Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Zuid-Afrika verliest met Graham Beck een icoon van de Zuid-Afrikaanse wijn

Graham Beck (derde van links) met zijn drie wijnmakers: Pieter Fouché, Erika Obermeyer en Irene WallerGraham Beck (80j), één van de bekendste Zuid-Afrikaanse wijnboeren, is vorige dinsdag (27 juli 2010) overleden in zijn tweede verblijf in Kensington, Londen. Graham Beck heeft zes maanden tegen longkanker gevochten en zijn echtgenote Rhona was aan zijn sterfbed. De laatste twintig jaar trok Graham Beck elk jaar voor een drietal maanden naar Europa - meestal Londen - om de winter in Zuid-Afrika te ontvluchten. Overeenkomstig de Joodse traditie werd zijn lichaam naar Israel overgevlogen voor de begrafenis op vrijdag. Zo'n dertig dagen later zal in Robertson (provincie West-Kaap) een herdenkingsdienst gehouden worden. Robertson ligt op zo'n 175 km van Kaapstad, en het is een typisch stadje van de Breederivier wijnregio. Robertson Wine Valley is één van de vele Zuid-Afrikaanse wijn-routes. De Coastal Region van Stellenbosch, Paarl en Franschhoek is wellicht de bekendste Kaapse wijn route, maar Graham Beck Wines heeft ook de Robertson Wine Valley op de kaart gezet. Robertson maakt samen met Ashton, Bonnievale, McGregor en Montagu deel uit van het district Breederivier Wynlande (Breede River Winelands).

Graham Beck Cuvee Brut NV - kaapse wijn Zuid-AfrikaGraham Beck is op 5 december 1929 geboren in Kaapstad, de moederstad van Zuid-Afrika, en hij ging er naar de Cape Town University waar hij een Master Handelswetenschappen behaalde. Toch koos Graham Beck niet direct voor de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie. Eerst richtte hij Kangra op, een bouwfirma die gespecialiseerd is in renovatie. Kangra Ltd. is trouwens nog altijd de familieholding. Dan trok Beck 2.000 km verder, naar de toenmalige provincie Natal. In die tropische regio heeft Graham Beck er midden de jaren ‘70 de haven van Richardsbaai (Richards Bay) omgevormd tot de belangrijkste steenkool exporthaven van Zuid-Afrika. Richardsbaai ligt zo'n 200 km ten noordoosten van Durban, en beide steden liggen dus aan de Indische Oceaan. Pas in 1983 kocht Graham Beck een eerste wijndomein: Madeba, in Robertson. En dat was zelfs eerder toeval. De Kleine Karoo en de Grote Karoo (halfwoestijnen) waren in 1981 getroffen door enorme overstromingen, en Graham Beck werd gecontacteerd door een "plaasboer" uit Laingsburg (een plaas is het Afrikaanse woord voor een grote boederij met tientallen hectare landerijen of landbouwgronden). De plaasboer vroeg aan Graham Beck om zijn gronden met zwaar materiaal van de mijnbouw te herstellen. Maar Graham Beck was zo beïndrukt door de kwaliteit van de grond dat hij de plaasboer uitkocht en op de grond Pinot Noir en Chardonnay wijnranken aanplantte: zijn eerste ervaring als Zuid-Afrikaanse wijnboer was een feit. In 1983 kwam er Madeba bij, en in 1989 kocht Beck Union Wine - wat leidde tot de oprichting van de bekende wijncorporatie Douglas Green Bellingham. In 2005 verkocht Graham Beck zijn Douglas Green & Bellingham Winery (t.t.z. het werd een management buy-out) en kocht hij Steenberg Wines & Hotel, een prestigieus complex met wijnlandgoed en luxehotel in Constantia Valley, vlakbij Kaapstad.

Graham Beck Wines Franschhoek - Kaapse wijn Zuid-AfrikaDe Graham Beck Wines behalen regelmatig Zuid-Afrikaanse en internationale Awards. In de John Platter Wine Guide 2010 South Africa zijn er 7 GB-wijnen die 4,5 op 5 scoren, en 11 GB-wijnen met 4 op 5. De vonkelwijn Graham Beck Brut NV (non vintage) was de schuimwijn die Nelson Mandela aan zijn gasten schonk toen hij op 10 mei 1994 in de Uniegebouwen (Union Buildings) in Pretoria ingehuldigd werd als eerste zwarte president van Zuid-Afrika (in het post apartheids tijdperk dus). Volgens sommige bronnen waren de buitenlandse ambassadeurs in Zuid-Afrika zo beïndrukt door de kwaliteit van de Graham Beck Brut NV dat het wijndomein de volgende dag tientallen bestellingen kreeg. Eén van de meest recente waarderingen kreeg Graham Beck van de Amerikaanse president Obama: op 4 juni 2008, de dag dat Obama zijn nominatie voor de presidentsverkiezingen won, kraakte de (hele) familie Obama ‘s avonds enkele flessen Graham Beck Brut NV. Graham Beck staat zelfs met een leuk wereldrecord in het Guiness Book of Records: op 15 juni 2007 werden er 600 flessen Graham Beck Bru NV gelijktijdig ontkurkt tijdens een galadiner in Londen ten voordele van het Big Cat Rescue Centre van de Born Free Foundation. Die stichting heeft in Shamwari Game Reserve (nabij Port Elizabeth) een opvangcentrum voor leeuwen, luipaarden en jachtluipaarden die in gevangenschap gehouden werden.

Méthode Cap Classique - Graham Beck Wines - Kaapse wijn Zuid-AfrikaToch zijn de eigen Graham Beck wijnen niet de grootste verdienste van Graham Beck als Zuid-Afrikaanse wijnboer: hij heeft namelijk het kwaliteitslabel MCC (Méthode Cap Classique) ontwikkeld. Zuid-Afrikaanse vonkelwijnen waren dertig jaar geleden al van uitstekende kwaliteit, maar Graham Beck experimenteerde veel - al op zijn eerste wijnlandgoed Madeba - en hij slaagde erin om de kwaliteit van zijn vonkel aanzienlijk te verbeteren door een tweede gisting op fles op punt te stellen - zoals bij de echte Franse champagnes. De Graham Beck Brut NV is er het beste bewijs van. Van Joden wordt vaak gezegd dat ze uitstekende ondernemers zijn, en dat geldt zeker voor Graham Beck. In plaats van zijn procédé enkel voor zijn eigen wijnen te gebruiken, commercialiseerde hij het en verkocht hij het via de Cap Classique Producers Association aan heel de Zuid-Afrikaanse wijnsector. Na wat over en weer geruzie met de Franse wijnindustrie - die bezwaar maakte tegen de overname van de term Méthode Champenoise - werd het Méthode Cap Classique - afgekort tot MCC, intussen hét kwaliteitslabel voor Zuid-Afrikaanse vonkel. Zuid-Afrikaanse schuimwijnen zijn kwalitatief even goed als Franse champagnes, maar ze mogen uiteraard die naam niet dragen. Met een Franse benaming voor Zuid-Afrikaanse wijn omzeilde Graham Beck dit. De eerste Zuid-Afrikaanse schuimwijn Méthode Cap Classique was uiteraard de Graham Beck Brut NV (non-vintage), maar sindsdien zijn er al zo'n 75 Kaapse wijnen (wijndomeinen) die aangesloten zijn bij de Méthode Cap Classique Producers Association - en dus het MCC logo mogen gebruiken - o.a. de Zuid-Afrikaanse top-vonkelwijnen Cabrière Pierre Jourdan Cuvée Brut, Pongracz Brut, Boschendal Grande Cuvée Brut, Villiera Tradition Brut, enz.

Graham Beck Wines Robertson - Zuid-AfrikaNaast wijn had Graham Beck nog een andere grote passie: paarden. Hij had een stoeterij in Robertson en een stoeterij in Kentucky (Amerika) - een paardenkwekerij die trouwens geleid wordt door Graham en Rhona Beck's enige zoon Antony. Rhona en Graham Beck zijn geslaagde ondernemers, maar ze nemen ook hun verantwoordelijkheid op als zakenlui. In 2009 hebben ze bv. het "Graham and Rhona Beck Skills Centre" opgericht nabij hun landgoed Madeba. Met dat opleidings- en vormingscentrum willen de Becks de arbeidskansen vergroten van de lokale bevolking (vooral Kleurlingen) van Robertson en de hele Breederivier Vallei. Het Skill Centre wil de laaggeschoolden duurzaam opleiden volgens het principe van "leer ze vissen" i.p.v. "geef ze vis". Het Zuid-Afrikaanse wijnmagazine Wine had enkele maanden geleden nog een gesprek met Graham Beck - toen de longkanker al gediagnoseerd was en hij in een rolstoel zat, maar nog niet terminaal was. Gevraagd naar de grootste realisatie van zijn leven antwoordde wijnboer Beck: "to give employment to thousands of people, and that this has enabled them to better their lives" - "ik heb voor werkgelegenheid gezogd voor duizenden mensen, en dit stelde hen in staat om hun levenskwaliteit te verbeteren". Etienne Heyns, commercieel directeur van Graham Beck Wijnen, heeft al bevestigd dat de wijndomeinen van Graham Beck zullen blijven werken zoals ze deden tot voor het overlijden van hun inspirator.

Graham and Rhona Beck Skills Centre in Robertson - Breederivier Vallei - Zuid-Afrika
1 augustus 2010 - www.infozuidafrika.be - www.infozuidafrika.nl