Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Fietsen in Zuid-Afrika

Het eerste dat in je opkomt bij het lezen van zo'n titel is toch dat Zuid-Afrika met zijn grote afstanden toch vooral een land van auto's is. Dat klopt echter niet helemaal. De fiets is in sommige streken van Zuid-Afrika juist een heel erg populair, recreatief vervoermiddel. Er zijn zelfs heel veel routes uitgezet voor erg mooie tochten.

Verschillende fietsroutes
Met name de Westkaap is een fietsland bij uitstek met mooie fietsroutes op goede wegen.
De Tuinroute is een tocht, temidden van uitbundig bloeiende flora. Deze overwegend vlakke kustroute loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth.
Route 62 is een rustige route van Montagu naar Oudtshoorn. Hoewel deze route vlakbij de Klein- en Groot-Swart Bergen loopt, is het toch een relatief vlakke route. Oudtshoorn staat bekend om zijn struisvogelboerderijen, die je onderweg dan ook zult aantreffen.
Chapman's Peak Drive geeft je de prachtigste uitzichten in het gebied rond Kaapstad. Je fietst rondom de bekende Tafelberg en passeert de Twelve Apostles, een schitterende en ruige bergketen ten zuiden van Kaapstad.
Tussen september en november kun je walvissen kijken tijdens je route van Pringle Bay, via Hermanus naar Cape Agulhas. Vanuit Hermanus vertrekken de boten, maar je kunt de walvissen en hun jongen iets verderop ook bewonderen vanaf het terras in het plaatsje De Kelders.

Wielerwedstrijden en mountainbiken
Wielrennen, tourfietsen en mountainbiken zijn in de Westkaap populaire hobby's. In Zuid-Afrika vinden diverse wedstrijden plaats, waaronder de grootste eendaagse wielerwedstrijd ter wereld, de Cape Argus Cycle Tour! Deze rit is 110 kilometer lang en er nemen 35.000 (!) wielrenners aan deel. Veel zwaarder is de Cape Epic, een achtdaagse mountainbike wedstrijd (800 km, 1.200 deelnemers) in de heuvelachtige regio en de wijnlanden rond Kaapstad.

Mountainbiken kun je op verschillende plaatsen doen; van (zeer) zwaar tot eenvoudig. In Port Edward (op de route Durban - Port Elizabeth) zijn vier heel mooie routes uitgezet. Je rijdt daarbij langs het strand, over koffieplantages, door bossen en rivierkloven en met uitzicht op schitterende watervallen in de omliggende nationale parken.

Vervoer en uitrusting
Natuurlijk voel je jezelf het meest vertrouwd met je eigen spullen. Controleer thuis of alles in orde is en vul tijdig ontbrekende of defecte materialen aan. Toe aan iets nieuws? De ruime keuze en aantrekkelijke prijzen voor een nieuwe mountainbike op Bikester.be zullen je doen verwonderen.
Informeer bij de luchtvaartmaatschappij naar de mogelijkheden en voorwaarden van fietsvervoer. In Zuid-Afrika zijn ruime mogelijkheden aanwezig om met de bus en de trein de fietsen mee te nemen. Informeer ter plekke naar de mogelijkheden.

(update 3 mei 2013)

Wisselkoers Omzetter

Vul enkel het om te zetten bedrag in, zonder punt of komma in dat getal en zonder symbool (zoals ). Klik daarna op "omzetten" (en niet op de enter-toets).
Bedrag:
Van:
Naar: