Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Bezienswaardigheden Zuid-Afrika

Wat zijn de mooiste plaatsen van Zuid-Afrika? Wat zijn de leukste uitstappen in Zuid-Afrika? Welke bezienswaardigheden zou iedereen moeten zien? Om dat te bepalen zouden we duizenden toeristen moeten ondervragen als ze hun Zuid-Afrika-reis net beëindigd hebben en op de internationale luchthaven van Kaapstad of Johannesburg op het punt staan om terug naar huis te komen. Onbegonnen werk dus. Alhoewel: in 1985 heeft Satoer / Satour, de toenmalige toeristische dienst van Zuid-Afrika, het wél gedaan. Het Zuid-Afrikaans Verkeersbureau - dat nu ‘South Africa Tourism' heet - heeft toen twee rangschikkingen gemaakt: één volgens het aantal bezoekers en één volgens de beoordeling van de toeristen die de attracties, bezienswaardigheden of plaatsen/regio's bezocht hadden. We hebben die twee ‘shortlists' voorgelegd aan enkele reisprofessionals die Zuid-Afrika al meermaals bezocht hebben en we hebben hen gevraagd om de lijsten te beoordelen. Zo kwamen we tot onze subjectieve lijsten:
- de 10 belangrijkste redenen om Zuid-Afrika te bezoeken: "waarom naar Zuid-Afrika?"
- de 25 mooiste plaatsen van Zuid-Afrika
- de 25 mooiste, leukste, tofste of spannendste uitstappen in Zuid-Afrika
- de 20 top-evenementen (voor Zuid-Afrikanen)

1. Waarom naar Zuid-Afrika?

 1. Zuid-Afrika heeft een adembenemende natuur en een rijke fauna en flora.
 2. Je kan er op safari in één van de tientallen nationale wildparken (zoals het Krugerpark) of in één van de vele privé-wildparken.
 3. Zuid-Afrika is een Wereld-in-één-Land: tijdens dezelfde reis ervaar je wildleven, stranden, bergen, bergketens en bergpassen, steden en Afrika-dorpjes, botanische tuinen, natuurreservaten en woestijnen, enz.
 4. De zon schijnt er (bijna) elke dag!
 5. Zuid-Afrika heeft prachtige accommodatie, je kan er lekker en gezond eten en het land heeft prachtwijnen.
 6. Zuid-Afrika heeft een kustlijn van meer dan 3.000 km: soms eens wilde kust, soms een beschermd natuurreservaat, soms rotsen, soms een lagune maar meestal nette zandstranden.
 7. Maak kennis met de vriendelijke bevolking van The Rainbow Nation, verenigd in een parlementaire democratie.
 8. Je blijft in dezelfde tijdszone en je hebt dus geen last van jetlag. Bovendien is de infrastructuur daar in het zuiden van Afrika uitstekend - en lijkt zelfs af en toe een beetje Europees.
 9. Dankzij een sterke Euro en de voordelige wisselkoers genieten West-Europese toeristen al enkele jaren van een uitstekende verhouding prijs/kwaliteit.
 10. Sport! Zuid-Afrika heeft meer golfbanen dan België en Nederland samen. En je kan er ook diepzeeduiken, surfen, mountainbiken, ballonvaren, paragliden, benjispringen, vliegvissen, bergbeklimmen, zweefvliegen, zonnen, winkelen, enz.

2. De 25 mooiste plaatsen of regio's van Zuid-Afrika

 1. Kaapstad : de Tafelberg
  Tafelberg en KaapstadVolgens veel wereldreizigers is Kaapstad de mooiste stad van de wereld. De stad ligt immers tussen Tafelbaai en de Tafelberg, een imposante berg die 1.068m boven de stad uittroont. De naam ‘Tafelberg' (Table Mountain in het Engels) is gegeven door de Nederlanders van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, en komt uiteraard van de speciale vorm van de berg. Helemaal indrukwekkend is "die Berg" pas met een tafelkleed: een wolkenmassa die net boven de berg zweeft.
  Homepage van de Tafelberg / Cable Way kabelspoor naar de top
  Table Mountain National Park (SANParks)
 2. Tuinroute: Nationaal Tsitsikamma Zeekustpark in Stormsrivier
  de voetgangersbrug in TsitsikammaNabij het dorpje Stormsrivier (Storms River), zowat halverwege tussen Port Elizabeth en George, is 80 km kustlijn van de Indische Oceaan uitgeroepen tot beschermd natuurreservaat. Tsitsikamma, wellicht het mooiste natuurreservaat ter wereld, heeft een wilde rotskust, enkele kleine zandstranden en een grote voetgangershangbrug over de monding van de Stormsrivier in de Indische Oceaan.
  Nationaal Tsitsikamma Zeekust Park / Tsitsikamma Coastal National Park
 3. Kaapstad : panoramaroute naar Kaappunt en Kaap de Goede Hoop via Chapmans Peak Rylaan (Drive)
  Chapmans Peak Drive / Chapman's Peak RylaanDit is de zonder twijfel de mooiste daguitstap van Zuid-Afrika! Geen enkele bezoeker aan Zuid-Afrika verlaat het land zonder een foto van Kaappunt (het verst gelegen punt van Afrika) en van Kaap de Goede Hoop (het meest zuidelijke punt van het Kaaps Schiereiland). Het traject tussen Houtbaai en Kaappunt is trouwens de mooiste tolweg van Zuid-Afrika: aan de ene kant de felblauwe Atlantische Oceaan, aan de ene kant de steile rotsen van het Tafelgebergte.
  Kaappunt (Cape Point) - Kaap de Goede Hoop (Cape of Good Hope), Tafelberg
  Chapman's Peak Drive / Chapman's Peak Rylaan
 4. Stellenbosch/Paarl/Franschhoek: de Coastal Region Wijnroute
  StellenboschToen Simon Van der Stel zich in 1679 nabij de Eerste Rivier vestigde en er Stellenbosch stichtte, had hij wellicht nooit gedacht dat Zuid-Afrika één van de grootste wijnproducenten ter wereld zou worden. Mede door de komst van de eerste Franse Hugenoten in 1688 werd al heel vroeg de basis gelegd van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie. Vandaag kan men tientallen wijndomeinen bezoeken en er wijn proeven; alleen de naam al van veel domeinen smaakt naar meer: bv. Allesverloren, Altydgedacht, Fleur du Cap, Le Bonheur, Twee Jonggezellen, Morgenster, Rust & Vrede.
  Stellenbosch Wine Routes
  Ons topic 'Kaapse wijn'
 5. Panoramaroute (Laagveld): de Blyderivierspoortcanyon en omgeving
  Venster Gods / Gods WindowWie in Zuid-Afrika rondreist valt van de ene verbazing in de andere, en voor veel bezoekers zal de regio ten noorden van Nelspruit de mooiste van Zuid-Afrika zijn. Het Transvaals Laagveld (Lowveld) heeft de tweede grootste canyon van Afrika: de Blyderivierspoort-canyon (Blyde River Canyon), meerdere watervallen (zoals de Mac Mac Watervallen en de Lone Creek Watervallen) en wellicht de mooiste vergezichten van heel Zuid-Afrika. Vooral het Venster van God / God's Window en Wonder Uitsig / Paradise View) zijn de moeite waard om voor deze regio minstens één volledige dag uit te trekken. Dan heb je meteen ook voldoende tijd om in de Spoelgaten van Bourke's Luck (Potholes / Kolkgate) een muntstuk te werpen en een wens te doen.
  The Panorama / panoramaroute (Toeristische dienst provincie Mpumalanga)
 6. Natal Drakensbergen: het Amfitheater in de Natalse Drakensbergen
  Amfitheater in het Royal Natal Nationaal ParkOp een paar uur rijden van badstad Durban, en vlakbij de grens met Lesotho, ligt het Drakensgebergte - met o.a. de Njesuthi, de hoogste bergtop van Zuid-Afrika (3.408 m). In het Royal Natal National Park, in het noordelijk gedeelte van de Drakensbergen, ligt één van de mooiste natuurwonderen van Zuid-Afrika: een bergflank in de vorm van een amfitheater. Die Drakensbergen worden lokaal onderverdeeld in een noordelij, centraal en zuidelijk deel: alle drie even mooi. De meeste hotels vind je in de omgeving van Winterton, maar in het Royal Natal Nationaal Park kan je ook overnachten.
  Royal Natal Nationaal Park (KZN Wildlife - Toerisme KwaZulu-Natal)
 7. De Afrikaanse bush / de Afrikaanse savanne: nationale wildparken zoals Krugerpark, Hluhluwe/Umfolozi, Pilanesberg, Addo en Kalahari, alsook privé-wildparken zoals Sabi Sand, Timbavati, Shamwari, enz.
  Mala Mala Game ReserveToegegeven, er zijn plaatsen in Zuid-Afrika waar de natuur wellicht mooier is dan de Afrikaanse savanne. Maar nergens is pure wildernis zo bereikbaar - en nergens ter wereld kunnen toeristen zo gemakkelijk op safari gaan - als in Zuid-Afrika, en alleen daarom al verdienen alle wildparken hier een plaats. Uiteraard moet je met de juiste ingesteldheid op safari gaan: wildparken zijn geen dierentuinen waar de dieren op geregelde tijdstippen gevoederd worden, en soms rij je een uur rond zonder iets te zien. Maar het voorrecht om de constante struggle for life van vooral prooidieren te mogen zien maakt een mens stil. Terloops: we geven graag toe dat de Okavango Delta in buurland Botswana nog mooier en beter voor wildwaarneming is, maar de lodges in Okavango zijn duurder en véél moeilijker bereikbaar dan de nationale parken en de privé-wildparken van Zuid-Afrika.
  De nationale parken van Zuid-Afrika - SANParks - (exclusief de parken van de provincie KwaZulu-Natal)
  De nationale parken van de provincie KwaZulu-Natal (Parkenraad Ezemvelo KZN Wildlife)
  Sabi Sand Wildtuin / Sabi Sand Game Reserve, het oudste privé-wildpark van Zuid-Afrika
  Timbavati (privé-wildpark met o.a. witte leeuwen)
 8. Kaapstad : Bloubergstrand (Blaauwberg)
  Bloubergstrand en de Tafelberg"Goeie môre my sonskyn, goeie môre my kind. Kom ons draf langs die strand, kom ons ry op die wind." Zo klinkt het in Op Blouberg se Strand, eén van de mooiste liedjes van Laurika Rauch, de meest bekende Zuid-Afrikaanse (Afrikaanstalige) zangeres. Bloubergstrand: de plaats waar, letterlijk, al miljoenen toeristen hun mooiste foto van de Tafelberg en Kaapstad genomen hebben.
  Blaauwberg Conservation Area
  Laurika Rauch 'Op Blouberg se Strand' (Youtube) - lyriek Op Blouberg se Strand
 9. Kaapstad : Kirstenbosch Botanische Tuinen
  Kirstenbosch Botanische TuinenWandelen in een aangelegde plantentuin heeft vaak wat kunstmatigs. Maar hier, langs de flanken van het Tafelgebergte, vergeet je snel dat je in een park rondloopt en geniet je van het Kaaps fynbos en van de unieke verzameling inheemse planten: alle planten die ergens in Zuid-Afrika in 't wild voorkomen vind je ook hier, in Kirstenbosch (inclusief de vele protea-soorten). Wie Kirstenbosch tijdens het weekend bezoekt kan er vaak bloemen en planten kopen - en foto's nemen van Zuid-Afrikaanse pasgehuwden die naar Kirstenbosch komen voor hun trouwfoto's.
  Homepage Kirstenbosch Botanische Tuinen
 10. De Swartbergpas in Oudtshoorn
  Swartbergpas nabij OudtshoornJe kan van Oudtshoorn via een asfaltbaan naar het dorpje Prins Albert (Prince Albert) rijden, maar wij raden jou de Swartbergpas aan: een kronkelende zandbaan die nabij de Kango-grotten vertrekt en je tot 1.600m hoog brengt. Laat je hier gewoon overdonderen door het woestijnlandschap van de Kleine Karoo. Eén klein voorbehoud: tijdens de Zuid-Afrikaanse winter is de Swartbergpas af en toe gesloten wegens de sneeuw.
  Oudtshoorn
 11. Tuinroute: de Bloukranspas en de Grootrivierpas
  Vlakbij de Tsitsikamma-tolweg in de Tuinroute (Engels: Garden Route) verlaat je best de N2 en neem je de R102, de alternatieve route. Via twee heerlijke bergpassen Bloukranspas en de Grootrivierpas rij je dan door de Tuin van Eden (letterlijk zelfs). Zo kom je aan een prachtig vergezicht op Nature's Valley en The Crags. Veel badstadjes in deze regio aan de Indische Oceaan zijn pareltjes. Net zoals de Zuid-Afrikaanse oud-president Pieter Willem PW Botha (1916-2006) gaat onze voorkeur uit naar het dorpje Wildernis (Engels: Wilderness).
  Tuinroute (Garden Route) en de Kleine Karoo - South Africa Tourism
 12. De Vallei der Duizend Heuvels (nabij Pietermaritzburg)
  Zijn het er echt duizend? Niemand die het weet, want je bent zo gefascineerd door de enorme vergezichten op de Vallei dat je vergeet om te tellen (Engels: Valley of Thousand Hills). Je vindt de Vallei van 1000 Heuvels tussen Pietermaritzburg en Durban. Terloops: vlakbij vind je ook pheZulu, een zoeloedorp dat je kan bezoeken. Het is toeristisch, maar als toerist is dat misschien de enige gelegenheid om iets bij te leren over de Zoeloes (Engels: Zulu's).
  Vallei der Duizend Heuvels - Valley of Thousand Hills
  pheZulu / Zulu Culture
 13. De Tuinroute: het Featherbed-natuurreservaat (in Knysna)
  Die Koppe (The Heads) flankeren de inham van de Indische Oceaan met het strandmeer van Knysna. Je kan dit zelf vanop een veilige hoogte aanschouwen, tijdens een begeleide en dalende wandeling in het Featherbed natuurreservaat. De ferry John Benn vertrekt vanuit Knysna.
  Featherbed Natuurreservaat / Featherbed Nature Reserve
 14. Het strandmeer van St-Lucia (KwaZulu-Natal)
  De titel van Werelderfgoed krijg je niet zomaar: daar moet je mooi voor zijn. En de lagune van St. Lucia is mooi. En leuk, als je het combineert met een bezoek aan een de krokodillenkwekerij en je een boottocht maakt op het strandmeer zelf: nijlpaarden, krokodillen, flamingo's, ...
  www.StLucia.org.za
 15. De bloemenpracht van Namakwaland (enkel in augustus-september)
  Dit kan enkel in Zuid-Afrika voorkomen: een bloementapijt van enkele honderden vierkante kilometers groot. Het enige probleem voor Europeanen is dat het moeilijk te voorspellen is wanneer je waar moet zijn om er midden in te zitten. Op de eigen website van Namakwaland (Engels: Namaqualand) verneem je details.
  Namakwaland / Namaqualand
 16. De Vallei der Verlatenheid (Graaff-Reinet)
  Kan je de stilte horen? Ja, in de Grote Karoo! Enne, je kan in het natuurreservaat rond de Valley of Desolation ook op safari gaan (o.a. bergzebra's, koedoes, buffels).
  Graaff-Reinet Toeristische Dienst
 17. Kaapstad : Robbeneiland
  Vraag aan toeristen die het land verlaten wat hen het meest heeft beïndrukt, en velen zullen zeggen "cel nr 5 van Robbeneiland, waar Nelson Mandela 19 jaar vast zat". Vandaag is Robbeneiland, gelegen op 7 km voor de kust van Kaapstad, Unesco Werelderfgoed. Robbeneiland bezoeken doe je vanuit Waterfront, met de ferry "Sikhululekile" (tickets voor die ferry koop je best vooraf).
  Robbeneiland & Robben Island Museum
 18. Kagga Kamma (in de Cederbergen, op 3,5 uur rijden van Kaapstad)
  "... Ontsnap uit die gedrukte moderne leefstyl en soek skuilplek by Kagga Kamma, geleë in die rustige suidelike Cederberge. Weg van selfone, lugbesoedeling, snelweë en stadsligte sal jy sug van verligting en die stilte en helder sterrehemel geniet..." InfoZuidAfrika kan dit bevestigen: in Kagga Kamma zie je 's avonds de melkweg, net zoals de Bosjesmannen en hun voorvaders die er al honderden jaren wonen.
  Kagga Kamma Private Game Reserve
  Bushman's Kloof Wilderness Reserve (een ander natuurreservaat, ook in de Cederbergen)
 19. De Wild Coast (tussen Oos-Londen en Durban)
  Ja, er zijn ook zandstranden aan de Wilde Kust van de Oost-Kaap (Port St Johns, Coffee Bay). Lang, heel lang geleden was dit deel van de Oost-Kaap gekend als Transkei en Ciskei, twee onafhankelijke thuislanden (de zgn. TBVC-staten). Omdat er in Zuid-Afrika niet mocht gegokt worden kwamen de Zuid-Afrikanen naar de casinohotels van de Wild Coast.
  Drakensberg Tourism - Wild Coast
 20. De Augrabies Watervallen (nabij Upington)
  Wie vanuit Kaapstad of Johannesburg op weg is naar het Kalahari Gemsbok Nationaal Park (Kgalagadi) stopt meestal onderweg om de grootste watervallen van Zuid-Afrika te bewonderen - op de Oranjerivier. De Augrabies Watervallen zijn niet zo hoog zoals bv. de Victoria Watervallen in buurland Zimbabwe, maar ze liggen in een wildpark dat, zoals de meeste Zuid-Afrikaanse parken, al een wonder op zich is.
  Augrabies Falls National Parks - SANParks
 21. Ndebele Cultural Village
  Geen enkele zwarte stam heeft meer gevoel voor kleuren en geometrische figuren dan de Ndebele's. Als je, op weg van Johannesburg/Pretoria naar het Laagveld, enkel tijd hebt voor een fotostop is Botshabelo Historical Village aan te bevelen: dat ligt op 10 km van Middelburg. Als je de Ndebele's echt wil leren kennen moet je overnachten in het Mapoch Ndebele Village in Klipgat (40 km van Pretoria).
  Ndebele Cultural Village in Klipgat, provincie Noord-West (North West Province)
  Botshabelo Cultural Village nabij Middelburg, provincie Mpumalanga
 22. De Karoo
  De Kleine Karoo en de Grote Karoo: ook de Zuid-Afrikaanse woestijnen zorgen voor prachtige landschappen, en in veel dorpjes die je onderweg tegenkomt lijkt het alsof de tijd gestopt is.
  Karoo Woestijn Botanische Tuin / Karoo Desert National Botanical Garden in Worcester
 23. De Cango-Grotten (in Oudthoorn)
  Ja, Zuid-Afrika heeft grotten - meerdere zelfs. De mooiste (volgens ons) zijn die nabij Oudtshoorn: droge en warme kalksteengrotten, met zowat elk uur een geleid bezoek. Afrikaanse naam is die Kango Grotte, Engelse naam Cango Caves.
  Kango Grotten in Oudtshoorn
 24. De jacaranda's van Pretoria (Tshwane) tijdens de Zuid-Afrikaanse lente
  Een paar weken na de eerste (lichte) lenteregens in september kleurt Pretoria paars van de jacaranda's. Zelfs de Kerkstraat, de hoofdstraat, ziet dan paars.
  www.TshwaneTourism.co.za - officiële Toeristische dienst van Pretoria / district Tshwane
  www.PretoriaTourism.co.za - niet-officiële website over Pretoria
 25. De Golden Mile van Durban (de grootste badstad van Zuid-Afrika)
  Durban is de grootste badstad van Zuid-Afrika, al snappen wij niet waarom... Maar ja, er is inderdaad altijd wel iets te doen en je kan er lekker Indisch eten. Kies dan wel voor een hotel aan Marine Parade, met zicht op de Golden Mile. Zoek niet naar een Afrikaanse naam voor de Golden Mile: Durban is een Engelse stad, o.a.
  Durban Central - website van de provincie KwaZulu-Natal
  Durban.gov.za - website van het district eThekweni

3. De 25 mooiste, leukste, tofste of spannendste uitstappen in Zuid-Afrika

 1. Overnachten in een privé-wildpark
  Een verblijf in een privé-wildpark is genieten van elk ogenblik dat je er bent, ook al is het maar voor één nacht (en ben je 20 tot 24 uur ter plaatse). Eerst heb je uiteraard al de spannende rit door het wildpark, naar jouw lodge: meestal een tiental chalets, een zwembad en een boma - een half-open restaurant - want 's avonds eet je meestal buiten). En natuurlijk geniet je van de ochtend- en avondsafari per open jeep, want geen enkele uitstap in Zuid-Afrika is tegelijk zo spannend en zo ontspannend als met een open voertuig op zoek gaan naar de Big Five (Grote Vijf): leeuw, luipaard, olifant, buffel en neushoorn. Safari is uiteraard niet alleen zoeken naar de Grote Vijf, maar ook uitkijken naar de vele andere wilde dieren, vogels en reptielen die in de Afrikaanse bush leven.
  Sabi Sand Wildtuin / Sabi Sand Game Reserve (het oudste privé-wildpark van Zuid-Afrika)
  Timbavati (privé-wildpark met o.a. witte leeuwen)
 2. Safari met de eigen huurauto in een nationaal park
  Je moet op de aangelegde wegen blijven en je hebt geen spoorzoeker ter beschikking. Maar toch is met de eigen auto (bv. een huurauto) rondrijden in een van de vele nationale parken een reisherinnering die je lang, heel lang zal bij blijven. Om het even of het in het Nationaal Krugerpark is, of in het Hluhluwe/Umfolozi Nationaal Park, of in het Addo Olifantenpark, of in het Kalahari Gemsbok Nationaal Park. Alhoewel ... dat laatste park, Kgalagadi, is niet aan te raden voor een allereerste safari omdat het er verschrikkelijk warm is, en heel specifiek qua wildleven.
  Krugerpark Zuid-Afrika - het Nationaal Krugerpark in Zuid-Afrika (SANParks)
  ons topic 'op safari'
 3. Per kabelspoor naar de top van de Tafelberg
  Het is maar een transportmiddel om op de mooiste plek van Zuid-Afrika te geraken, maar toch: tijdens de rit per kabelspoor krijg je een eerste panoramisch zicht op Tafelbaai en de bekende stranden van Kaapstad: Seepunt (Sea Point), Groenpunt (Green Point), Bantrybaai, Clifton, Kampsbaai, Llandudno. Veel Capetonians (Kapenaars) trekken na hun werk met een fles Vonkel naar hun berg en genieten van het zicht vanop de Tafelberg of vanop Seinheuvel (Signal Hill), dat tesamen met Leeukop (Lion's Head) de berg flankeert.
  Homepage van de Tafelberg - t.t.z. van Cable Way, het kabelspoor naar de top
  Table Mountain National Park (SANPArks)
 4. Wijn proeven in Stellenbosch of Paarl
  Nee, niet alle wijnproeverijen zijn dezelfde. In Zuid-Afrika proef je de zon, de geschiedenis van het land, de druiven van de tientallen wijngaarden. Bij heel wat wijndomeinen moet je niet vooraf reserveren; aan de ingang zie je dan een bordje "keldertoere" staan.
  Stellenbosch Wine Routes
  Ons topic 'Kaapse wijn'
 5. Bezoek aan Robbeneiland Kaapstad
  Robbeneiland (Robben Island): 547 hectare groot, maar wereldbekend omdat Zuid-Afrika daar van juni 1964 tot maart 1982 Nelson Mandela gevangen hield. Sedert 1997 is Robbeneiland een museum, en wie het Robben Island Museum wil bezoeken moet er met de Sikhululelike naartoe, een ferry die uit Waterfront Kaapstad vertrekt. Opgelet: op de website staat regelmatig 'online tickets are sold out'.
  Robben Island Museum (Robbeneiland Museum Kaapstad)
  Via webtickets.co.za kan je online tickets voor Robbeneiland kopen.
 6. Boottocht naar Duiker-Eiland, een zeerobbeneiland in Houtbaai
  Deze uitstap is totaal iets anders dan de vorige. Vanuit het vissersdorpje Houtbaai (Hout Bay) kan je een boottocht maken naar Duiker Island, een eiland waar een hele grote kolonie Kaapse pelsrobben leeft (Cape fur seal). Die zijn intussen zo gewend aan de toeristenboten dat je ze vanop een paar meter kan fotograferen of filmen.
  Circe Launches Houtbaai, de oudste operator
  Drumbeat Charters (o.a. met Catamaran)
 7. Wandelen in het Boulders Pinguïnreservaat in Simonstad
  Pinguïns in Zuid-Afrika? Ja, toch wel: in Boulders, een klein natuurreservaat nabij de zeemachtbasis van Simonstad (Simon's Town). Het water van de Atlantische Oceaan is immers veel kouder dan dat van de Indische Oceaan aan bv. Durban. Boulders maakt deel uit van het Table Mountain National Park en is dus een SANParks. Wel jammer dat de Wildcard er niet geldig is...
  De Afrikaanse pinguïns van Boulders (Toerisme Houtbaai - Hout Bay)
  Praktische info en openingsuren Boulders Houtbaai
 8. Geleid bezoek aan een township
  Een aanrader, maar je hebt absoluut een lokale gids nodig voor een kennismaking met één van de vele zwarte townships van Zuid-Afrika. Leerrijk, ontspannend, shocking af en toe. Wellicht wordt het Soweto, nabij Johannesburg. Soweto ligt south-west van Jozi. Wat dacht je ervan om 's avonds eens af te zakken naar één van de vele shabeens van zo'n township, en er een frisse Castle te drinken? Wel enkel doen mét gids.
  Soweto! Informatie van Johannesburg Tourism
  Martien Jonkers is een Nederlandstalige gids die woont én werkt in Soweto.
 9. Bezoek aan een zoeloedorp in KwaZulu-Natal
  kwaZulu/Natal is de Zuid-Afrikaanse provincie waar de meeste Zoeloes wonen. Er zijn meerdere dorpjes gebouwd waar men toeristen informeert over hoe het vroeger was en hoe Zoeloes nu leven. Eén van de oudste Zoeloedorpen is Shakaland, dat zo'n 20 jaar geleden het decor was voor de Zuid-Afrikaanse top-televisieproductie Shaka Zulu.
  Shakaland - maar 'traditioneel' overnachten kan ook bij Simunye Zulu Lodge
  Youtube-filmpje over Shaka Zulu (Margaret Singana - 'We are growing')
 10. Walvissen en dolfijnen observeren
  Zuid-Afrika heeft een aantal residerende walvissen (bv. in de omgeving van Plettenbergbaai) en een aantal walvissen die elk jaar (meestal in september-oktober) de kuststreek opzoeken om hun jongen te baren en te zogen: Hermanus, Valsbaai en andere plaatsen nabij Kaapstad zijn dan the place to be.
  Cape Whale Coast - de walvissenkust van de Kaapprovincie
  Dolphin Coast South Africa - info van het Verkeersburo South African Tourism
 11. Struisvogelrijden in een ranch in Oudtshoorn
  Een bezoek aan een volstruisplaas staat wellicht op jouw programma, maar wist je dat er in sommige struisvogelboerderijen kleine wedstrijden worden gereden? Toeristen met lef mogen zelfs even met een volstruis rijden. Wie het wat rustiger wil kan zich laten fotograferen op de rug van een struisvogel.
  Highgate Volstruisvertoonplaas (volstruis = Afrikaans voor struisvogel)
  Cango Ostrich show farm (ostrich = Engels voor volstruis)
 12. Een ritje met een stoomtrein (Outeniqua Choo Tjoe, Apple Express)
  Bekijk de Tuinroute eens vanuit een onverwachte hoek: op een route die al sedert 1928 in gebruik is, en jouw van Knysna via George naar Mosselbaai brengt. Voorbehoud: op dagen met risico op veldbranden en bosbranden wordt de stoomtreinlocomotief vervangen door een diesel-loc.
  Outeniqua Choo Tjoe (Tuinroute)
  Apple Express (Port Elizabeth)
 13. Wandelsafari in het Krugerpark
  Ja, eigenlijk zou dit hoger moeten staan, want een stapsafari in een wildpark is echt de absolute top qua wildbeleving. Maar de vraag voor de Kruger Wilderness Trials is veel groter dan het aanbod, en enkel wie een jaar op voorhand boekt maakt kans om uitgeloot te worden.
  Krugerpark Wilderness Trials (SANParks)
 14. Verse oesters eten in Knysna
  We houden het even wat rustiger. Knysna heeft een prachtig strandmeer, en dat blijkt een ideale kweekplaats te zijn voor oesters. In Knysna (het hart van de Tuinroute) organiseert men er zelfs een heel festival voor.
  Knysna Oester Festival - Knysna Oyster Festival
  The Knysna Oyster Company (geen eigen site)
 15. Benji springen vanop de Bloukransbrug in de Tuinroute, nabij Tsitsikamma
  Voor wie adrenaline wil: dit is het! Een benjisprong van 216 meter, de hoogste ter wereld (voor benjisprongen met dagelijkse en commerciële organisatie).
  Face Adrenalin Bungee, professionele organisator van benji in Zuid-Afrika
  Wereldrecord benji springen voor 96-jarige Zuid-Afrikaan (ons nieuwsbericht van 7 april 2010)
 16. Duiken naar witte haaien in Gansbaai
  In de omgeving van Dyer Island, op goed twee uur rijden van Kaapstad, kan je kooiduiken naar grote witte haaien. Er zijn meerdere organisaties rond Kaapstad die cage diving organiseren, maar we raden je aan om onderstaande sites te bezoeken, want sommige duikorganisaties worden af en toe geschorst omdat ze de Carcharodon carcharias voeden.
  The White Shark Conservation, Education and Exploration Society (whiteshark.co.za)
  White Shark Projects (Gansbaai)
 17. Souvenirs kopen in Waterfront - Kaapstad
  Geen enkele toerist ontsnapt eraan: souvenirs kopen. Je kan dat natuurlijk onderweg doen, zoals houten dierenbeelden (handsnijwerk) die je in de omgeving van het Krugerpark kan kopen. Maar omdat veel toeristen de aankoop van souvenirs uitstellen tot de laatste dag in Zuid-Afrika - en omdat dit meestal in Kaapstad is - is het Victoria & Alfred Waterfront complex de ideale gelegenheid. Waterfront is de meest bezochte plaats van Zuid-Afrika: elk jaar komen er zo'n 25 miljoen bezoekers. Zij kunnen er elke dag van 09u tot 21u terecht in 400 winkels en 75 restaurants die alle via een heel mooie constructie toegankelijk zijn. Noem Waterfront dus maar een winkel- en wandelcomplex. De leukste souvenirs vind je in de "Craft Market", een grote hal van Waterfront waar veel lokale kunstenaars hun werk maken én verkopen (openingsuren Craft Market: 09u30-18u).
  Waterfront - Victoria & Alfred Waterfront
  Den Anker - Belgisch restaurant & taverne
  Zuid-Afrikaanse producten, te koop in de Benelux
 18. Green Hunting: ecologisch verantwoord op olifantenjacht
  Voor één keer promoten we het jagen op olifanten. Natuurbewaringsorganisaties hebben namelijk af en toe jagers nodig die, voor wetenschappelijk onderzoek of voor relocatie, op olifanten jagen met darts: verdovingspijltjes. Wie jagen op olifanten wat te eng vindt kan beginnen met een impala (rooibok)... Maar opgelet, als het enkel voor de fun is, dus zonder wetenschappelijk doel of niet voor een relocatie, isz het geen eco hunting meer.
  Green hunting in South Africa - eco-friendly hunting in South Africa (South Africa Tourism)
  Eco Training (ranger-cursussen in Zuid-Afrika)
 19. Sardine Run, aan de zuidkust van KwaZulu-Natal
  Voor dit spektakel zou je eigenlijk het water op moeten: één keer per jaar, maar niet elk jaar, migreren miljoenen sardienen voor de kust van Zuid-Afrika - met in hun zog honderden dolfijnen. Het heeft te maken met de warme Agulhas-zeestroming die plankton verschuift. Enfin, vraag het aan de specialisten uit de regio.
  Dive Africa Blue - Sardine Run
 20. Te voet naar de top van de Tafelberg wandelen (klimmen)
  Wie over een goede fysiek beschikt en een klimwandeling (langs een steil pad) van 2 tot 3 uur aankan wordt er rijkelijk voor beloond, want het panorama van op de Tafelberg is uniek. Afdalen kan eventueel met het kabelspoor.
  Homepage van de Tafelberg - t.t.z. van Cable Way, het kabelspoor naar de top
  Table Mountain National Park (SANParks)
 21. Ballonvaart in Zuid-Afrika
  Wie ballonvaren zegt in Zuid-Afrika, zegt Bill Harrop: hij vaart al meer dan 25 jaar in de omgeving van de Magaliesbergen, in principe elke dag. We raden je wel aan om de avond ervoor in een gastenhuis of lodge in de buurt van de opstijgplaats te logeren want Bill stijgt héél vroeg op. Hoe vroeg? Dat verneem je wel als het zover is...
  Bill Harrop Balloon Safaris
  Wineland Ballooning : ook boven de wijnlanden van de Kaap kan je ballonvaren
 22. Vijfdaagse staptocht "het Otterpad" (Tsitsikamma)
  Het Otter Trail is de prachtigste en moeilijkste meerdaagse staptoer van Zuid-Afrika (vijf dagen, vier nachten, totaal 42,5 kilometer). De Nationale Parkeraad stelt wel enkele eisen, en we sluiten ons erbij aan: het Otterpad is enkel voor ervaren wandelaars. Anders kom je in de problemen met de getijden van de riviertjes die je doormoet.
  Otter Trial - het Otterpad (SANParks)
 23. Golfen in het Nationaal Krugerpark
  Zo'n dertig jaar geleden heeft de Nationale Parkeraad in Skukuza, het grootste rustkamp van het wildpark, een golfterrein aangelegd voor haar personeel. Een tiental jaren geleden werd die golfbaan (9 holes) opengesteld voor het publiek. Veel spannender kan niet, dachten we... Terloops: 'golf' in het Afrikaans is 'gholf'.
  Skukuza Golf (SANParks)
  South African Golf Association - SAGA
 24. Afdalen in de mijnschacht van Gold Reef City
  Eindelijk: iets over Johannesburg... Gold Reef City is een nagemaakt mijndorpje waar bezoekers veilig kunnen afdalen in een échte mijnschacht. Terloops: over de goudpioniers verneem je alles in Pelgrimsrus (Pilgrim's Rest) in de provincie Mpumalanga, op de Panoramaroute.
  Gold Reef City
  Pelgrimsrus - Pilgrims's Rest (opgelet, site opent met muziek)
 25. Een treinreis door Zuid-Afrika maken met de Bloutrein (Blue Train) of met Rovos Rail
  Zuid-Afrika heeft twee treinreizen die de concurrentie met de Orient Express best aankunnen: de Bloutrein (Blue Train) en Rovos Rail, een privé-trein. Beide treinen rijden meerdere trajecten in Zuid-Afrika, maar de meest gewilde route is voor beide treinen dezelfde: Kaapstad-Pretoria (of andersom). Rovos Rail is voor hetzelfde traject meestal duurder dan de Bloutrein, maar bij Rovos Rail zijn er meestal meer overnachtingen op de trein zelf.
  Rovos Rail
  Die Bloutrein / The Blue Trein (de Blauwe Trein)

25 bis : thuis op safari gaan !
In het Nationaal Krugerpark staan er twee webcams opgesteld aan drinkplaatsen: één webcam staat nabij rustkamp Satara en één webcam staat nabij rustkamp Orpen. In het Nationaal Addo Olifant Park staat er ook één webcam, aan 'de drinkplaats van Addo'. En tenslotte staat er nog een vierde safari webcam nabij rustkamp 'Nossob' van het Kgalagadi Transfrontier National Park (bij de Zuid-Afrikanen beter gekend als 'Kalahari'). Deze vier webcams sturen elke 30 seconden live beelden door. Je moet er echt niks voor doen: gewoon op onderstaande link klikken, beeldscherm op volle grootte zetten en één seconde later ben je al op safari in het Krugerpark. Elke 30 seconden worden de beelden automatisch vernieuwd. Nog leuker is Africam, webcamera's mét geluid die opgesteld staan in enkele privé-wildparken naast het Nationaal Krugerpark. Hier zit je dus echt op de eerste rij en zie je alles "as it happens": olifanten die komen drinken, een leeuw die voorbij de camera wandelt, bavianen die spelen, enz. Af en toe zie je zelfs een open jeep voorbijrijden: toeristen die op 'echte safari' gaan. Je moet je wel eerst registreren - maar dat is gratis - en de handleiding voor de Africam webcam is ook iets ingewikkelder dan voor de statische webcams van het Krugerpark. Maar Africam levert vaak spectaculaire beelden op, o.a. omdat er vaak een ranger achter de knopjes zit en inzoomt. Erger je niet aan de reclame bij Africam: enkel zo kunnen ze jou de beelden tonen. 

webcam Krugerpark - SANParks - elke 30 seconden nieuwe beelden van vier camera's in wildparken
webcam Africam - live beelden en geluid uit de bush - www.africam.com

In ons topic "op safari / virtuele webcam safari" vind je meer uitleg over deze twee sites

4. De 20 top-evenementen voor Zuid-Afrikanen

 1. De Wereldbeker Voetbal 2010
  In juni/juli 2010 mag Zuid-Afrika het Wereldkampioenschap Voetbal organiseren. In heel Zuid-Afrika wordt met spanning en ongeduld uitgekeken naar één van de grootste evenementen ooit in Zuid-Afrika. En dat vooral bij de zwarte gemeenschap, voor wie voetbal de meest geliefde sport is.
  Officiële homepage van het Zuid-Afrikaans organisatiecomité
  FIFA SWC 2010 South Africa - de speciale webpagina van de FIFA
  Ons eigen topic "het WK voetbal"
 2. De Comrades Ultra Marathon (Durban-Pietermaritzburg of andersom)
  87,6 kilometer waarvan een groot gedeelte op heuvelachtig parcours. 25.000 deelnemers die de wedstrijd binnen de 12 uur moeten uitlopen. Live uitzending van heel de wedstrijd op televisie. Wie de Comrades Marathon wint, is inderdaad voor de rest van zijn leven wereldberoemd in Zuid-Afrika (vraag het maar aan Bruce Fordyce). De meest bekende ultra marathon van Zuid-Afrika wordt elk jaar afwisselend gelopen richting Durban of richting Pietermaritzburg.
  Comrades Marathon
 3. Rugby-competities (Currie Cup, Super 14, Tri-Nations)
  Een paar keer per jaar stopt de tijd in Zuid-Afrika: voor de finales van een rugby-competitie of voor rugby-interlands. Het officieel wereldkampioenschap werd nog maar zes keer georganiseerd, en de Springbokken (die Bokke - the Boks) wonnen al twee keer: in 1995 - in eigen land zelfs - en in 2007, in Frankrijk.
  Zuid-Afrikaanse Rugby Bond
  Die Blou Bulle - The Blue Bulls - één van de vele professionele rugbyclubs van Zuid-Afrika
 4. De Two Oceans Marathon (Kaapstad)
  Eigenlijk is het geen échte marathon, want de 26.000 deelnemers moeten kiezen tussen een ultra marathon van 56 km, een halve marathon van 21 km of één van de twee fun runs (5 km of 2,5 km). Tijdens hun race zien ze in elk geval de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan.
  The Two Oceans Marathon
 5. De Cape Argus Cycle Tour (Kaapstad)
  Wie ooit met de auto vanuit Kaapstad via Chapman's Peak en Houtbaai naar Kaap de Goede Hoop reed, herinnert zich misschien nog dat dit het enige gedeelte van Zuid-Afrika is waar er wielertoeristen toeristen rijden. Op de tweede zondag van maart is de Kaap speelterrein voor 40.000 wielertoeristen.
  Cape Argus Pick n Pay Cycle Tour
 6. Die Kaapse Klopse (Minstrel-optocht in Kaapstad, op 2 januari)
  Kaaps Karnaval: dat zijn 13.000 muzikanten en dansers van de Kaapse Kleurling-gemeenschap die, gekleed in felle kleuren, feest vieren en zo de eer van hun klopse (clubs) hoog houden.
  Cape Town Carnival - Kaapstad Carnival
 7. De eerste bloemenpracht in Namakwaland na de lenteregen
  Eén keer per jaar gaat alle aandacht van Zuid-Afrika naar een van de meest verlaten regio van het land: enkele weken na de winterregens verandert een dor landschap er in een heuse bloemenzee. Heel Zuid-Afrika mobiliseert dan, en elke inwoner van Kleinzee, Vioolsdrift, Pofadder, Leliefontein, Groenriviersmond en de andere dorpjes rond Springbok maken dan van elke kamer in hun huis een gastenkamer.
  Namakwaland - Namaqualand
 8. Aankomst van de eerste zuidkaper (Eubalaena australis - Southern Right Whale) in Hermanus
  Aan de kust van Plettenbergbaai zijn er residerende walvissen, maar dat zijn de kleinere. De grote walvissen komen elk jaar in de lente naar de Kaap, waar ze de kustlijn van vooral Hermanus ideaal vinden om hun jongen te baren en te zogen. Hermanus heeft tijdens het walvisseizoen zelfs een "walvisspotter" die toerist verwittigt waar er wat te zien is.
  Hermanus Walvisfestival - Hermanus Whale Festival
 9. Klein Karoo Nasionale Kunstefees in Oudtshoorn
  Wie denkt dat het Afrikaans gedoemd is om te verdwijnen heeft nog nooit het KKNK Kunstefesitval bijgewoond. Gedurende een week is Oudtshoorn (nabij George, op goed 500 km van Kaapstad) het centrum van de wereld. Muziek, dans, toneel, lezingen, debatten, film, enz.: Afrikaans is géén dode taal.
  KKNK - Klein Karoo Nasionale Kunstefees in Oudtshoorn
 10. Grahamstad Kunstefees (Grahamstown Art Festival)
  Wie ooit door Grahamstown (Grahamstad) gereisd is, kan moelijk geloven dat in dit stadje op 130 km van Port Elizabeth de cultuurhoofdstad van Zuid-Afrika is. Terloops: veel Zuid-Afrikanen combineren het Kunstefees met het Knysna Oesterfestival.
  National Arts Festival Grahamstown - Nasionaal Kunstefestival Grahamstad
 11. De Protea's winnen Test Series cricket in Wanderers (Johannesburg)
  Jawel, sport. Om een eigenaardige vergelijking te maken: sport is voor Zuid-Afrikanen even belangrijk als cultuur voor Europeanen. Wie dus als Europeaan naar Zuid-Afrika emigreert leert best vooraf de spelregels en de score-aanduiding van cricket. Want als de Protea's spelen (het nationaal team) is dat hét gespreksonderwerp. Die wedstrijden (test series) worden overigens live uitgezonden op tv, ook al duurt zo'n match drie tot vijf dagen (aan vijf tot zes uur per dag).
  Cricket South Africa - The Protea's
 12. De Durban July paardenwedrennen
  In julie 1897 had de eerste Durban July plaats. Meer dan honderd jaar later bestaat de grootste paardenwedren van Zuid-Afrika nog steeds. De Durban July vergelijkt zich met Ascot.
  Durban July
 13. De Nedbank Golf Challenge in Sun City
  De opvolger van het Million Dollar Golftornooi. Opgelet, tijdens dit golftornooi zijn alle hotels van Sun City volzet.
  Nedbank Golf Challenge - vroeger gekend als het Sun City Million Dollar Golf tornooi.
 14. Het Jo'burg Easter Festival (opvolger van de Randse Skou)
  Voor iedereen die in een straal van 250 km rond Johannesburg woont is dit een weekje feest vieren voor heel de familie.
  Rand Show - Randse Skou - Jo'burg Easter Festival
 15. Nederburg Auction (Paarl)
  De jaarlijkse veiling van Nederburg-topwijnen lokt kopers van overal ter wereld, en heel de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie is daar trots op.
  Nederburg Auction
 16. Het Oesterfestival in Knysna
  Een weekje oesters eten in en rond Knysna (Tuinroute).
  Knysna Oester Festival - Knysna Oyster Festival
  The Knysna Oyster Company (geen eigen site)
 17. De Sardine Run (Wild Coast, Port St Johns, Durban)
  Honderden miljoenen zilveren sardines die langs de kust zwemmen. Honderden Zuid-Afrikanen zakken dan af naar de kust en scheppen zoveel mogelijk sardines op die door dolfijnen en haaien naar het strand gejaagd werden.
  Dive Africa Blue - Sardine Run
 18. De Miss Zuid-Afrika verkiezing in Sun City
  In 1958 en 1974 werd Miss Zuid-Afrika zelfs Miss World.
  Miss South Africa - Miss Suid-Afrika
 19. De grote vakantie-uittocht in december
  Onvoorstelbaar hoe vooral Johannesburg en Pretoria dan leegstromen: richting Laagveld (Krugerpark), Durban of de Kaap.
  Arrive Alive (site over de verkeersveiligheid in Zuid-Afrika)
 20. Een vleisbraai (barbecue)
  Voor veel Zuid-Afrikanen is de zondag niet alleen een hoogdag omdat ze dan naar de kerk gaan, maar ook omdat zondagnamiddag hun vrienden komen - of ze met heel de familie naar een park gaan om te braaien. Onmisbaar ingrediënt van elke Zuid-Afrikaanse braai: regte boerewors (Engelse naam: real boerewors).
  Nationale Braai Dag (net geen officiële feestdag in Zuid-Afrika)

Laatste update: 30 april 2010

Stem jy êrens nie saam nie? Kontak ons gerus: Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  (asseblief, moenie baklei oor Die Bulle nie)

Wisselkoers Omzetter

Vul enkel het om te zetten bedrag in, zonder punt of komma in dat getal en zonder symbool (zoals €). Klik daarna op "omzetten" (en niet op de enter-toets).
Bedrag:
Van:
Naar: