Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Zuid-Afrikaanse likeur Amarula Cream verovert de wereld

Amarula Cream - Zuid-AfrikaZuid-Afrika is met Kaapse wijn koploper van de zgn. nieuwe-wereldwijnen: dat zijn de landen die niet behoren tot de Europese landen die de tradtionele wijnmarkt gedurende honderden jaren beheersten (bv. Frankrijk, ItaliŽ, Spanje). Naast Zuid-Afrika behoren ook AustraliŽ, Nieuw-Zeeland, Chili, CaliforniŽ, Libanon en ArgentiniŽ tot de nieuwe wereldwijnen. De wereldbeker voetbal in Zuid-Afrika (juni-juli 2010) heeft velen de Kaapse wijn doen ontdekken, maar het WK voetbal heeft ook voor een doorbraak gezorgd voor Amarula, een ander product van de Zuid-Afrikaanse wijn- en spiritus industrie. Amarula Cream is een likeur dat gemaakt wordt door Distell, een bedrijf uit Stellenbosch dat samen met KWV uit Paarl (KoŲperatieve Wijnbouwers Vereniging van Zuid-Afrika) aan de top staat van de Zuid-Afrikaanse wijnsector. Amarula Cream staat plots op de 6de plaats van de Hot Liqueur Top-10 van 2010 van het internationale onderzoeksbureau Drinks International. Voor die Top-10 vraagt Drinks Internationaal aan 700 barkeepers en drankverkopers in 60 landen welke drank of cocktail hun klanten het meeste vragen. Dat Amarula daar opeens bij is is opmerkelijk want Amarula is een jonge merknaam: Amarula Cream werd pas in september 1989 als likeur geregistreerd bij de Zuid-Afrikaanse wijn- en spiritusraad. Naast de aandacht tijdens de wereldbeker voetbal is er nog een reden voor het plotse succes: midden 2010 heeft Distell een nieuwe invoerder aangesteld voor Groot-BrittanniŽ: dat is nu Cellar Trends, ook de invoerder in Engeland voor de top drankmerken Jšgermeister, Cinzano en Campari. Volgens Gary Greenfield, verantwoordelijke van Distell South Africa voor de Europese markt, zijn er geen plannen om de invoerders in BelgiŽ en/of Nederland te wijzigen. Dat blijven dus Rouseu Gent (voor BelgiŽ) en Walraven Sax Breda (voor Nederland). Maar ook in Zuid-Afrikaanse boomde de verkoop van Amarula tijdens het wereldkampioenschap voetbal: Distell had immers de traditionele olifant die al tientallen jaren op het etiket en de verpakking staat voor die gelegenheid veranderd door de gouden FIFA trofee. Feit is in elk geval dat Amarula in augustus 2010 plots zevende stond in de top-100 van de snelst stijgende drankverkopen op de Euromonitor International. Amarula wordt nu verkocht in 103 landen, met Duitsland als de grootste afzetmarkt. ĎThe Spirit of Africa' staat volgens Euromonitor International voor de roomlikeuren (cream liquors) op een prachtige tweede plaats, na Baileys uiteraard.

Amarula Cream - Zuid-AfrikaAmarula Cream is een romig likeur - zoals Irish Cream Baileys dus. Maar in tegenstelling tot Baileys heeft Amarula een Afrikaanse smaak die het veel unieker maakt. Amarula wordt immers gemaakt van de vruchten van de marula (maroela) boom die enkel voorkomt in de woodlands in het zuiden van Afrika en in sommige gebieden in West-Afrika. Met marula (Sclerocarya birrea) wordt zowel de boom zelf, de citrusvrucht zelf als de harde pit (een soort boon) binnenin bedoeld. Ook in het Zuid-Afrikaans Krugerpark staan heel wat marula bomen, en daar hebben ze hun andere naam Ďolifant boom' gekregen. De marula vrucht is een lekkernij voor de wilde dieren van het Krugerpark, en vooral olifanten lusten de marula: ze schudden de rijpe maroela's dan letterlijk uit de bomen - vandaar de naam olifantbomen. Het hoge suikergehalte van de marula zorgt dan bovendien voor een gisting die sommige dieren halfdronken maakt. Distell bracht Amarula Cream op de markt in 1989; 15 jaar eerder had de Zuid-Afrikaanse filmmaker Jamie Uys in zijn natuurdocumentaire "Animals are Beautiful People" de jaarlijkse jacht van olifanten en andere wilde dieren getoond op de rijpe (zelfs rotte) marula's. Meer info hierover vind je onderaan dit artikel. Jamie Uys heeft de marula's met zijn film gelinkt aan olifanten, en voor het Zuid-Afrikaanse Distell was het eigenlijk logisch dat ze een olifant zouden gebruiken als logo voor de Amarula Cream. Siobhan Thompson, woordvoerster van Distell, wil niet verklappen wat er naast room nog allemaal voor Amarula gebruikt wordt, maar ze zei wel dat kenners in Amarula Cream ongetwijfeld de smaak van koffie, vanille, chocolade en nog enkele andere citrusvruchten en nootvruchten zullen herkennen.

We willen ons niet moeien in de discussie over alcoholgebruik / alcoholmisbruik, maar via de stichting "The Amarula Trust" heeft Distell er ook voor gezorgd dat de lokale bevolking van de gebieden waar Distell zijn maroela's haalt mee kan genieten van het commercieel succes. The Amarula Trust bouwt o.a. scholen en ziekenhuizen voor de zwarten en Bosjesmannen (San) die helpen bij de marula oogst. Daarnaast heeft The Amarula Trust ook actieve natuurbewaring en wildbewaring als doelstelling, met uiteraard bescherming van de natuurlijke biooop van vooral de Afrikaanse olifant als belangrijkste werkgebied.

Tip van infozuidafrika : in 1974 beschreef de Zuid-Afrikaanse filmmaker Jamie Uys de jacht op rijpe marula's in zijn humoristische maar wel prachtige natuurdocumentaire film "Animals are Beautiful People'. Jamie Uys filmde in de Kalahari woestijn (Zuid-Afrika / NamibiŽ) en in de Okavango-delta in buurland Botswana tientallen dieren die zich letterlijk dronken aten aan rijpe marula's. "Animals are Beautiful People" is een film die elke natuurliefhebber zal genieten en die je kan†via onderstaande Youtube link volledig kan bekijken. Het fragment over de maroela's begint op de tijdsbalk aan 40 min 40 sec (de totale tijdsduur van de film is 1u 28min). Toch ťťn klein voorbehoud: heel wat Zuid-Afrikaanse biologen denken dat Jamie Uys voor de opname van dronken olifanten en giraffen hulp heeft gehad van een dierenarts met een verdovingsgeweer... Maar desondanks†blijft Beautiful People ťťn van de leukste safari films ooit. Klik hier voor de Youtube-link. Na "Animals are Beautiful People" maakte Jamie Uys nog de hilarische safari-film The Gods Must be Crazy (I en II).

Meer informatie - links :

  • Klik hier voor de homepage van Amarula. Opmerking: de Zuid-Afrikaanse Liquor Act (drankwetgeving) verbiedt de verkoop van alcohol aan minderjarigen, alsook de promotie van alcohol naar minderjarigen toe. De Amarula website zal dus jouw geboortedatum vragen om te controleren of je al dan niet meerderjarig bent.
  • Amarula en koffie? Je leest het in dit gratis booklet.
  • Klik hier voor dr homepage van de Zuid-Afrikaanse Distell groep.
  • De invoerder van Amarula in BelgiŽ is Rouseu (Gent).
  • De invoerder van Amarula in Nederland is Walraven Sax (Breda).
  • De meeste verdelers van Kaapse wijn hebben Amarula in hun assortiment. De invoerders en/of verdelers van Zuid-Afrikaanse wijn in Nederland vind je hier, en de invoerders en/of verdelers van Zuid-Afrikaanse wijn in BelgiŽ (Vlaanderen) vind je hier.
  • Klik hier voor de website van†The Amarula Trust, de stichting die door Distell opgericht werd.

infozuidafrika.be - infozuidafrika.nl - 26 januari 2011

Amarula Cream - The Spirit of Africa - Zuid-Afrika