Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Wildparken: Wat kost een overnachting in een nationaal park ?

Wie op safari gaat in een nationaal park kan al dan niet in dat park zelf overnachten. Het is dus geen verplichting, en nogal wat toeristen verkiezen de luxe en het comfort van een hotel of guest house in de buurt boven het basiscomfort van het nationaal park. Maar ‘s nachts wakker worden van het gebrul van leeuwen of van het gehuil van hyena's is toch de droom van elke Europeaan, niet?

Wie enkel op dagbezoek naar een nationaal park wordt een "day visitor" genoemd. Maar opgelet voor het Krugerpark: je vraagt best vooraf een "dagpermit" aan, want per toegangshek worden er maar een beperkt aantal voertuigen per dag toegelaten. Wie in het park overnacht mag er altijd binnen.

In bijna alle nationale parken en natuurreservaten kan je, als toerist, veilig en comfortabel overnachten in zgn. rustkampen. De accommodatie is sober maar proper en verschilt van park tot park en nog eens van rustkamp tot rustkamp. Wie in het Krugerpark overnacht zal wellicht in een rondawel (rondavel) slapen: ronde chalets die meestal in een grote cirkel opgesteld staan. De meeste rondawels en chalets hebben twee of drie bedden, een badkamer met douche en toilet, een klein terras, een ijskast en airconditioning. Sommige hebben ook een keuken, nog andere hebben twee of zelfs drie slaapkamers (al dan niet met annex een eigen badkamer). Alle rondawels en chalets in bijna alle nationale parken hebben een barbecue!

Voor de maaltijden heb je de keuze: je kan op restaurant gaan: meestal een grootkeuken, soms à la carte. Let dan wel op het sluitingsuur van het restaurant: meestal 20u. Of je kan doen zoals de meeste Zuid-Afrikanen: je koopt in de winkel van het rustkamp vlees, brood, groenten, wijn. En je koopt daar hout of houtskool, steekt de barbecue aan en je bent aan 't braaien! Als je dit van plan bent moet je wel een bungalow met kitchenette of keuken reserveren.

Er zijn meer dan 500 rustkampen in de nationale parken en de natuurreservaten van Zuid-Afrika. We kunnen dus echt de prijzen van al die overnachtingen niet publiceren, en daarom vermelden we enkel de huisvesting en de richtprijzen van het Krugerpark - een gemiddeld park wat de prijs betreft.

De meeste toeristen boeken een chalet met één slaapkamer, badkamer en airconditioning: Reken hiervoor op zo'n 60 tot 100 euro per chalet (voor 1 of 2 personen) per nacht.

Camping: kampeerterreinen voor caravans of tenten - al dan niet met stroomvoorziening.
12 tot 14 euro voor een staanplaats (voor 2 personen)

Hut: klein chaletje of rondavel met één slaapkamer met twee bedden en gemeenschappelijke keuken en douche/toilet.
25 tot 40 euro per hut (voor 1 of 2 personen)

Safaritent: permanente canvas tent op vaste vloer, al dan niet met gemeenschappelijke keuken en douche/toilet.
25 tot 75 euro per safaritent (voor 1 of 2 personen)

Bungalow: chalet met één slaapkamer met 2 of 3 bedden, een badkamer en soms een eigen kitchenette.
60 tot 80 euro per bungalow (voor 1 of 2 personen)

Cottage: chalet met één slaapkamer met 2 of 3 bedden, een badkamer, een zithoek en een keuken.
75 tot 100 euro per cottage (voor 1 of 2 personen)

Family Cottage: chalet met twee of drie slaapkamers, één badkamer, een zithoek en een keuken.
80 tot 125 euro per cottage (voor de ouders en twee kinderen)

Guest Cottage: chalet met twee of drie slaapkamers, minstens twee badkamers en een keuken.
100 tot 125 euro per cottage (voor 1 tot 4 personen)

Guest House: chalet met twee of drie slaapkamers, minstens twee badkamers, een zitplaats met bar en een keuken.
200 tot 225 euro per house (voor 1 tot 4 personen)

Bush Lodge: exclusieve chalets in een unieke stijl en sfeervol, met aparte ligging. Meerdere slaapkamers en badkamers.
200 euro (voor 1 tot 4 personen) tot 400 euro (voor 1 tot 8 personen)

Extra kosten en activiteiten

Behalve de Wild Card (of de daily conservation fee) en de overnachting(en) heb je nog enkele extra kosten bij een safari in een nationaal park of een natuurreservaat: de benzine, de maaltijden, de drank en ... de eventuele snelheidsboete.

In de meeste parken kan je een extra activiteit boeken, zoals een bush wandeling of een game drive:

- sunrise game drive = safari-rit bij zonsopgang: R160 tot R210
- sunset game drive = safari-rit bij zonsondergang: R160 tot R210
- afternoon walk = begeleide namiddagwandeling: R310

En voor wie heel avontuurlijk aangelegd is én een uitstekende fysieke conditie heeft zijn er de Wilderness Trails: 4-daagse begeleide staptochten door het Krugerpark. Er zijn 7 verschillende "staptoere", en de kostprijs (tot aug 2010) is R3.120 per persoon.

Ook ballonvaren boven de bush kan in Zuid-Afrika: als je logeert in Kapama Game Reserve (in de provincie Limpopo, nabij het Krugerpark). Het is wel geen goedkope ballonvlucht: R2.400 per persoon.

Prijzen van alle overnachtingsmogelijkheden en opties in alle nationale parken:

SANParks - Nationale Parkeraad:

Tarieven van 01/09/2008 tot 31/08/2009 (pdf)
Tarieven van 01/09/2008 tot 31/08/2009 (Word)
Tarieven van 01/09/2009 tot 31/08/2010 (pdf)
Tarieven van 01/09/2009 tot 31/08/2010 (Word)

Ezemvelo KZN Wildlife (Parkeraad kwaZulu-Natal):

Tarieven van 01/11/2008 tot 31/10-2009
Tarieven van 01/11/2009 tot 31/10-2010
Overige tarieven (parken zonder accommodatie, boottochten, horse trips, ...)

Tip van InfoZuidAfrika:

Laat de Zuid-Afrika-specialist waar je je tickets, de huurauto en de hotels boekt ook de overnachting(en) in de nationale parken reserveren. Je betaalt er misschien ietsje meer voor dan wanneer je het zelf zou doen, maar de vraag is meestal groter dan het aanbod, en vaak moet je meerdere keren proberen voor je een bevestiging krijgt. Bovendien hebben zij ervaring met het reserveren voor parken, en dat loont. Want zelf ga je misschien een chalet in Krokodilbrug reserveren, maar zal je bij aankomst merken dat dit kamp geen restaurant heeft. Of je boekt Balule, een kamp zonder elektriciteit (en dus zonder airco).