Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Wildparken: Overzicht van privé-wildparken

1. Privé-wildpark Sabi Sand Reserve

Het oudste privé-wildpark van Zuid-Afrika is Sabi Sand (Afrikaanse naam: Sabi Sand Wildtuin, Engelse naam: Sabi Sand Reserve). Sabi Sand is opgericht in 1948, maar het gebied is altijd al wildernisgebied geweest. Ten oosten grenst Sabi Sand aan het Nationaal Krugerpark, maar in 1991 werd de 50 km lange grensdraad weggehaald zodat wilde dieren vrij tussen Sabi Sand en Kruger kunnen bewegen. The Grote Vijf zijn dus permanent in Sabi Sand aanwezig. Sommige lodges bewijzen dat zelfs door dagelijks de wildwaarnemingen te registreren. Dwars door het park van 650 km² lopen twee rivieren: de Sand Rivier en de Sabie Rivier. Die rivieren zorgen ervoor dat Sabi Sand de grootste en meest verscheiden dierenpopulatie van Afrika heeft, ook tijdens de droge periode (mei-oktober).

Sabi Sand is een vereniging van landeigenaars, en de meesten ervan hebben er een luxe-lodge. De meest bekende eigenaar is wellicht Sir Richard Branson, eigenaar van Virgin Atlantic en van UluSaba Private Game Reserve. Net doordat er meerdere eigenaars zijn heeft Sabi Sand meer middelen ter beschikking om te zorgen dat de natuur in evenwicht blijft. Want af en toe moet wildbeheer ingrijpen (bv. bij een epidemie van mond-en klauwzeer, bij ongecontroleerde veld- en bosbranden, bij overbegrazing. Vooral de steeds groeiende olifantenpopulaties blijft een uitdaging omdat de stroperij in Sabi Sand volledig onder controle is (jagen is ook verboden in Sabi Sand).

Elke lodge heeft zijn eigen grondgebied, en daar mogen in principe enkel hun eigen jeeps rijden. Maar de meeste private game lodges geven wederzijdse toestemming om over elkaars grondgebied te mogen rijden. Vooral als jeeps een troep leeuwen volgen is dit belangrijk.

Sabi Sand heeft drie toegangshekken: Newington Gate, Gowrie Gate en Shaws Gate. Als je geboekt hebt krijg je een reisroute, en weet je zo welke ingang je moet nemen. Op onderstaand kaartje zie je wellicht "Skukuza Airport". Die luchthaven is al een tijdje gesloten voor commerciële vluchten: enkel de Parkeraad zelf gebruikt die nog. Toeristen voor Sabi Sand vliegen best op Kruger Mpumalanga International Airport, nabij Hazyview. Of ze kunnen gebruik maken van de eigen landingstrip van Sabi Sand.

Dit zijn de privé-rustkampen van Sabi Sand, in alfabetische volgorde:

2. Privé-lodges in het Nationaal Krugerpark

Een tiental jaar geleden heeft men concessies gegeven aan reeds bestaande lodges om, midden in het Krugerpark, luxe lodges te bouwen. Hier combineer je het fantastisch dierenleven van het Nationaal Krugerpark met de voordelen van een privé-rustkamp: safari's per open jeep - maar wel beperkt tot de concessie die de lodges hebben. In alfabetische volgorde:

Jock Safari Lodge, één van deze privé-rustkampen in het Krugerpark, is genoemd naar de bekendste hond van het Transvaals Laagveld: Jock (Jock of the Bushveld). De bekende schrijver Sir Percy Fitzpatrick (1862-1931) trok met zijn bulterriër Jock regelmatig de bush in, en in 1907 publiceerde hij een boek over zijn wandelingen met zijn dappere hond. Dat boek, Jock of the Bushveld, werd een Zuid-Afrikaanse bestseller; het werd zelfs vertaald in het Nederlands.

3. Privé-wildpark MalaMala Game Reserve

Mala Mala Game Reserve is een privé-wildpark van 133 km² groot, en is daarmee het grootste wildpark van Zuid-Afrika met één eigenaar: de familie Rattray. MalaMala (inderdaad, zelf schrijven ze het aaneen) ligt tussen het Krugerpark en de Sabi Sand Wildtuin, maar sedert 1991 is er tussen de drie parken geen afgespannen grens meer. Dankzij de grootte van het park, de uitstekende ligging kan MalaMala toeristen bijna garanderen dat ze de Big Five zullen zien. De afgelopen drie jaar gebeurde dat immers elke dag van het jaar, met uitzondering van 9 dagen in 2008, 21 dagen in 2007 en 23 dagen in 2006. MalaMala heeft drie eigen luxe rustkampen: Mala Mala Main Camp, Sable Camp en Rattray's on Mala Mala. Tot enkele jaren geleden was ook nog Kirkman's Camp deel van Mala Mala, en nog vroeger behoorde Mala Mala ook tot Sabi Sands.

4. Timbavati Private Nature Reserve

Timbavati Private Nature Reserve is een wildpark van 530 km² in de provincie Limpopo (omgeving Hoedspruit). Timbavati grenst ten oosten aan het Krugerpark, maar er is geen afsluiting zodat er heel wat dieren over en weer migreren: o.a. The Big Five. Toch worden er in Timbavati iets minder zoogdieren waargenomen dan in het Krugerpark, Sabi Sand of MalaMala. Timbavati had in de jaren 80 en 90 meerdere witte leeuwen op zijn grondgebied, een unicum in de dierenwereld: in het wild levende white lions. De laatste gefotografeerde wildwaarneming die we vonden was van dinsdag 23 mei 2006, toen een Britse toerist en de conservation manager van Timbavati twee witte welpjes zagen. Ook in 2008 werden er nog witte leeuwwelpjes geboren, maar die troep leeft in een gebied van Timbavati waar er geen lodge is, en er dus bijna geen toeristen en rangers komen. De website van Timbavati is bovendien niet echt een bron van informatie. Klik hier voor de homepage van Timbavati Private Nature Reserve. Dit zijn de privé-rustkampen van Timbavati:

5. Klaserie Private Nature Reserve

Een aantal privé-wildparken en private game lodges naast het Krugerpark hebben geen budgetten voor promotie e.d. zoals de luxe lodges van Sabi Sands. Vaak gebruiken ze dan "Greater Kruger Nationaal Park" als omschrijving. Dat betekent niet dat ze deel uitmaken van het Krugerpark, maar wel dat ze aan het Krugerpark grenzen én dat er bovendien geen hek, grensdraad of een andere afsluiting meer is tussen deze parken en het Krugerpark. Dieren kunnen dus vrij migreren tussen het Krugerpark en deze wildparken. Het Klaserie privé-wildpark is één van de vele wildparken van dat Greater Kruger Park. Klaserie is een wildpark van 60.000 hectare dat ten westen van het Timbavati park ligt en ook gedeeltelijk aan het Krugerpark grenst. Naast gewone (en niet al te dure) all in lodges heeft Klaserie ook enkele self catering lodges waar je toch een open jeep voor de safari's kan huren: ideaal misschien voor vriendengroepen en grote families.

6. de andere wildparken in Limpopo

7. de andere wildparken in Mpumalanga

8. privé-wildparken in het Pilanesberg National Park

Het Pilanesberg National Park is een wildpark van 580 km² in de provincie Noord-West. Pilanesberg grenst aan het casinocomplex Sun City. Er zijn twee rustkampen in het nationaal park, nl. Bakgatla Resort en Manyane Resort. En er is ook één privé-wildpark in het nationaal park. Pilanesberg ligt op zo'n twee uur rijden van Johannesburg en Pretoria, en het wildpark is dus een uitstekend alternatief voor wie niet naar Mpumalanga/Limpopo wil reizen.

9. Privé-wildparken in KwaZulu-Natal

Zoals je zal merken aan het aantal lodges is ook deze regio uiterst gewild voor natuurliefhebbers. De nationale wildparken van kwaZulu-Natal (zoals Hluhluwe/Umfolozi, Ithala, Mkuze, en Ndumo) heeft namelijk al tientallen jaren heel succesvolle kweekprogramma's voor de witte en zwarte neushoorn, en volgens sommige bronnen heeft de KZN-Parkeraad ze zelfs van uitroeiing bespaard. Het grote succes is vooral te verklaren door de tropische plantengroei van de regio Hluhluwe en omgeving enerzijds, en het effectief aanpakken van stroperij. In heel wat Aziatische landen wordt namelijk gedacht dat de hoorn van de neushoorn viriele krachten heeft, en er worden enorme sommen betaald voor een hoorn.

We maken wel één groot voorbehoud bij alle lodges: vaak vermelden ze "Big Five" en hebben ze "Game Lodge" in hun naam, maar heel wat lodges hebben geen enkele van de Big Five in hun eigen domein of wildpark. Ze bedoelen daarmee dat je de Big Five zal zien tijdens een game in het Hluhluwe/Umfolozi Nationaal Park, waar de Big Five wel zitten. Die safari-rit is soms wel, soms niet inbegrepen in de prijs. Je zit hier ook midden in Zululand, en de meeste lodges bieden hun gasten een zulushow (zuludansen) aan: meestal gebeutrt dat tijdens of net na het diner, als alle gasten terug zijn van hun game drives.

Je vindt ook heel wat "lodges" in de omgeving van het strandmeer van St Lucia en Sodwana Bay. Dat zijn meestal geen safari lodges zoals de privé-wildparken rond het Krugerpark, maar eerder prachtige bush-accommodatie. Sodwana Bay zelf is de beste plaats van Zuid-Afrika om te duiken en snorkelen, en de stranden zijn ook wereldbekend voor observatie van de lederrug-schildpad, de grootste schildpad ter wereld (Dermochelys coriacea - Leatherback turtle).

Dit zijn de (meeste) privé-wildparken en privé-rustkampen van KwaZulu-Natal (in alfabetische volgorde):

10. Welgevonden Private Game Reserve

Welgevonden Private Game Reserve ligt in de Waterbergen, in de Noordelijke Provincie (Northern Province). Welgevonden is een wildpark van 340 km² op zo'n 3 uur rijden van Johannesburg. Welgevonden ligt tussen Thabazimbi, Vaalwater en Ellisras (Lephalale). Welgevonden privé-wildpark is malariavrij, heeft de Big Five en telt zo'n 10 privé-rustkampen. Klik hier voor de homepage van Welgevonden Private Game Reserve. Dit zijn de privé-lodges van Welgevonden Private Game Reserve:

11. Privé-wildparken in andere regio's van Zuid-Afrika

 • Aquila :  op zo'n 130 km van Kaapstad en op 15 km van het stadje Touwsrivier ligt Aquila Private Game Reserve: een malariavrij wildpark dat de Big Five heeft (maar uiteraard niet met dezelfde aantallen als de privé-wildparken rond het Krugerpark). Aquila Private Game Reserve ligt in de Kleine Karoo, een halfwoestijn, en is gemakkelijk bereikbaar via de N1-snelweg Kaapstad-Johannesburg en dan nog een paar kilometer via de R46. Link: Aquila Private Game Reserve
 • Botlierskop: nabij Klein Brakrivier (Tuinroute): Botlierskop Private Game Reserve
 • Entanbeni : op 3 uur rijden van Johannesburg ligt Entabeni Safari Conservancy, een wildpark van 22.000 hectare in de Waterbergen - meer specifiek "Waterberg Biosphere World Heritage". Entanbeni is een malaria-vrij privé-park met de Big Five. Link: Legend Lodges Entanbeni Safari Lodge
 • Kwandwe: nabij Grahamstown (Grahamstad), Oost-Kaap: Kwandwe Private Game Reserve
 • Lalibela: een wildpark van 7.500 hectare, tussen Grahamstad/Grahamstown, Addo en Port Elizabeth. Lalibela heeft de Big Five, maar in heel beperkte aantallen uiteraard. Oost-Kaap: Lalibela Game Reserve.
 • Mabula : nabij Bela Bela (Warmbad), op 2 uur rijden van Johannesburg-luchthaven en 1,5 uur rijden van Pretoria. Link: Mabula Game Lodge
 • Madikwe : wildpark van 75.000 hectare met o.a. de Big Five. Madikwe ligt in de provincie Noord-West (North-West), op 3 uur rijden van Johannesburg en Pretoria, vlakbij de grens met buurland Botswana. Link met informatie over de 11 lodges: Madikwe Game Reserve.
 • Sanbona : nabij Montagu, op 300 km van Kaapstad, ligt Sanbona Wildlife Reserve. Sanbona is een privé-wildpark van 54.000 hectare op 3,5 uur rijden van Kaapstad. Sanbona ligt in de Kleine Karoo, een half-woestijn, en het is een wildpark met de Big Five, maar uiteraard in kleinere aantallen in vergelijking met bv. het Krugerpark. Link: Sanbona Wildlife Reserve
 • Shamwari : nabij Paterson (omgeving Addo en Port Elizabeth), in de provincie Oost-Kaap. Shamwari is zonder twijfel één van de betere wildparken van Zuid-Afrika, en dit dankzij een jarenlange investering. Shamwari heeft een eigen dierenarts, een eigen opvangcentrum en meerdere lodges. "Bekend van tv": letterlijk: dit is inderdaad dé Shamwari van de documentaire reeks op Animal Planet. Link: Shamwari Game Reserve.
 • Tswalu : nabij Kuruman (provincie Noord-Kaap), zo'n 300 km ten noordwesten van Kimberley, ligt één van de meest luxueuze privé-lodges van Zuid-Afrika: Een verblijf in Tswalu is een kennismaking met Afrika! Tswalu Kalahari is bovendien een Relais é Chateaux. Link: Tswalu.
 • !Xaus: in het Kgalagadi Transfrontier Nationaal Park (voorheen 'Kalahari Gemsbok Nationaal Park'): !Xaus Lodge (comfortabel logeren in een gebied van de Komani en San Bushmen)

12. Niet-officiële websites over wildparken

Hierboven hebben we zoveel mogelijk links vermeld naar de homepages van de privé-wildparken. Wie op zoek is naar nog meer informatie over Zuid-Afrikaanse wildparken kan die vinden bij een aantal externe websites die zich hiervoor gespecialiseerd hebben. Let wel: dit zijn niet de officiële websites van de parken zodat de boekingen die u daar zou doen via een (Zuid-Afrikaanse) tussenpersoon gebeuren. Dat is trouwens meestal de enige bedoeling van die wildparken: boekingen realiseren... We raden u aan om uw boekingen te doen bij tussenpersonen die u tevens een financiële zekerheid bieden, de Vlaamse en Nederlandse reisorganisatoren die verzekerd zijn tegen financieel onvermogen.

 • Sabi-Sands.com : niet-officiële website over het Sands Sands Private Game Reserve (Sabie Sands Wildtuin)
 • Manyeleti.com : niet-officiële website over het Manyeleti Game Reserve
 • ook voor het Nationaal Krugerpark is er een niet-officiële website waar je veel informatie vindt, maar waarbij je niet rechtstreeks boekt: Krugerpark.co.za. De échte homepage van het Krugerpark is SANParks.org