcentrum voor blou-apen (meerkatten).
 • Zoo Pretoria (Pretoria - provincie Gauteng) : de mooiste dierentuin van Zuid-Afrika, met Aquarium en Reptielenpark.

laatste update: 24 juni 2010