Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Autorijden in Zuid-Afrika

Autorijden in Zuid-Afrika kan vergeleken worden met autorijden bij ons, met één enorm verschil: in Zuid-Afrika rijdt men links! Behalve een kleine aanpassing tijdens de eerste uren valt dat best mee: de pedalen en de versnellingen van de auto zijn zoals bij ons, maar ze staan wel aan de rechterkant. Handgeschakelde auto's hebben dus dezelfde H-opstelling van de versnellingspook zoals bij ons. We behandelen auto rijden in Zuid-Afrika in vier hoofdstukken:

  1. Het wegennet in Zuid-Afrika
  2. De wegcode in Zuid-Afrika
  3. Praktische tips over auto rijden in Zuid-Afrika
  4. Handige links over auto rijden en verkeerstekens in Zuid-Afrika
Was je op zoek naar de benzineprijzen en/of de tolgelden? Die vind je hier.

Het wegennet

Het Zuid-Afrikaans wegennet is minstens even goed als dat van ons. Normaal rij je tijdens een toeristische rondreis bijna altijd op asfaltbanen met veilige signalisatie en duidelijk aangekondigde kruispunten en afritten. Enkel in de parken en natuurreservaten zal je soms op onverharde banen rijden. De toegangswegen naar lodges en hotels zijn soms ook zandbanen, evenals een aantal kleinere binnenwegen in het hinterland.

Wegen worden afwisselend aangeduid met de bestemming of met een nummer, meestal vergezeld van de kompasrichting. Zo wil bv. N3S zeggen: de N3 richting suid/south. Op heel veel plaatsen staan er nog tweetalige wegnummers Afrikaans/Engels zodat je de beginletters van deze woorden zal zien: noord/north, oos/east, suid/south, wes/west.

Alle Zuid-Afrikaanse wegen hebben een identificatie: de letter N, R of M plus een getal. Wegen met N zijn nationale routes. Voorbeeld: de N1 is de baan van Johannesburg naar Kaapstad. R-wegen zijn regionale routes, bv. R21 = van Johannesburg-luchthaven naar Boksburg. Tenslotte zijn er nog de M-wegen (M = metro): dit zijn de ringwegen rond de steden, de invalswegen naar het centrum alsook verbindingstrajecten tussen twee nabij gelegen steden. Voorbeeld: M3 = Kaapstad-Muizenberg.

Deze letters stemmen overeen met de geografische de belangrijkheid van de weg, en niet noodzakelijk met de kwaliteit ervan - en ook niet op het aantal rijstroken. Op snelwegen wordt de afrit naar het centrum altijd aangeduid door een vol bolletje met nog een cirkel er rond.

Zuid-Afrika kent sedert een tiental jaren tolwegen. Als je kan kiezen tussen een tolweg en een gewone weg, neem dan de tolweg. Ze zijn niet goedkoop, maar het is de snelste weg en de kwaliteit van de tolwegen is veel beter dan de oudere secundaire weg waar er vaak heel wat "slaggate" of putholes zijn. Zwaar vervoer kiest bij tolwegen immers meestal voor de secundaire, niet-tolwegen.

Een voorbeeld van de tolgelden: voor het traject van Johannesburg-luchthaven naar Nelspruit, Witrivier, Hazyview of het Krugerpark moet je op zo'n R150 tot R175 rekenen, enkele richting. Slechts op enkele plaatsen in Zuid-Afrika is het aangenamer om de tolweg niet te nemen - omdat de route via de oude baan veel mooier is: bv. de R102 die je in de Tuinroute langs de Bloukranspas en de Grootrivierpas leidt, bv. de R103 die nabij Pietermaritzburg langs de Vallei der Duizend Heuvels kronkelt.

Wegenwerken zijn meestal indrukwekkend: vaak heeft men dan gedurende meerdere kilometers één rijstrook afgesloten. Het verkeer wordt dan geregeld door traffic boys die met een rode vlag zwaaien en een duidelijk bord tonen: ene kant is een rode Stop, andere kant een groene Ry/Go. Maak je hier geen zorgen over: al vanop een kilometer voor de werken staan er traffic boys, en die blijven zwaaien met hun rode vlaggen tot je hen teken doet dat je hun signaal opgemerkt hebt, bv. door te vertragen en/of jouw vier knipperlichten te gebruiken. Je zal trouwens snel merken dat signalisatie van werken even goed is voor de werkgelegenheid als voor de verkeersveiligheid.

Als een baan volledig afgesloten is, zal je duidelijke tekens ompad / detour zien.

Foto 1, Foto 2, Foto 3, Foto 4

INDELING:Wisselkoers Omzetter

Vul enkel het om te zetten bedrag in, zonder punt of komma in dat getal en zonder symbool (zoals €). Klik daarna op "omzetten" (en niet op de enter-toets).
Bedrag:
Van:
Naar: