Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Vlag van Zuid-Afrika

De (nieuwe) nationale vlag van Zuid-Afrika werd ontworpen door Fred Brownell en voor het eerst gebruikt op 27 april 1994. De kleuren (individueel en kleurencombinaties) kunnen voor iedereen iets verschillends betekenen, maar er zit vanwege de ontwerper geen universele betekenis achter.

Centraal in het design van de flag staat de 'V' vorm die samenvloeit in één enkele horizontale band die tot het andere uiteinde van de vlag loopt. Deze kan geïnterpreteerd worden als het samengaan van de verschillende elementen in de samenleving die samen werken aan de toekomst voor hun land.

Op 10 mei 1994 werd de eerste officiële vlag van Zuid-Afrika door een Oryx helikopter van het Zuid-Afrikaans leger getoond boven de Uniegebouwen in Pretoria, ter gelegenheid van de inhuldiging van Nelson Mandela als president. Pas zestien jaar later kwam de vlag terug naar Zuid-Afrika, nadat ze op een veiling in Londen gekocht werd door een Brits-Zuid-Afrikaanse filantroop. Ons nieuwsartikel van 1 oktober 2010 over die aankoop - en de verhuis naar Stellenbosch, Zuid-Afrika - kan je hier lezen.

Kleurenspecificaties:

Groen - CKS 42 c Spectrum green
Zwart - CKS 401 c Blue black
Wit - CKS 701 c National flag white
Goud - CKS 724 c Gold yellow
Rood - CKS 750 c Chilli red
Blauw - CKS 762 c National flag blue


Pantone equivalenten, bij benadering:

Groen - 3415 c
Goud 1235 c
Rood 179 c
Blauw reflex blauw c

vlag-zuid-afrika

Onze links:

 

dit is de eerste vlag van Zuid-Afrika, voorgesteld op 10 mei 1994 aan de Uniegebouwen in Pretoria. Het volledige verhaal kan je lezen in een nieuwsartikel waarvoor je de link in de inleiding van dit artikel vindt 

Wisselkoers Omzetter

Vul enkel het om te zetten bedrag in, zonder punt of komma in dat getal en zonder symbool (zoals €). Klik daarna op "omzetten" (en niet op de enter-toets).
Bedrag:
Van:
Naar: