Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Aids en hiv

De toestand in Zuid-Afrika is, net zoals in de rest van Afrika, dramatisch maar nog net niet hopeloos. Je kent de cijfers ongetwijfeld: 65 tot 70% van alle hiv-besmette mensen leven in Afrika, en 70 tot 75% van de aids-doden zijn Africans. Als toerist ga je daar weinig van merken, en bovendien is de medische sector in Zuid-Afrika zich terdege bewust van het risico. Je zal bv. nooit ambulanciers zonder handschoenen zien. In ziekenhuizen geldt dezelfde angst voor besmetting, en als mogelijke patiënt kan dit je enkel geruststellen.

Over aids vind je op internet honderden blogs en miljoenen internetpagina's. Daarom willen we hier één mogelijke oplossing aanbrengen die tegen de stroom ingaat:

In het Westen beperkt aids zich tot bepaalde risicogroepen: homo's, prostituees, druggebruikers. Bij hen kan condoomgebruik de verspreiding van aids stoppen en kunnen aidsremmers de schade beperken. In Afrika daarentegen zijn de meeste slachtoffers heteroseksuele, doodgewone mensen. Lange tijd dacht men dat casual sex, machogedrag en weerstand tegen het gebruik van condooms de snelle stijging veroorzaakten. Tegenwoordig beginnen meer en meer wetenschappers de oorzaak te leggen bij concurrency: niet te vertalen als concurrentie, maar als het hebben van meervoudige én gelijktijdige relaties met sexueel contact. Aangezien elk van die relaties als een vaste relatie beschouwd wordt is het condoomgebruik miniem (en zelfs niet vol te houden bij langdurige relaties, want men vertrouwt die partner). Het terugdringen van concurrency bij de doorsnee-Afrikaan en besnijdenis bij mannen kan aids dus wel degelijk terugdringen. Deze stelling komt niet van ons: de medische journaliste en aids-experte Helen Epstein beschrijft ze in haar boek "The Invisible Cure" (2007).

interview met Helen Epstein - Youtube.com

National HIV and AIDS and TB Unit - National Department of Health, Pretoria

Aids Foundation South Africa

blog over biologie, wetenschap, religie en bio-ethiek (artikel momenteel offline)

aids-statistieken Zuidelijk Afrika

PlusNews - nieuws en analyses over aids en hiv, met o.a. focus op Africa

 

De dramatische gevolgen van aids vind je terug in de bevolkingsstatistieken.

Meer informatie over Gezondheid vind je ook in deze topics:

Reizen en gezondheid : algemeen

Reizen en gezondheid : malaria

 

Wisselkoers Omzetter

Vul enkel het om te zetten bedrag in, zonder punt of komma in dat getal en zonder symbool (zoals €). Klik daarna op "omzetten" (en niet op de enter-toets).
Bedrag:
Van:
Naar: