Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Wildparken: Nationale parken of privé-wildparken?

Nationaal park of privé-wildpark ?

Het grootste verschil tussen beide parken is dat je in nationale parken zelf rondrijdt met de huurauto, op de honderden kilometers verharde en onverharde wegen. Je mag er een hele dag rondrijden, van zonsopgang tot zonsondergang, maar je moet op de aangelegde wegen blijven. In privé-wildparken ben je passagier en rijden de jeeps op onverharde wegen en soms zelfs dwars door de bush. En in privé-wildparken mag men ook rondrijden voor zonsopgang en na zonsondergang.

De rustkampen van de nationale parken hebben sobere maar propere chalets; de ronde chalets worden door Zuid-Afrikanen rondawels of rondavels genoemd. Privé-wildparken ("private game reserves") hebben een aantal privé-rustkampen ("private game lodges") met veel luxueuzer chalets, een zwembad, een gezellige lounge en een uitstekende keuken. Het diner wordt er meestal opgediend in de boma, een half-open ruimte rond het kampvuur.

In nationale parken rij je zonder gids rond, en kom je af en toe met het personeel in contact: aan het toegangshek, aan de receptie van het rustkamp, bij het benzinestation, in het restaurant. In privé-parken is de ranger een soort buddy die voor zijn gasten zorgt van bij aankomst tot bij vertrek.

Binnen de grenzen van het Nationaal Krugerpark zijn er sedert enkele jaren ook 8 privé-wildparken, maar die profileren zich duidelijk als luxe-lodge. SANParks.org is de enige homepage van het Nationaal Krugerpark. Op Krugerpark.co.za vind je ook veel informatie over het Krugerpark, maar als je boekt via krugerpark.co.za boek je bij een Zuid-Afrikaanse tussenpersoon. We raden je aan om te boeken bij een Vlaamse of Nederlandse reisorganisator die verzekerd is tegen financieel onvermogen.

Privé-wildparken

In Zuid-Afrika zijn er meerdere wildparken die privé-eigendom zijn: soms is dat gewoon voor de fun, maar meestal is het als investering. En gelukkig gaat het altijd gepaard met eco-toerisme. Een groot privé-wildpark (= "private game reserve") heeft vaak meerdere eigenaars, en elk van die eigenaars heeft meestal op zijn eigen terrein (vaak enkele honderden hectare) een luxe chalet-hotel gebouwd. In de bush spreekt men evenwel niet van hotels maar van private game lodges.

Omdat jeeps in privé-wildparken niet op de aangelegde wegen moeten blijven maar er ook dwars door de bush mogen rijden bieden deze parken de allerbeste wildwaarneming van Zuid-Afrika. De jeeps hebben bovendien onderling radioverbinding zodat de andere jeeps verwittigd worden als er ergens iets speciaal te zien is. Een open jeep klinkt misschien gevaarlijk, maar alle dieren (roofdieren inbegrepen) zien een open jeep als een totaal ongevaarlijk dier dat ruikt naar olie, benzine en rubber en hen nooit aanvalt.

Zo ziet een normale dagindeling in een private game lodge eruit:

12u-13u: aankomst
13u: lunch
14u : check-in (aankomst ten laatste rond 15u)
16u : begin safari-rit per open jeep
18u : sundowner (skemerkelkie) en vervolg safari, nu als evening game drive
20u : diner

05u30 : wekdienst
05u45 : koffie/thee/beskuit
06u00 : begin ochtendsafari: de morning game drive
08u30 : einde safari = ontbijt
vm. relax aan het zwembad
11u : vertrek

Soms is er een middagactiviteit voorzien, maar meestal is het overdag te warm en blijven toeristen liever aan het zwembad zitten. De "evening game drive" in een privé-wildpark begint een uur voor zonsondergang, en de ranger heeft dan een sterke schijnwerper om dieren te zoeken.

Een overzicht van alle privé-wildparken van Zuid-Afrika vind je hier.