Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Wildparken: Wat kost een safari/overnachting in een privé-wildpark ?

Overnachten in een privé-wildpark is niet goedkoop: je mag het zelfs gerust duur noemen. Maar je krijgt er wel waar voor je geld: een luxueuze overnachting midden in de Afrikaanse bush, uitstekende maaltijden, persoonlijke service en vooral: een adembenemende wildwaarneming tijdens twee safari-ritten per open jeep.

De prijzen variëren van 150 euro tot 1.000 euro per persoon per nacht, all in (behalve de wijn).

De prijs van een safari in een private game lodge is afhankelijk van het maximum aantal gasten, het comfort van de chalets, de luxe van het rustkamp, de ligging van het privé-wildpark en de grootte van de game lodge t.o.v. het privé-wildpark. Als je door de websites van de lodges surft zal je merken dat hun prijs inderdaad best wel verantwoord is. In de duurste lodge (Singita) heb je uiteraard een fantastische suite, een eigen verwarmd zwembad, een binnen- en buitendouche, airco en plafondwaaiers, een open haard, een eigen view-deck op de bush, enz.

Als je twee of meer nachten in eenzelfde lodge verblijft kan je 's middags een bush walk maken: een wandeling door de Afrikaanse savanne (t.t.z. als het niet te warm is). Sommige lodges hebben een schuilhut van waaruit je een uurtje wild kan observeren.

Als je in een privé-rustkamp logeert betaal je ook een toegangsgeld voor het privé-wildpark, en in privé-rustkampen is het ook gebruikelijk om een goede fooi te geven als je vertrekt. Je geeft dit op het einde van jouw verblijf aan de ranger die verantwoordelijk was voor jou, en hij verdeelt dit nadien onder alle personeelsleden van het kamp.

Op de websites van de meeste lodges zal je merken dat men een verblijf van twee nachten aanbeveelt. Dat klopt: twee nachten midden in de Afrikaanse bush is echt zalig en ontspannend. Maar een verblijf van één nacht is ook al een hele belevenis, zeker als je er net na de middag incheckt en 's morgens niet te vroeg uitcheckt.

Zuid-Afrika heeft meerdere privé-wildparken ("private game reserves"), en in elk van die parken zijn er meerdere rustkampen ("private game lodges"). In sommige rustkampen kan je in een "habitent" of een "tented camp" overnachten: in Zuid-Afrikaanse lodges zijn dat luxe-tenten (met bijna altijd een eigen badkamer en twee volwaardige bedden).

Hou er ook rekening mee dat je, naast de prijs van de overnachting(en) in de lodge soms ook nog toegangsgeld moet betalen voor het privé-wildpark zelf. Dat is meestal het geval voor privé-wildparken met meerdere lodges zoals het heel bekende Sabi Sands Game Reserve. Daar betaal je vanaf 1 september 2012 160 Rand per auto en 40 Rand per passagier.