Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Restaurants Zuid-Afrika : onze top-20

Zuid-Afrikaanse restaurants behoren tot de absolute wereldtop. Dat werd onlangs nog bewezen in de Top-50 "Beste restaurants van de wereld 2010" - de bekende S. Pellegrino World's 50 Best Restaurants. Zuid-Afrika heeft 2 restaurants in die top-50 van 2010: La Colombe staat op nummer 12 en Le Quartier Français staat op nummer 31. In de top-100 van S. Pellegrino staat ook nog een derde Zuid-Afrikaans restaurant, nl. Rust en Vrede - op nummer 74. Daarmee scoort Zuid-Afrika bij de S. Pellegrino Top-50 eigenlijk beter dan België en Nederland! De drie Zuid-Afrikaanse toprestaurants La Colombe, Le Quartier Français en Rust en Vrede bevinden zich alle in het culinair hart van Zuid-Afrika: de Coastal Wine Route = de Wijnroute rond Kaapstad.

Dat de Zuid-Afrikaanse keuken wereldwijd erkend wordt als top, bewijst ook de internationale hotelketen Relais & Châteaux. Om lid te mogen worden van die hotelgroep moet een hotel (of lodge) aan vier basisvoorwaarden voldoen: top-accommodatie, uitstekende ligging, perfecte dienstverlening én uitstekende keuken. Zuid-Afrika heeft niet minder dan 22 hotels of lodges die aangesloten zijn bij Relais & Châteaux. De Nederlandse Margot Janse, chef van Le Quartier Français in Franschhoek, is trouwens al een tijdje dé Grand Chef van R&C.

Een aantal Zuid-Afrikaanse restaurantgidsen en resto-sites publiceren elk jaar hun top-10. Daarvoor gaan ze zelf minstens één keer in alle ‘betere' Zuid-Afrikaanse restaurants eten - iets dat voor infozuidafrika te hoog gegrepen is. En uiteindelijk gaan we tot hetzelfde resultaat komen als de anderen, namelijk dat er meerdere Zuid-Afrikaanse restaurants zijn met wereldklasse. Daarom vonden we het beter om geen eigen top-10 te maken met goud voor de winnaar en een troostprijs voor de 9 anderen. Bovendien wilden we in onze top-20 ook restaurants opnemen die voor veel meer toeristen toegankelijk zijn qua prijs, maar die een sublieme ligging combineren met een behoorlijke keuken. Niet iedereen kan zich tijdens zijn/haar Zuid-Afrika-reis dagelijks een diner van 50 tot 100 euro per persoon permitteren, dachten we. Want 50 tot 100 Euro is inderdaad het budget dat je moet voorzien voor de Zuid-Afrikaanse toprestaurants. Hou er ook rekening mee dat je een diner in een Zuid-Afrikaans toprestaurant weken vooraf moet vastleggen. Vraag dan meteen naar de dress code, en maak je geen zorgen als men vooraf het menu wil doornemen. Je zal ook merken dat de Zuid-Afrikaanse restaurants heel veel aandacht besteden aan de wijnkeuze. Bijna altijd zijn dat Zuid-Afrikaanse wijnen - Kaapse wijnen dus - en vaak krijg je bij vooraf samengestelde menu's de keuze tussen met of zonder aangepaste wijnen inbegrepen. Ons advies: kies dan voor "met aangepaste wijnen inbegrepen", tenzij je voor een bepaalde reden één specifieke wijn wenst.

We hebben onze lijst met 20 uitstekende Zuid-Afrikaanse restaurants alfabetisch gerangschikt: eerst volgens provincie en dan volgens regio en/of stad. Voor wie echt op zoek is naar de beste restaurants van Zuid-Afrika hebben we in onze lijst hier en daar "TOP" bijgevoegd. Dat zijn de Zuid-Afrikaanse restaurants die zonder de minste twijfel sterren zouden krijgen als Michelin en/of Gault-Millau ooit een restaurant-gids over Zuid-Afrika zouden uitgeven... Terloops: de Afrikaanse naam voor restaurant is ‘restourant'.

 • Provincie Gauteng, regio Johannesburg, Muldersdrift: The Carnivore (Misty Hills Hotel)
  Info : The Carnivore Restaurant, het eerste Zuid-Afrikaans restaurant in onze alfabetische lijst (volgens plaats), is meteen een écht Afrikaans restaurant - een franchise van het wereldbekende The Carnivore Nairobi. Een carnivoor is een vleeseter. The Carnivore is veel vlees dus, uiterst spectaculair gepresenteerd op Masai-speren en met nogal wat vertoon aan de tafel opgediend. Altijd keuze uit een paar wildsoorten zoals struisvogel, koedoe, krokodil, zebra of impala, en dat aan "eat as much as you like".
 • Provincie Gauteng, regio Johannesburg, Lanseria: Roots Restaurant (Forum Homini Hotel)
  TOP !
  Chef : Philippe Wagenfuhrer
  Info : toprestaurant nabij Lanseria-luchthaven. Gelegen in een prachtig decor, in de magische omgeving van de Cradle of Humankind, een Unesco Wereld Erfgoed. Roots is een vijfsterren restaurant met Afrikaanse afwerking. Overnachten kan hier ook, in het Forum Homini Boutique Hotel.
 • Provincie Gauteng, region Johannesburg, Nelson Mandela Square - Sandton: The Butcher Grill
  TOP !
  Info : The Butcher Shop & Grill is wellicht het beste vleesrestaurant van Zuid-Afrika. Interessante opmerking op hun site: Zuid-Afrikaans vlees bevat maar 11% natuurlijke vetten, tegenover 23% voor Europees vlees en 33% voor Amerikaans vlees. "Laat je vlees in Zuid-Afrika dus nooit meer dan ‘medium' bakken want dan droogt het uit", zegt The Butcher Grill. Als je hier gaat dineren, kies dan voor de Best Cellar Wine List: de allerbeste Kaapse wijnen die Alan Pick zelf op de Cape Winemakers Guild Auction gekocht heeft.
 • Provincie Gauteng, regio Pretoria, Elandsfontein: Restaurant Mosaic (The Orient Boutique Hotel)
  TOP!
  Chef : Chantel Dartnall
  Info : dit restaurant van de Chef van het Jaar 2009 van EatOut.co.za is Zuid-Afrikaanse fine dining. Alles is werkelijk briljant bij Mosaic: het kader (Marokkaanse inrichting), de bediening en de wijnlijst. Elandsfontein ligt nabij de Hartbeespoortdam.
 • Provincie KwaZulu-Natal, regio Durban, Durban-centrum: The Royal Grill (The Royal Hotel)
  Info: The Royal Hotel was het eerste luxe-hotel van Durban. Het hotel bestaat in 2010 160 jaar en The Royal Grill 70 jaar, maar het koloniaal verleden is intact gebleven. Het hotel is intussen één ster kwijtgeraakt (van vijf naar vier), maar het restaurant The Royal Grill is nog steeds gewild bij de kenners.
 • Provincie KwaZulu-Natal, regio Durban, Durban/Morningside: 9th Avenue Bistro & Bar
  TOP !
  Chef : Carly Gonçalves
  Info : het favoriete restaurant van Durban, ook al is het geen Indisch restaurant. Eerder klassieke keuken, maar wel superb. Een top-10 van 2009. Zoals de naam doet vermoeden: modern (modernistisch) interieur.
 • Provincie West-Kaap, regio Kaapstad, Kaapstad-centrum: Jardine (Jardine on Bree)
  TOP !
  Chef: George Jardine
  Info : restaurant Jardine combineert Europese kookkunst en Zuid-Afrikaanse producten: alleen al om chef George Jardine bezig te zien is een citytrip van Europa naar Kaapstad het overwegen waard. Jardine is de nummer 1 in veel Zuid-Afrikaanse restaurant-beoordelingen. "On Bree" staat voor "op Bree Straat Kaapstad".
 • Provincie West-Kaap, regio Kaapstad, Kaapstad/Kampsbaai (Camps Bay): The Blues
  Chef : Morné Botha
  Info : waarom is The Blues het succesvolste restaurant van Kampsbaai? Voor de lekkere keuken, de ongedwongen sfeer en het prachtig uitzicht op de Atlantische Oceaan wellicht. De ligging is inderdaad prachtig: naast/aan het vijfsterren The Bay Hotel.
 • Provincie West-Kaap, regio Kaapstad, Kaapstad/Waterfront: Den Anker
  Info: Zuid-Afrikaanse ingrediënten én een Vlaamse keuken aan Tafelbaai en de Atlantische Oceaan. De mosselen komen niet uit Nederland, maar uit Langebaan (aan de Westkust van Zuid-Afrika). Of neem de kingklip (koningklip), een vaste vis die o.a. langs de Zuid-Afrikaanse kust voorkomt. Den Anker heeft de grootste keuze aan Belgische bieren van heel Afrika.
 • Provincie West-Kaap, regio Kaapstad, Kaapstad/Waterfront/haven: Panama Jacks
  Info : wellicht één van de beste visrestaurants van Kaapstad. Geen dress code en laat je niet afschrikken door de ligging (in het werkend deel van de haven) noch door de foto's van het interieur. Doe zoals iedereen en neem de Seafood Platter.
 • Provincie West-Kaap, regio Kaap de Goede Hoop, Houtbaai: Mariners Wharf Grill
  Info : restaurant in de haven van Houtbaai met als specialisatie Cape Rock Lobster, kreeft van de West-Kust van Zuid-Afrika (Langebaan en omgeving). Mariners Wharf is een druk restaurant - o.a. omdat het niet echt duur is.
 • Provincie West-Kaap, regio Kaap de Goede Hoop, Kaappunt: Two Oceans Restaurant
  Info : heel populair restaurant aan de scheiding van de twee oceanen van Kaapstad: de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan. Letterlijk zelfs, want verder zuidwaarts kan je niet rijden. Als je reserveert, vraag dan naar zitplaatsen op het terras (of binnen, aan het raam). Two Oceans is aangesloten bij Sassi (Southern African Sustainable Seafood Initiative).
 • Provincie West-Kaap, regio Kaap de Goede hoop, Simonstad (Simon's Town): Black Marlin
  Info : naar walvissen kijken terwijl je eet: er zijn maar weinig restaurants waar dat kan. Black Marlin is een seafood restaurant én Sassi (Southern African Sustainable Seafood Initiative).
 • Provincie West-Kaap, regio Wijnroute, Constantia: La Colombe
  TOP !
  Chef: Luke Dale-Roberts
  Info : Luke is een Britse chef die de wereld rondgereisd heeft en in 2006 in Kaapstad terecht kwam. Hij ontmoette er zijn vrouw Sandalene (wat betekent dat ze in Kaapstad blijven wonen) en hij had de zware taak om minstens even goed te doen als de Franse meesterchef Franck Dangereux die van La Colombe wereldklasse gemaakt had. Het lukte: La Colombe is momenteel het 12de beste restaurant van de wereld (S. Pellegrino World's 50 Best Restaurants).
 • Provincie West-Kaap, regio Wijnroute, Franschhoek: The Tasting Room / Le Quartier Français
  TOP !
  Chef : Margot Janse (NL), Grand Chef Relais & Chateaux
  Info : Margot Janse is een Nederlandse die het tot beste chef-kok 2009 van Zuid-Afrika gemaakt heeft. Je kan de visie van Margot Janse hier beluisteren via twee gesprekjes die Misset Horeca NL online heeft: een gesprekje van 6 minuten over de Zuid-Afrikaanse keuken en een gesprekje van 5 minuten over hotel Le Quartier Français.
 • Provincie West-Kaap, regio Wijnroute, Groot Drakenstein: Boschendal
  Info : Wijndomein Boschendal is dé plaats voor groepen en particulieren die de Wijnroute bezoeken en op zoek zijn naar de beste lunchgelegenheid in een wijndomein. "The Restaurant" van Boschendal is dan wellicht de eerste keuze. Tip: reserveer "Le Pique Nique", de picknick mand van Boschendal.
 • Provincie West-Kaap, regio Wijnroute, Paarl: Bosman's (Grande Roche Hotel)
  TOP !
  Chef : Roland Gorgosilich
  Info : tot enkele jaren geleden was Grande Roche Hotel een Relais & Châteaux, en toenmalig chef Frank Zlomke was een Grand Chef Relais & Chateaux. Nu is Grande Roche bij Mantis Collection, en het vorige topmenu Flavour of the Cape werd Harmony of the South. Bosman's is voor velen het beste restaurant van Zuid-Afrika gebleven.
 • Provincie West-Kaap, regio Wijnroute, Stellenbosch: Die Volkskombuis
  Info : één van de beste restaurants voor typisch Zuid-Afrikaanse keuken. Kaapse keuken zelfs, zoals waterblommetjiebredie, struisvogel, Kaapse kontrei-kos en bobotie, een Zuid-Afrikaans rijstgerecht met gehakt, rozijnen en kerrie. Mooi gebouw ook, in Kaaps-Hollandse stijl.
 • Provincie West-Kaap, regio Wijnroute, Stellenbosch: Terroir Restaurant (Kleine Zalze Lodge)
  TOP !
  Chef : Michael Broughton
  "Local is lekker" vertaalt Terrori-chef Michael Broughton Aldus: "Each individual flavour must be identifiable and add to the enjoyment of the whole. I love to take a classic combination and intensify and ramp up the flavours".
 • Provincie West-Kaap, regio Wijnroute, Stellenbosch: Rust en Vrede
  TOP !
  Chef : David Higgs
  info : een 74ste plaats in de top-100 van San Pellegrino (2010) krijg je niet zomaar: die verdien je. Sommelier Neil Grant heeft de gemakkelijkste job van de wereld: zijn eigen wijnen zijn immers de beste Kaapse wijnen (Rust en Vrede is het restaurant van het gelijknamig wijndomein). De oud-presidenten Nelson Mandela en FW De Klerk dronken Rust en Vrede Estate Wine tijdens het diner na de overhandiging van de 1994 Nobelprijs voor de vrede.

Meer informatie:

Zuid-Afrikaanse restaurant reviews - commentaren - vergelijksites:

En tenslotte: we hebben Selati, het à la carte restaurant in rustkamp Skukuza van het Nationaal Krugerpark niet opgenomen in onze top-20. Op diverse forums lazen we té uiteenlopende reacties, en sommige waren redelijk negatief. Spijtig, want Selati Station Grill House is een restaurant met geschiedenis én op een unieke locatie. Selati bevindt zich namelijk in het oude treinstation van Skukuza, en je dineert er net naast de Grand Old Lady, een stoomlocomotief die tot 1972 nog toeristen naar het Krugerpark bracht. Twee oude spoorwegwagons zijn trouwens ingericht als bar. Maar Selati doet zelf niet veel moeite om zich bekend te maken: op de website van het Krugerpark staat er wel heel wat informatie, maar Compass Game Park Services, de exploitant van alle restaurants van de rustkampen in het Krugerpark, vermeldt er zelf niks over op zijn eigen site (website gecontroleerd op 11 mei 2010). Voor wie in rustkamp Skukuza logeert is Selati ongetwijfeld het proberen waard, en omdat je in Selati ook à la carte kan ontbijten, kunnen er ook toeristen terecht die in een ander rustkamp gelogeerd hebben maar rond ontbijttijd in Skukuza zijn.


laatste update: 15 mei 2010

Wisselkoers Omzetter

Vul enkel het om te zetten bedrag in, zonder punt of komma in dat getal en zonder symbool (zoals €). Klik daarna op "omzetten" (en niet op de enter-toets).
Bedrag:
Van:
Naar: