Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Emigreren naar Zuid-Afrika

Als iemand vanuit de Lage Landen naar Zuid-Afrika emigreert is dat meestal omdat werkdruk en inzet bij ons niet meer het nodige arbeidsgenot en de verwachte levenskwaliteit leveren. Vooral bij zelfstandigen die keihard werken en lange dagen kloppen is de wil groot om te emigreren - zeker als ze elk jaar opnieuw moeten vaststellen dat onze belastingdruk altijd maar hoger lijkt te worden en het tijdens hun enige vrije dag van de week weeral eens regent.

In Zuid-Afrika heb je daar veel minder last van. Je moet er uiteraard ook belastingen betalen en af en toe regent het er, maar jouw geld is er in elk geval meer waard dan bij ons omdat de Zuid-Afrikaanse Rand nog steeds ondergewaardeerd is. Je kan er dus een bedrijfsterrein, een gastenhuis of een landhuis kopen zonder meteen al jouw financiŽle middelen kwijt te zijn. Anderzijds zijn de immo-prijzen op superlocaties zoals Kampsbaai (Kaapstad) te vergelijken met die van Knokke of Zandvoort.

Het grootste verschil met Europa is wellicht dat er ook bij de blanke Zuid-Afrikanen een Afrika-gevoel heerst dat we het best met een boutade kunnen voorstellen: "verdorie, ik heb nog veel werk te doen dat vandaag af moet. Maar ja, het is 16u en ik moťt naar huis want het zwembad en de braai wachten op mij".

Een eigen zaak opstarten vereist uiteraard een zekere basiskennis van de lokale markt, maar dat kan je snel leren. Toch is Zuid-Afrika niet het land van melk en honing voor wie denkt dat er niet moet gewerkt worden of voor wie denkt dat het allemaal wel vanzelf zal gaan. Veel Zuid-Afrikanen zijn misschien liever lui dan moe, maar ze zijn zeker niet dom...

Wat informatica betreft staat Zuid-Afrika bv. al veel verder dan wij. Enkele voorbeelden:

  • Zuid-Afrika had al drie gsm-netten toen wij er nog er nog geen enkele hadden.
  • Wie een verkeersovertreding beging krijgt een codenummer en kan daarmee de foto van zijn overtreding online bekijken (en uiteraard de boete betalen via dezelfde site): LabatTraffic of PayFine
  • via CompuTicket koop je niet alleen theatertickets, maar ook die voor gewoon competitievoetbal, voor een rugbywedstrijd, een regionale busdienst, enz.

Je moet jezelf dus goed (en professioneel) laten begeleiden, ook als je denkt dat je het allemaal al weet. Zo is de immobiliŽnmarkt er anders geregeld dan bij ons, en zijn er bv. nogal wat eigendommen ondergebracht in trusts. Wat als blijkt dat je geen huis gekocht hebt, maar aandelen van een trust die plots in waarde verminderen omdat de trust verlieslatend is? Op het web vind je tientallen Zuid-Afrikaanse immo-sites waar je in enkele klikken een huis kan kopen. Toch is het uitermate belangrijk dat je jezelf ook hier goed laat begeleiden - tenzij je nu al weet wat een huis kopen "as it stands" is, of als je weet wat "voetstoots" betekent. Als je dat niet weet, klik dan hier.

En je moet natuurlijk wel lef hebben, want je komt tenslotte in zwart Afrika terecht - ook al wonen er 5 miljoen blanken in Zuid-Afrika. Maar misschien is dat wel de reden waarom je wil emigreren: jouw verantwoordelijk opnemen, zoals Isabelle de Smul gedaan heeft.

Zullen we het overdreven optimisme wat temperen? Je krijgt niet zomaar een vaste verblijfsvergunning (permanent residence) voor Zuid-Afrika: je moet al minstens jouw financiŽle onafhankelijkheid kunnen bewijzen, en als je een bedrijf wenst op te starten moet je zeker voor extra werkgelegenheid ter plaatse zorgen. En het is zeker niet op een paar dagen geregeld - integendeel zelfs. Maar ook een tijdelijke vergunning (temporary permit) moet vooraf aangevraagd worden, want die kan je, in tegenstelling tot een toeristenvisum, niet zomaar op de luchthaven van Kaapstad of Johannesburg regelen. Als je emigreert als financieel onafhankelijke liggen de eisen die Zuid-Afrika stelt best wel hoog: dat verneem je wel van de Ambassade. En emigreren omdat je er zelf werk hebt gevonden mag ook niet zomaar: de Zuid-Afrikaanse werkgever moet immers eerst nog bewijzen dat er, voor jouw functie, geen Zuid-Afrikaan is die het werk kan of wil.

Vergeet ook niet dat de Zuid-Afrikaanse Rand de laatste 20 jaar enkel in waarde is gedaald. Als je het dus binnen 5 of 10 jaar voor bekeken houdt in Zuid-Afrika en dan al jouw bezittingen verkoopt zal het tegenvallen. Hou er ook rekening mee dat de cultuurschok groot zal zijn. Oude gebouwen vind je er niet, de meeste musea zijn eerder natuur-historisch georiŽnteerd dan naar wat wij onder "cultuur" verstaan, theater is er eerder op amusement gericht en sport neemt een even belangrijke plaats in als cultuur, zeker in het onderwijs.

Maar in Zuid-Afrika maak je wel snel vrienden, zeker als je jouw buren uitnodigt voor een gewone kuier of een braai.

Eerste stap: ga er eerst eens op reis (en doe dat voor je de emigratie-aanvraag indient). Tweede stap: neem na jouw reis contact op met de consulaire afdeling van de Zuid-Afrikaanse Ambassade, voor een eerste gesprek (op afspraak). Maar je kan en mag ook via de privť-sector advies en/of bijstand regelen voor de afhandeling van jouw visum-aanvraag.

Onze links:

Enkele succesvolle Benelux-ondernemers in Zuid-Afrika:

Meest bekende Belgische emigrant in Zuid-Afrika:

Frans Claerhout (1919-2006)

Meest bekende Nederlandse emigrant in Zuid-Afrika:

Jan Van Riebeeck (1619-1677)

Eerste lessen braaikunde:

Braai4heritage

Smulweb

Nieuwe†auto's:

Prijzen van nieuwe auto's: South Africa's new car guide van cartoday.com

Prijzen van nieuwe auto's: autoworld.co.za - klik op New Car Search

Alle invoerders in Zuid-Afrika: wiel.co.za - zie links†naar "Besoek die vervaardigers"

Tweedehands auto's:

Lees eerst de aanbevelingen "Car Buyers Guide" van†DriveAfrica.co.za!

AA autobay.co.za (AA = Automobile Association)

AutoWorld.co.za - Used Car Search

AutoTrader.co.za - Search Used Cars

Wisselkoers Omzetter

Vul enkel het om te zetten bedrag in, zonder punt of komma in dat getal en zonder symbool (zoals Ä). Klik daarna op "omzetten" (en niet op de enter-toets).
Bedrag:
Van:
Naar: