Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Nelson Mandela, de redder van Zuid-Afrika: de plaatsen die je moet bezoeken

Nelson Mandela, zoals hij in de gevangenis zat (foto Nelson Mandela National Liberty Museum)De laatste tijd is Nelson Mandela voornamelijk in het nieuws verschenen door zijn zwakke gezondheid en de ordinaire familieruzie die uitbrak over de commercialisering van zijn erfgoed. Maar dit alles mag geen smet werpen op deze bijzondere man en wat hij heeft betekend voor zijn land. Hij streed in zijn jonge jaren als activist tegen de blanke regering en na een gevangenschap van 27 jaar bracht hij in Zuid-Afrika niet alleen een einde aan de Apartheid, maar bracht hij bovenal vrede. Hoe zijn opvolgers het er van afbrengen is nog maar de vraag, maar Mandela heeft een zeer moeilijke transitie opgestart van een racistisch systeem naar een ware democratie. Wie bij een bezoek aan dit prachtige land meer authentieke reiservaringen wil opdoen dan enkel het natuurschoon en de wijnboerderijen, zou zeker de plaatsen moeten aandoen die een belangrijke rol in het leven van Mandela hebben gespeeld.

foto boven: Nelson Mandela, zoals hij in de gevangenis zat (foto Nelson Mandela National Liberty Museum) 

Wild Coast
De zogenaamde Wild Coast in de provincie Oost-Kaap (Eastern Cape) is bekend om zijn schitterende natuur en stranden, maar als je hier bent moet je zeker ook naar het Nelson Mandela Museum gaan, vlakbij de plek waar Mandela is geboren. Het museum bevindt zich in Qunu, ten zuiden van Umtata. Mandela's medestrijder Steve Biko is hier in de buurt begraven.

Soweto
Vlakbij Johannesburg ligt het zogenaamde township Soweto, een stad waar 3,5 miljoen mensen wonen. Hier begon Mandela zijn carrière als activist. Je kunt onder andere zijn voormalige huis en dat van aartsbisschop Desmond Tutu bezoeken. Maak wel gebruik van één van de offciële tours, met een gids die je naar de juiste plaatsen leidt en kan vertellen over de bewogen geschiedenis van Soweto. Zonder dat geraak je er gegarandeerd verdwaald.

Robbeneiland
Vlak voor de kust van Kaapstad ligt Robbeneiland, waar Mandela 18 jaar lang, samen met veel andere activisten van het ANC, gevangen zat. De tours moeten van tevoren worden geboekt en beginnen bij de Victoria and Alfred Waterfront. De excursies duren ongeveer vier uur en worden geleid door personen die hier samen met Mandela om politieke redenen gevangen hebben gezeten. Een echte aanrader dus voor de meerwaardezoeker op reis.

Soweto, Zuid-Afrika: RDP-huizen (Reconstruction and Development Program) - foto ign11, wikipedia

In Soweto worden er veel RDP-huizen gebouwd - RDP = Reconstruction and Development Program (foto ign11, wikipedia)

 

 

Wisselkoers Omzetter

Vul enkel het om te zetten bedrag in, zonder punt of komma in dat getal en zonder symbool (zoals €). Klik daarna op "omzetten" (en niet op de enter-toets).
Bedrag:
Van:
Naar: